DR13 Sallands Hart (Raalte Haarle Nijverdal Luttenberg 61 km)

De route gaat door en óver de landstreek Salland. Óver omdat het gebied bekend staat om de stuwwallen op de Sallandse Heuvelrug, maar wordt ook gekarakteriseerd door de landgoederen, kastelen en boerderijen in de omgeving. Ik start in Raalte, waar je kunt parkeren bij het NS station. Het is geen vreselijk lange route, dus kun je rustig aan doen en je ogen de kost geven over de heuvels die met heide zijn omgeven. En voor mij komt daar nog bij, het de eerste langere route na de winterslaap. Twee vliegen dus!

De fietstocht gaat dwars over de Sallandse Heuvelrug, één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa. Het gebied is ontstaan in de IJstijd en ligt op stuwwallen, wat betekent dat het behoorlijk heuvelachtig is. Een bijzonder landschap, zeker voor het immer platte Nederland (met uitzondering van Zuid-Limburg). De rivier de Regge stroomt ook door het gebied. Net als in De Luttenberg kun je op de Sallandse Heuvelrug in de maanden augustus en september genieten van de prachtig bloeiende heide. Maar ook het bosgebied eromheen heeft ieder seizoen wat prachtigs te bieden. (bron Fiets 123)

Op de Fiets

Ja, nu al! Vorig weekend nog midden in een (nu ogenschijnlijk verdwaalde) koudegolf en nu lenteachtig. Ook buitengewoon, temperaturen ruim boven het jaarlijks gemiddelde, maar mij hoor je niet klagen. Ik parkeer de auto met fiets achterop op het Stationsplein in Raalte. Van hieruit ga ik richting Mariënheem en Haarle, tegen de klok in dus. De jas moet al snel uit. Haarle ligt aan de voet van de heuvelrug. Je ziet onderweg de Palthe toren op de Sprengenberg, dit natuurgebied bevindt zich ten zuiden van Haarle, waarop in 1903 de gelijknamige villa van de Almelose textielfabrikant Van Wulfften Palthe werd gebouwd.

Palthetoren op de Sprengenberg

De Sprengenberg is de meeste westelijke heuvel (35 meter). Je hebt bij kp 56 overigens de mogelijkheid om de route in te korten tot 45 km, je moet dan naar kp 57 om bij 62 weer op de lange route aan te sluiten. Dit is trouwens een mooie doorsteek over het heidegebied. De route gaat verder naar het zuiden, richting Nieuw-Heeten. Doch hiervoor naar Helhuizen en naar Holten, randje Twente. Maar we blijven in Salland. We vinden hier de Holterberg (59,5 m). Wil je Holten bezoeken, ga dan na kp 69 richting 71. De route blijft binnen het natuurgebied, eerst naar het oosten en dan naar het noorden: Nijverdal. Voor de oversteek met de N35 kom je langs het bezoekerscentrum. Je gaat nu richting Hellendoorn en de Hellendoornsche Berg (40 m). Tot slot van deze route ga je voor de laatste keer klimmen naar de 31 meter hoge Luttenberg. Het is een apart liggend deel van de Sallandse Heuvelrug. Het dorp Luttenberg hoort al bij de gemeente Raalte, nog maar enkele kilometers dus voor deze eerste fietstocht van 2021. De kop is eraf!

Luttenberg was lang geleden waarschijnlijk een heuvelachtig en onherbergzaam gebied. De naam zou een verbastering van Lotten zijn, wat ‘eenzaam oord’ betekent. In de 14e eeuw lag hier een havezate met de naam Luttenberg. Grenzend aan het Luttenberg van nu ligt een gelijknamig natuurgebied, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Aan de randen van dit gebied liggen akkers die bewerkt worden met historische machines, te bewonderen in het Laarmanmuseum in Luttenberg. Voor de vroege vogels: je kunt hier maar liefst 50 verschillende soorten vogels spotten als je vroeg uit de veren bent. Van half augustus tot half september kun je hier ook bloeiende heidevelden bewonderen.

Knooppunten

50 – 12 – 37 – 52 – 51 – 16 – 56 – (korte route volg 57 – 62 ) 05 – 59 – 07 – 61 – 64 – 65 – 69 – 70 – 66 – (aansluiting korte route) 62 – 58 – 53 – 55 – 12 – 11 – 10 – 6 – 33 – 29 – 53 – 73 – 50

GPX is beschikbaar, stuur een berichtje!

evaluatie
  • Terrein: 95% verhard
  • Landschap: eerst en laatste stuk door open gebied, daarna bossen en heide, heuvelachtig
  • Sfeer: toeristisch, het kan op fietspaden erg druk zijn (fietsers en wandelaars)

Virtuele tour

4 reacties

  1. JA, heerlijk zo’n voorjaarse dag. Leuke tocht en veel plezier met je plannen voor de zomer. Ben benieuwd wat daarvan realiseerbaar is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: