DR14 Hollands Venetië in Steenwijkerland (Giethoorn Blokzijl Steenwijk 79 km)

Vandaag een route die langs bekende plaatsen in de Kop van Overijssel gaat: o.a. Blokzijl, St. Jansklooster, Steenwijk en met als start en finish Giethoorn. Bekend om zijn vele bruggetjes waaronder je met een punter door de grachten, sloten en meren kunt varen. Water genoeg om je heen, ook het Nationaal Park Weerribben-Wieden is opgenomen. Maar ook de Beulakerweide, het Vollenhovermeer en het Giethoornschemeer. Al met al een bijzonder stuk ‘Holland’ die al jaren vele toeristen trekt. Kies dus bewust een periode of dag waar het minder druk is en je ongestoord kunt peddelen met je pedalen. Maar ook voor meer reuring is Steenwijk als economisch centrum te bezoeken.

Op de Fiets

Giethoorn, ik zat op de fiets aan deze plaatsnaam te denken. Is het een verbastering van It Giet Oan? Vorige week werd het door sommigen nog voor mogelijk gehouden, je weet wel het E woord. Giethoorn, It Giet Oan.. De tocht is bijna 80 kilometer langs de knooppunten. Een leuke invulling van de dag om het gebied te bezoeken, en mocht de horeca weer open zijn, dan kun je in Giethoorn (maar ook langs de route) hiervan ruim gebruikmaken. Ik parkeer op het Eendrachtsplein in Giethoorn. De route gaat om Dwarsgracht heen (je zou er ook doorheen kunnen) en is net zoals Giethoorn pittoresk te noemen. Vele ‘buitenluiers’ hebben hier in de omgeving een tweede (vakantie)woning. Richting kp 53 kom je langs Museum Hendricks Hoeve, maar dat viel mij niet op. Langs strakke fietspaden en rietkragen naar Baarlo en verderop Blokzijl. Langs het Vollenhovermeer naar Vollenhove. Anders dan Blokzijl gaat de route niet door dit oude stadje, dus mocht je het willen aandoen… Via Moespot naar St. Jansklooster. Je komt hiervoor langs het bezoekerscentrum De Wieden. “Wieden” betekent: brede plaatsen, brede meren. Deze meren zijn geschikt om te zeilen, windsurfen etc. Ik voelde nu de koude, hier en daar nog ijs, er vanaf stralen! Je steekt de Beulakerwijde links en rechts de Belterwijde via de N762 over. Dat dit veengebied onder NAP ligt kun je goed aan de omgeving merken. Het was turfwinningsgebied: waardoor het gebied is ontstaan ​​zoals het is met de vele kanalen en meren. Via Wanneperveen weer richting Giethoorn. Wil echt al terug? Dan linksaf bij kp 64. De route gaat rechtsaf naar kp 46, om via de LF 9 naar Steenwijk te gaan. Je gaat tegen de klok om Steewijk heen, om bij kp 30 via het centrum en het NS station ten zuiden van deze grootste plaats in de omgeving uit te komen. In Steenwijk is de villa “Ramswoerthe”, gebouwd in 1899 in Jugendstil architectuur, en het park te bezichtigen. Steenwijk is het economische en administratieve centrum van de regio.  Parralel aan de provinciale weg bereik je Giethoorn, je fietst door en over de bekende bruggetjes, weer terug waar je begon.

Giethoorn

De bruggetjes van Giethoorn zijn door de vervening ontstaan. De turfgravers zorgde er namelijk voor dat er verschillende plassen en meren ontstonden. Om de turf die gewonnen werd te vervoeren werden er sloten en vaarten gegraven. Hierdoor ontstonden kleine eilandjes waar later huizen op werden gebouwd. Om deze huizen te bereiken werden de bruggetjes gebouwd. (Bron Fietsen123)

Knooppunten
61 – 60 – 53 – 50 – 6 – 13 – 14 – 42 – 41 – 43 – 44 – 74 – 75 – 81 – 82 – 94 – 63 – 66 – 67 – 64 – 46 – (LF9) 32 – 15 – 19 – 30 – 31 – 39 – 62

GPX is beschikbaar, stuur een berichtje!

evaluatie:
  • Terrein: meest strakke fietspaden, verhard
  • Landschap: open, langs water en door weidegebied
  • Sfeer: je komt geregeld door toeristische plaatsjes maar ook door rustig langs/door natuurgebied

Virtuele tour

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: