DR21 Twickel In Twente (Almelo – Delden – Azelo 66 km)

Vraag niet hoe het kan, maar geniet er nog maar even van op deze 1e november. Met nog steeds comfortabele fiets temperaturen, is het inmiddels toch écht Allerheiligen! En omdat ik toch in Almelo moet zijn, kan ik dit deel van Twente opnemen als dagroute. Ik kies voor een tocht naar het Landgoed en Kasteel Twickel, die langs beekjes en riviertjes met behulp van knooppunten mij vanaf Almelo naar het Ambt Delden brengt. Eerst nog vooral langs boerenerven en landbouwpercelen, hier en daar al onderbroken door beekjes. De Twickelervaart is het eerste signaal dat de route naar dit landgoed gaat. Deze Twickelervaart werd overigens in 1771 gegraven ter bevordering van handel en de nijverheid in Twente. Al lijkt het nu of de vaart zomaar ontstaan is… Maar het duurt nog wel wat kilometers voordat ik langs het kasteel Twickel rijd. Delden ligt er net voor en heeft smalle straatjes ontstaan in het jaar 1333. De stad heeft middeleeuwse verdedigingswallen, stadspoorten en oude kerken die zo je wilt je allemaal van dichtbij kunt bewonderen.

Bij het pittoreske stadje Delden ligt Kasteel Twickel. De geschiedenis van Kasteel Twickel gaat terug naar het midden van de 14de eeuw. In die periode wordt Huis Eysinck door de familie van Twickelo aangekocht. Op deze plaats is vanaf het midden van de 15de eeuw het latere Kasteel Twickel gebouwd.

Na het kasteel inclusief tuinen laat de route meer van het landgoed zien. Tussen knooppunt 74 en 77: Het landgoed Twickel is zeer uitgestrekt en wordt gevormd door weide, akkers, bossen, heidevelden en vennen, van elkaar gescheiden door beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich ongeveer 150 boerderijen, die allemaal kenmerkende zwart-witte luiken hebben. Ook zijn er verschillende andere historische gebouwen te vinden, zoals watertorens, een watermolen en een houtzagerij. Mooi vind ik het bij de Noordmolen, zie foto hieronder. De molen, nu weer in bedrijf, is meer dan 650 jaar oud en mooi volksverhaal is op het bord bij de beek te lezen over een dramatisch voorval in 1583, waardoor deze plek tot op de dag van vandaag een spookplek is. Het verhaal lees je onder de foto.

De Noordmolen bij de Alzelose beek

De grote opschepper

Rond de molen moet het in het verleden danig gespookt hebben. De aanleiding hiervoor was als volgt: Het was gebruikelijk dat het maalloon aan de molenaar in meel werd uitbetaald. De molenaar nam dan enkele scheppen uit de zak meel. De molenaars van de Noordmolen stonden er om bekend, dat zij enorme grote scheppen hanteerden. Op zekere dag kreeg een molenaar spijt van deze hebzucht, stortte zich in de molenkolk en verdronk. Zijn ziel heeft nooit rust kunnen vinden en het was dan ook niet verwonderlijk dat er in de omgeving regelmatig een witte gedaante werd gesignaleerd. Toen echter vele jaren later jongelui uit Delden weer een gedaante uit de molenkolk naar boven zagen komen, gooiden zij een knuppel naar de dolende ziel, die al kermend en kreunend weer in het water verdween. Daarna is hij nooit weer gesignaleerd. Echter, op herfstachtige avonden kan men soms het water in de kolk op vreemde wijze zien opborrelen!

Na dit prachtige landgoed komt de route langs ‘Zwanenhof’ in Zenderen. Dit zou je ook als startpunt kunnen kiezen. Op de Retraitehuisweg, waaraan dit bezinningshuis ligt kun je goed parkeren en zo nodig wat drinken. Eerst een pas op de plaats, dan verlicht op pad staat daar op een wandelnetbord te lezen. Het Twentse landschap heeft mij sowieso wel weer even goed gedaan. Door de herfstbossen net onder Almelo besluit ik dit rondje en bedenk dat we wel een bijzonder lang fietsseizoen dit jaar hebben gehad. Zou dit nu echt dan de laatste zijn?

Terrein: 75% asfalt 15% bospaden

Landschap: agrarisch afgewisseld met bospercelen

Sfeer: rustige omgeving met Delden en het kasteel geven bezoek mogelijkheden

Knooppunten: 82 (almelo) 86 85 91 96 43 46 30 31 73 75 76 74 77 78 71 70 64 (zenderen) 62 61 82

virtuele tour

1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: