MH06 Baskenland (Mendigorria – Eugi 68 km 904 hm)

Het geluid leek het meest nog op grind, dat vanuit een bak, hoog boven mijn tent naar beneden werd gegooid. Ik was verweg en sliep diep. Wat was dat? Natuurlijk, daarom is het gras zo groen, het wordt beregend! En daarom staat hier niemand… de buitentent stond nog open, aan beide kanten vanwege de warmte. Snel dicht doen! Om de anderhalve minuut kwam de waterstraal langs en scheerde over de zijkant, en dan over het dak van de tent. Het was half 1. Het duurde een uurtje en tegen 5 uur hoorde ik het weer. Toch was de tent om 7 uur droog en reed ik iets over 8 uur weg van de camping de Pelgrims tegemoet.

De Jacobsroute loopt een stukje evenwijdig. Bij Punta la Reina zie ik ze, tientallen sommigen met een stok maar allen met een stevige rugzak en natuurlijk een schelp om de nek. Tijdens mijn ontbijt in Uterga spreek ik er een paar. Als ze de waterbron ziet, komt er een zuchtend en juigend aan. Ik zit er naast. Al snel zijn het er twee. Het is nog vroeg, maar ze zijn waarschijnlijk al vroeg vertrokken. Ze vullen hun bidons en gooien wat water in hun gezicht. Met een Duitser, die even later aankomt kan ik even praten. Hij komt uit Oost Duitsland 23 jaar geleden begonnen, en nu bezig met het laatste stuk, naar Finisterre selbstverständlich! Respect, roep ik en buon camino!

Door de drukte van pelgrims op dit stuk, zijn er weinig overnachtings mogelijkheden. Er ligt nog 1 flinke pas op mijn weg: de Alto de Artesiaga met 9% helling. Wel of niet deze pas over, is de vraag. Vanaf Eugi is het 12 km gestaag klimmen. Ik sta langs de warme weg en kijk welke overnachtingen er aan de andere kant van de berg zijn. Uit het niets hoor ik een stem en kijk op, een vrouw van in de 40, schat ik, zit op een muurtje wat hoger gelegen. Ze spreekt alleen Spaans. Ze adviseert en wijst, hier een straatje omlaag en dan over 50 meter. Gisteren hoorde ik dat ze nog gelegenheid hebben… ik ga er snel naar toe. Er heerst een drukte, want het is 3 uur en nog lunchtijd. Ik vraag aan de ober. Hij spreekt Engels. Of ik gereserveerd heb? Tussen het biertappen kijkt hij in het hotelboek. U hebt geluk, kamer nummer 5 is vrij. Superblij en denk onder het douchen, waar kwam die vrouw opeens vandaan?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: