Dry January (podcastafleveringen #58 – #61)

Na de feestmaand december doen sommigen mee met Dry January. Het moet natuurlijk wel in het Engels, anders is het niet echt. Na al die maanden, voor een aantal met een constant drankgebruik, is het geen gek idee om de alcohol voor een maand in de ban te doen. Zelf doe ik het alcoholvasten ook al jaren, eens per jaar van Aswoensdag tot Pasen een periode 0,0%. Je lichaam en – na een tijdje – ook je humeur knapt er van op. Januari is ook de maand van de goede voornemens. In de sportschool waar ik regelmatig kom, is het dan ook drukker dan normaal. Een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Maar het is ook de maand van Blue Monday. In het Engels, anders is het niet echt. Voornemens blijken toch moeilijker dan gedacht en oude gewoontes hardnekkig. Nog even en al die nieuwe gezichten in de sportschool, blijken slechts passanten, en alweer op de terugweg.

Ook voor de fietsvakantiefietser is januari een droge maand. Het duurt nog wel even voor de vakantieperiode is aangebroken en lange afstanden kunnen worden gemaakt. Een aantal van jullie blijft wel rondjes rond de kerk fietsen. Daar heb ik veel respect voor. Ik ben niet zo’n winterfietser, zoals Matthieu, je hoorde hem in aflevering #52 van de podcast. Hij fietst bijna dagelijks. Met anderen sprak ik in de afgelopen maand over fietstochten in het verleden en verlangens naar nieuwe. Zo sprak ik Marja en Willem, zij reden vele tochten samen en kijken nu uit naar een nieuw Amerikaans avontuur. Je hoort hen in aflevering #59.

Des te opvallender is het als je iemand op de socials tegenkomt die in november jl. is begonnen aan een monstertocht van 10.000 km door Europa. Hij heet Camille en toen ik hem sprak was hij in Barcelona en gaat verder zuidwaarts. Hij komt dus in steeds aangenamer klimaat; de Spaanse kust af richting Portugal. Hij fietst voor onze eigen Veluwe. Je hoort hem in #58. Dat zijn nog eens goede voornemens! Hoe het hem nu vergaat? Ik hoop hem in februari weer te spreken. Ondertussen kunnen we Camille en het doel waarvoor hij fietst steunen. Zie onderstaande paragraaf.

De winterperiode is ook mooi om eens aandacht te geven aan iets geheel anders. Wel aan fietsen gerelateerd, maar niet op een vakantiefiets, maar met een zogenaamde fietsriksja zorgen vrijwilligers voor onze ouderen onder het motto: een leven lang wind door je haar! Ik sprak met Aleid van de Stichting Fietsen Alle Jaren Deventer. Misschien raak je ook wel geïnspireerd na het beluisteren van aflevering #60 in deze droge maand(en).

4 september 2021 vlak voor Capestang (ten westen van Béziers en ten noorden van Narbonne)

Ondertussen wens ik je veel luisterplezier en mooie voorbereidingen. Bijvoorbeeld voor een reis Dwars door de Balkan. Routemaker en Europafietser Gerrit sprak ik over deze prachtige route. Je hoort hem in de jongste aflevering.

#58 In Het Wiel Van Camille

Op zondag 9 januari 2022 sprak ik met Camille, die in Barcelona is. Hij is in november vorig jaar gestart met een grootse Europese fietstocht om geld in te zamelen voor de Veluwe. Hij wil 10.000 km fietsen om 10.000 euro op te halen. Hiervoor zal hij o.a. door Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, de Balkanlanden en Tsjechië fietsen. In deze aflevering spreken we over zijn motivatie, en hoe het hem verging door koud en nat Frankrijk. De komende maanden gaat de Fietsvakantie Podcast Camille volgen en wensen hem veel fietsplezier en succes. Zijn website vind je onderaan deze show notities. Veel inspiratie en Luister Plezier!

#59 Het Fiets(be)leven van Marja en Willem

Je hoort een gesprek aan de keukentafel, thuis bij Marja en Willem. Beiden fietsten al jong met hun kinderen in Europa. Zij hebben dus veel reizen gemaakt en te vertellen. Ik mag wel stellen dat hun leven voor een groot gedeelte in het teken van fietsen staat. Afgelopen jaar gingen zij als een van de eersten naar Santiago, maar meest in het oog springt toch wel de USA fietstocht, die Willem  (en de laatste weken ook met zijn zoon) maakte dwars door de Verenigde Staten van Amerika. 3 maanden en 8.000 km over de Trans American Bicycle Trail. Verhalen hierover scheef hij op in zijn boek ‘Leven uit een fietstas.’ Inmiddels is hij ook bezig met een nieuw boek, o.a. gevuld met tips aan ons fietsers. Kortom ervaren fietsers zijn aan het woord in deze aflevering van de Fietsvakantie Podcast. Ik wens je veel inspiratie en luisterplezier! Meer informatie over de fietstochten en zijn boek vind je op Willem Fietst. Muziek en deze aflevering is van de Little River Band met It’s A Long Way There en The Long And Winding Road van The Beatles. Alle muziek uit podcastserie, m.u.v. de klassieke stukken vind je op de Spotify Playlist (volg hier het linkje).

#60 Een Leven Lang Wind Door Je Haar

Een bijzondere aflevering, dit keer niet met fietsverhalen van een gast maar over de Stichting Fietsen Alle Jaren. Zij zet zich in om mensen die door een fysieke of mentale beperking niet meer goed in staat zijn zelfstandig te fietsen d.m.v. een riksja-rit te laten genieten van het buiten zijn en hen de ‘wind door je haren te laten voelen.’ Zo geven zij het gevoel weer terug, door bijvoorbeeld langs plaatsen te fietsen waar vroeger gewoond of gewerkt is. Onderweg een kop koffie te drinken en te luisteren naar de verhalen. Aleid Meulenkamp is voorzitter van de lokale afdeling van Fietsen Alle Jaren Deventer en met haar spreek ik over dit prachtige initiatief. Fietsen Alle Jaren biedt voor alle leeftijden de mogelijkheden om te genieten van elkaar en van de wind door je haren.

#61 Dwars Door De Balkan

Gerrit Koelewijn is de gast in deze aflevering. Hij is routemaker en routebeheerder van de EF-route Dwars door de Balkan. De route loopt van Dubrovnik naar Bolzano. Je hoort o.a. de hoogtepunten van deze route, waar je op moet letten, hoe en waar kun je het beste starten en andere tips. De muziek is even mooi, grillig en tragisch als de Balkan zelf: Rhapsodie in Blue van G. Gershwin. Maar de eerste 20 minuten van deze aflevering bespreken we de vele fietservaringen die Gerrit met zijn vrouw beleefde. Veel inspiratie en luisterplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: