40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Vechtdalroute

Het is te ver. De planeten Jupiter en Venus kruipen naar elkaar toe! Las ik de afgelopen dagen. Nou is kruipen wel wat raar gebruikt dacht ik nog. Hoezo kruipen? Er zit 700 miljoen kilometer tussen. Naast kruipen lezen we ook dat de planeten elkaar kussen: ‘de kus’ van Jupiter en Venus boven Rotterdam levert mooie plaatjes op, zo schrijft het AD. Al met al wel een bijzonder fenomeen waar het – bij mij althans als het om astronomie gaat – snel gaat duizelen. En terwijl ik mijn dagelijkse avondwandeling maak en die twee heldere stippen zie, moet ik denken aan een mooie podcast die ik hoorde, over het steeds maar uitdijende universum. Hierover vertelt Govert Schilling in 5 afleveringen boeiend over onze plaats in het heelal en hij neemt je mee naar de grenzen van ruimte en tijd. Wat me zo nog te binnenschiet: de Aarde bevindt zich in een uithoek van het universum en we zijn nog kleiner dan een speldenprik. En we zijn nog maar net geboren. En het aantal sterren is honderd keer zo groot als het aantal zandkorrels op de aarde. Ben je er nog? Ook heel bijzonder: wij bestaan letterlijk uit sterrenstof en maken een integraal deel uit van een evoluerend heelal.

Zo duizel ik in gedachte door op twee wielen. Als het niet zo ver was, Venus staat wel het dichtste bij, zo’n 41 miljoen kilometer, zou ik zeker een fietstochtje plannen. Dichterbij onze aarde komt er geen andere planeet dan Venus. Naast m’n bidon ook een zuurstoffles achterop en zonder zwaartekracht ga ik vast harder dan 100 km per dag. Nee het is te ver voor een mooie fietstocht. Wat wel goed te doen is in een weekend, is Fietsidee nummer 8. Je leest erover hieronder.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Bijna bij de bron van de Vecht

Nog 33 blogs naar Pasen

In deze aflevering van opnieuw vanuit Nederland de stukje grens over, die keer de Overijsselse Vecht volgend naar de bron in Duitsland.

De LF16, oftewel de Vechtdalroute, is een Landelijke Fietsroute die de loop van de Overijsselse Vecht volgt. Van de monding bij Zwolle tot de bron in het Duitse Darfeld slingert de route langs de Vecht. Andersom kan ook, aangezien de route in beide richtingen bewegwijzerd is. De bijna 245 kilometer lange fietsroute voert door drie streken met een heel eigen karakter: het Overijssels Vechtdal, het Graafschap Bentheim en Münsterland.

De route voert over dijken door het weidse rivierenlandschap, langs enorme landgoedbossen en vooral door een kleinschalig hoevenlandschap. Stroomopwaarts vanaf Nordhorn krijgt de Vecht een ander karakter. Richting de bron wordt de rivier smaller en krijgt een meanderend verloop. Grillige beekdalen slingeren door een zacht glooiend heuvellandschap.

 • wanneer gereden? In april 2018
 • aantal kilometers: 217 km
 • aantal hoogtemeters: 794 hm
 • aantal uren gefietst: 17 uur 19 minuten
 • aantal dagen gefietst: 3 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen over en langs dijken in rivierenlandschap en beekdalen en bossen
 • de sfeer van de route: fietstocht door 3 verschillende landschappen
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Leuke Duitse plaatsen als Schüttorf en Nordhorn
  • Het volgen van de rivier tot de bron
  • Zwolle als startplaats en in het Vechtdal Dalfsen Ommen en Hardenberg

Hoe was deze fietstocht?

De LF16 is een overzichtelijke route en in een (lang)weekend goed te fietsen. Onderweg zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Hotels, B&B’s en campings. Deze laatste zijn in Duitsland dun bezaaid, doch in Nederland kom je tussen met name Ommen en Hardenberg er veel tegen. Wil je kortere stukken fietsen en meer tijd hebben voor bijvoorbeeld sightseeing, dan kun je in 6 à 7 trajecten van ongeveer 40 km de route afleggen.

De route is afwisselend, zowel qua landschappen als dorpen en steden. Tussen bron en monding rijd je niet alleen langs de rivier, maar ook door bossen, zand- en graspaden, over kleine boerenweggetjes en fietspaden. Genoeg natuur, maar ook grotere steden, naast startplaats Zwolle, Hardenberg, Neuenhaus , Schüttorf en Nordhorn.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: