Lawaaimaker!

Je Fiets Veilig Gestald?

Het is, na het overkomen van een ongeluk het meest gevreesde. Je fiets is gestolen. Toch is dat vaak een van de vele beren op de weg. Want echt veel komt het niet voor. Toch wil je wel je fiets goed beschermen en kijk je waar het veilig is, en dan nog doe je hem goed op slot. Sloten zijn er in alle maten en veiligheidscategorieën. Je fiets zelf heeft – neem ik aan – een goed ringslot, maar je wilt hem ook ergens aan vast zetten.

Tenminste die gedachte heb je, die had ik ook, maar dat is alleen nodig als de fiets makkelijk op te pakken is en snel door duistere figuren op transport kan worden gezet. Maar een beladen fiets is dit niet! Je kunt er alleen maar meerijden en dat heb je al voorkomen door je ringslot te gebruiken. Daarboven op zijn kettingsloten ook erg zwaar en nemen veel plaats in. Daar zijn wij vakantiefietsers niet dol op. Toegegeven in mijn eerste jaar, met een gloed nieuwe fiets, had ik een kettingslot gedrapeerd onder het zadel, meegenomen. Ik had het extra slot een enkele keer gebruikt.

Wanneer wel? Als je fiets naast je tent zonder bagage staat, of in het een hotel waar hij niet afgesloten kan staan. Trouwens in een hotel (o.i.d.) vraag ik altijd om de fiets binnen kan staan. Vaak is dat het geval en waakt de receptie erover. En helemaal mooi is, als de fiets mee kan de kamer in. Wel zo makkelijk.

Uitvoering Loxure+ oplaadbaar (gaat 3 maanden mee)

Voor mijn gevoel is de fiets het meest kwetsbaar om gestolen te worden als je zelf in diepe rust bent 1). Hier zou je wat aan preventie kunnen doen, liefst zonder dat het ruimte in neemt, niet zwaar is en geen ingewikkelde technisch gedoe met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan GPS trackers, die vaak ook duur zijn. Zelf kwam ik in aanraking met een handig apparaat die reageert op beweging en dan een hels lawaai produceert wanneer de fiets beweegt. Hij is oplaadbaar, voorzien van USB-kabeltje die naar je oplader gaat. En die had je toch al bij je voor je mobiel. Er zit een afstandsbediening bij, die als sleutelhanger of aan je sleutelhanger kan, fungeert. Zo ‘ploep’ je het fietsalarm3) aan of uit. Je bevestigt het alarm met een bevestiging set2) of met tie-wraps. Het alarm heeft 3 alarmsterktes: 80, 100 of 120 decibel. Met de afstandsbediening is dit eenvoudig aan te passen. Als de fiets immers naast je tent staat is 120db wel overdreven. Als extra is ook een zoekfunctie ‘fiets kwijt’ knop toegevoegd, het alarm speelt dan een geluidje af. En dan nu de prijs: net geen € 30 en waar? Kijk op de website van https://loxure.nl/

Zelf heb ik hem gemonteerd op de fiets en zal hem het komend fietsseizoen gaan gebruiken. Dus hoe het fietsalarm zich in de praktijk gaat houden ga ik meemaken. Ik hou je op de hoogte.

De ‘normale’ uitvoering, minder luxe: deze uitvoering is niet oplaadbaar maar heeft AAA batterijen

1) er zijn natuurlijk om meer momenten denkbaar, bijvoorbeeld als je de fiets moet stallen in een onoverzichtelijk gebied

2) bij de Loxure+ is voorzien van een plastiek bevestingssetje, waarbij ik wil opmerken dat het moertje niet goed vast te maken is. Dit komt omdat de moertjes zich zelf niet vastdraaien in de beugel. Ik heb dit als feedback aan Loxure gemeld. Geantwoord is dat dit normaal gesproken wel zo moet zijn.

3) het alarm heeft 3 uitvoeringen, zie hiervoor de website

Bij de Loxure+ uitvoering krijg je een USB oplaadkabel en bevestingssetje met beugels

2 reacties

 1. Dag meneer Kos, wat een aardig bericht om ons deelgenoot te maken. Het lijkt mijn een mooi apparaat. Geniet altijd van jouw verslagen. Jij hebt met de verslagen en de podcasts het fietsen op een hoger niveau getild.
  Ben benieuwd hoe jouw fiets en materiaal bevalt.
  Met vriendelijke groet,
  Frans Boonstra

  Like

  1. Bedankt Frans (zeg maar Henrik hoor) voor het compliment! Belangrijkste materiaal is de Santos fiets en zijn de Ortlieb tassen. Beide van grote klasse. Toch is het altijd persoonlijk. Ze zullen wel op de a.s. fiets- en wandelbeurs aanwezig zijn om uit te testen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: