40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Schelde – Rhein- en Hanzeroute

De Peel en de Kempen
En de Meierij
Maar het mooiste aan Brabant
Ben jij, dat ben jij

Je zult het bovengenoemde citaat wel direct herkennen. Het komt uit een van de volksliederen van Brabant. Eén van de dé. Want het is de enige provincie in Nederland die geen officieel volkslied heeft. Daar heeft de bevolking geen behoefte aan, is de reden en toen liet Gedupeerde Staten het erbij. Toch heeft de provincie een eigen karakter, het immateriële erfgoed (her)kennen we allemaal: de taal, de tradities (carnavalsverenigingen, schuttersgilden, harmonieorkesten en majorettekorpsen zijn enkele voorbeelden ) en de katholieke religie. Waarschijnlijk is het niet van één gezamenlijk volkslied gekomen omdat de diverse regio’s een eigen identiteit hebben.

Fietsidee nummer 9 gaat van Vlissingen naar Arnhem en doorkruist Noord-Brabant. De provincie bestaat uit ‘grofweg’ 10 streken waarvan Guus Meeuwis in zijn Brabant er een aantal noemt. Als we de provincie op de fiets doorkruizen komen we door het Markiezaat, de Baronie, de Kempen en de Peel. Je volgt de LF13 die van Zeeland tot in het Maasdal voert. Ik ben benieuwd wat jij het mooiste aan Brabant vindt.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

In 40 blogs en 40 podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

Nog 32 blogs naar Pasen

In dit fietsidee start je in het Zeeuwse Walcheren ga je via Zuid Beveland en Brabant naar Noord Limburg. Daarna ben ik doorgereden tot Arnhem.

De Schelde-Rheinroute of LF13 is een LF-route in het zuiden van Nederland tussen Vlissingen en Venlo, een route van ongeveer 285 kilometer. Het fietspad is een verbinding tussen de Scheldemonding bij Middelburg en de Rijn (Duits: Rhein) bij Duisburg. Daar komt de naam ook vandaan. Hoewel de route start bij het station van Vlissingen en hier ook al staat aangegeven op de bordjes, vermelden de routebordjes Middelburg-Venlo als traject.

Het fietspad voert door de Zeeuwse polders en door de Brabantse bossen. Na Venlo gaat de route over op de Duitse R12 naar Duisburg. Hier kun je ook RuhrtalRadweg nemen, verder oostwaarts richting het Sauerland. Zo ver en Duitsland in is niet mijn bedoeling. Ik sla af om de LF3 naar Arnhem en Zwolle te rijden.

De LF13 sluit in Venlo aan op de LF3.  Pas na Millingen is dit de Hanzeroute,  het gedeelte hier heet Maasroute. “Tussen de heuvels ten zuiden van Nijmegen en het heuvelland van Limburg volg je de bochten van de Maas. Je fietst door het befaamde Maasheggenlandschap met een lappendeken van kleine perceeltjes afgeschermd door mei- en sleedoornhagen. Dankzij de vele veerponten in de route kun je de sfeer aan beide zijden van de Maas proeven.”  Zo meldt de site van de landelijke fietsroutes. 

In Millingen, bij de internationale Rijnfietsroute kom je op het centrale gedeelte van de LF3. “Via voornamelijk vrijliggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je met deze route langs een van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen koggeschepen voeren af en aan met waardevolle koopwaren, graan, laken en vis. Welvarende handelssteden ontstonden. Eerst Deventer en Zutphen in de luwte van de Utrechtse bisschop en op veilige afstand van de Vikingen in Dorestad. Toen Kampen, Zwolle en tenslotte Doesburg. De vijf eeuwenoude Hanzesteden zijn nu de glorierijke havens langs deze fietstocht waar je heerlijk kunt verblijven, terwijl gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades de rijke geschiedenis doen herleven.

 • wanneer gereden? In maart 2019
 • aantal kilometers: 429 km (fiets je de hele route dan is de afstand ruim 500 km)
 • aantal hoogtemeters: 114 hm
 • aantal uren gefietst: 28 uur 45minuten
 • aantal dagen gefietst: 5 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen, vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden
 • de sfeer van de route: vanaf het vlakke Zeeuwse land en met een dwarsdoorsnede van Brabant, tot in de heuvels van Nijmegen, een heel afwisselende tocht
 • wat waren de hoogtepunten?
  • langs de Westerschelde fietsend naar de Brabantse wal
  • Middelburg, Hilvarenbeek en Oirschot, Venlo, Gennep en Nijmegen
  • Maaslandschap en de Mookerheide

Hoe was deze fietstocht?

Leuk om door de zuidelijke Nederlanden te fietsen. Grote diversiteit van landschappen!

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: