SL06 Cabo de São Vicente (Lagos – Carrapateira 65 km 660 hm)

Het einde van de wereld gevoel, kun je beleven bij de vuurtoren kaap Sint Vincent. Als ik er naar toe fiets, ben ik niet de enige. Andere fietsers, wandelaars, bussen, campers en natuurlijk auto’s vanuit vele landen. Het is een soort magneet, het meest zuidwestelijke stukje van Europa. Na Vila da Bispo ziet de wereld er anders uit, zegt Mario, een local uit Lagos. Geen bomen meer, het waait altijd. Ik ontmoet hem boven op de heuvels voor Salama. Hij fietst mee en vertelt over het vissersdorp en het water probleem. Nee in Portugal heeft het maar 1 week geregend, veel te weinig! Toen ik hem over het weer in Spanje vertelde. Hij vergezeld mij tot Vila da Bispo, onderweg vertellend over de Portugesen in de 16e eeuw, en over een Nederlander die zei: geef een Zuid Europaan geld en hij geeft het aan drank of vrouwen uit! Dat klopt helemaal, zei ik. Ik heb het nu ook gezien… we lachen er beiden om, en dus wordt de Euro en de huidige inflatie ook besproken. De euribor is al 1%.. Mario werkt bij een staatsbank, en met zijn 55 jaar heeft hij ook een voorstel ontvangen om afscheid te nemen. Vandaar dat hij nu tijd heeft om te fietsen. We blijken veel gemeenschappelijk te hebben.

Mario

Dat het waait is zacht uitgedrukt. Op de weg terug is de wind vol tegen. Geen schaduw, geen asfalt. Paar kilometer later komen de heuvels en de bomen terug.

Terugweg vanaf het meest zuidwestelijke punt van Europa

Het gaat meest omlaag, de Algarve uit. In Carrapateira spreek ik wandelaars uit America. Terwijl ik mijn Casa da Horta boek, trekt mijn fiets met bagage hun aandacht. Als ze horen dat ik uit Holland kom..ik hoorde dat in Holland er veel fietspaden zijn. Ze wandelen van Inn to Inn, van hotel naar hotel, terwijl de bagage wordt na gebracht. We hebben over infrastructuur en dat de VS zo verschillend is ten opzichte van Europa. Waarom betalen jullie niet meer belastingen? Vraag ik en leg uit dat wij een back hebben om op terug te vallen. Dus betalen wij graag belasting. Het antwoord van de Amerikaan is bijzonder en toch weer niet verbazend; America don’t exist, it is a myth!

Amerika een mythe, het eind van de wereld gevoel is weer helemaal terug.

Een lokkertje? Je kunt die Duitsers ook veel wijsmaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: