Hemellichaam

In mijn jeugd loste ik geregeld samen met mijn moeder kruiswoordpuzzels op. Ik denk dat ik een jaar of 10 was, maar misschien ook wel al wat ouder. Zij riep de omschrijving en wachtte dan op mijn reactie. Eén omschrijving staat mij nog helder voor de geest. ‘Hemellichaam’ riep ze vanaf de bank, met pen in de aanslag en de puzzel op schoot. Na even denken riep ik: ‘Engel.’

Aan deze jeugdherinnering moest ik denken toen ik las dat dit jaar de Zwolse aarts- en beschermengel Michael 10 jaar naast de Grote Kerk staat, waarvan hij was neergedaald. Daar op het dak van op de torenspits van het noorderportaal waakt St. Michael al eeuwen over de stad. De schutspatroon is hier met zwaard en speer afgebeeld om de draken en demonen te verjagen. Neergedaald, die vleugels zijn er niet voor niets. En ook zo mooi symbolisch, Gods’ boodschapper tussen ons in. In plaats van vanuit de hoogte. Mooier kun je het op Kerst niet krijgen.

Tussen ons in staat deze Michael (zijn naam betekent ‘wie is als God’) daar van glas. In de zomer eten mensen een ijsje aan zijn voeten, of kijken vanaf de terrassen op de Grote Markt naar zijn licht doorlatende groene kleur. Vriend van de aarde en haar bewoners. Soms hangt er een fietsband om zijn nek, of caravalslingers rond zijn vleugels… Zeker nu de horeca dicht is, staat hij daar soms in diepe stilte.

In de Verhalen komen Engelen onverwacht en ongevraagd. Deze boodschappers vanuit de Hemel, soms niet eens herkenbaar. Bijvoorbeeld als een spontane hulpverlener, of iemand die je aankijkt of aanspreekt en weer opnieuw Licht en Leven brengt. Engelen brengen leven dat stil dreigt te vallen, las ik in een overweging. Een engel raakt de toekomst aan.

Het mooiste symbool van mijn stad is toch wel dat hij van glas is gemaakt. Licht doorlatend. Hij helpt je daardoor om iets van het toekomstig Licht te zien, wat in directe vorm voor ons stervelingen onmogelijk is. Kerst is net zoals het afgelopen jaar, anders dan dat we gewend zijn (te vieren). Doch is de essentie hetzelfde gebleven. Hoopvol en gericht op de toekomst.

5 reacties

  1. Herman Lamers sneed de Glazen Engel uit 325 groene glasplaten die op elkaar zijn gelijmd. Van de resterende delen van de glasplaten werd de contravorm van deze Michaël-als-gewone-man gemaakt. Die versie staat bij Isala en loop ik dan weer tegen het lijf. Mooi verhaal Henrik…..remain in light!

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: