DR20 Kreis Kleve (Mook – Groesbeek – Kranenburg – Kleve – Reichswald)

Als je nog eens in de buurt bent is een fietstocht naar Kleve via deze route een prachtige! Ik start zelf in Linden, maar de route komt al snel langs de Maaslijn met het treinstation van Mook-Molenhoek (vanaf Nijmegen op 10 minuten afstand). Ik ervaar direct het stuwwallenlandschap. Aan beide kanten fiets ik omringt door hoge bomen, laag beneden mij de Maaslijn en via het Hoge Vlakpad ga ik richting Groesbeek. De sfeer is on-Nederlands op deze historische gronden. Wellicht ken je nog de Slag op de Mookerheide, de veldslag tussen de Oranjes en Spaanse troepen in de Tachtigjarige Oorlog. Maar ook recenter was hier militair geweld. Zowel in mei 1940 als in september 1944 lagen Mook, Plasmolen en Middelaar in het frontgebied en het oorlogsgeweld heeft veel verwoestingen teweeggebracht. Op 17 september tijdens de Operatie Market Garden landden Amerikaanse parachutisten tussen Groesbeek en Mook.

Grensovergang op deze spoor/fietstrack

Het Hoge Vlakpad komt uit bij de Wolfsberg, rechts afslaand gaat de route richting Groesbeek. Het fietspad is vlak en breed en gaat nu 18 kilometer lang, door Groesbeek, Kranenburg en loopt door tot aan Kleve. Evenwijdig aan een spoorbaan die alleen nog recreatief gebruikt wordt. De overgangen met het autoverkeer zijn veelal met verkeerslichten geregeld. Mits ik niet te hard fiets springen de meesten automatisch op groen.

Kleve is een grote stad met brede winkelstraten. De stad ligt op de helling van de Nederrijnse Heuvelrug, een stuwwal uit de ijstijd. Deze stuwwal begrenst het rivierterras van de Rijn. Het centrum van Kleef is heuvelachtig met een hooggelegen burcht. Dit is de Zwanenburcht. Het is een van de weinige hoogburchten aan de Nederrijn. De burchtberg was naamgevend voor de later ontstane nederzetting: Kleef betekent klif of klip.

Onderweg, net voor de stad, parklandschap De Kleefse Tuinen

Kleef of Kleve is dus een mooie plaats waar je op weinig kilometers afstand totaal ondergedompeld bent in het Duitse. En zo rustig het fietspad naar Kleve leidt, zo druk is de weg de stad uit. Het is even doorbijten, maar hoe meer het Reichwald in, hoe rustiger het wordt. Het bos heeft een totale oppervlakte van circa 5100 ha en is hiermee het grootste samenhangende natuurgebied in de regio Nederrijn. Het fietspad loopt evenwijdig aan de Landesstrasse en komt langs een groot militair ereveld. In het dorp Zelderheide komt de route terug in Nederland. De komende kilometers gaan nu door agrarisch gebied. Na Milsbeek en bij Plasmolen krijg je weer zicht op de stuwwal; de Kiekberg. Met het water en zicht op de heuvels (steeds meer in herfstkleuren) is het een idyllisch gezicht. Kortom… mocht je nog eens in de buurt zijn? Deze tocht is een aanrader!

Zwanenburcht in Kleef

Evaluatie

  • Terrein: 100% verhard
  • Landschap: meest bos, een klein deel agrarisch
  • Sfeer: rustige rit naar Kleve, levendige stad, terug naar NL weer rustiger en idyllisch bij Plasmolen
  • Navigatie; van de rondrit is een GPX bestand beschikbaar

Virtuele tour

Nieuw: check de interactieve route

Check het hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: