40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Holland – Hamburg

Fietsidee nummer 18 gaat naar Hamburg over o.a. de Brückenradweg door het Osnabrücker Land. Deze regio heeft 2.800 km uitstekend bewegwijzerde fietspaden en een grote keuze aan themaroutes. Samen met het Emsland en de Grafschaft Bentheim neemt het Osnabrücker Land de eerste plaats in op de landelijke ranglijst van populairste fietsregio’s van Duitsland. Dat blijkt uit de fietstochtanalyse die de ADFC in maart 2022 heeft gepresenteerd. Meer dan 10.000 fietsers namen deel aan het onderzoek en gaven West-Nedersaksen de eerste plaats. Dit jaar is de hele fietsregio Grafschaft Bentheim, Emsland en Osnabrücker Land – de GEO-regio – meegenomen in het onderzoek. Drie fietsregio’s die wisten te overtuigen en als geheel de fantastische plek “TOP Radregio 2022” behaalden.

Brückenradweg is een van de themaroutes die super zijn om te fietsen en het is de verbindingsroutes tussen Osnabrück en Bremen, centraal gelegen in dit fietsidee naar Hamburg.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Deze route heb ik als onderdeel van een rondrit gereden. Via Hamburg naar Praag en terug naar huis. In dit blog deel 1, via Osnabrück en Bremen. Je kunt op 2 wijzen vanuit Nederland naar Noord-Duitsland. Via Groningen over de Noordzeekustroute (EV12) of via Arnhem en Münster en dan omhoog. Althans als je de Eurovelo’s wilt volgen. Er zijn natuurlijk legio andere manieren. Ik denk bijvoorbeeld aan de Hanzefietsroute naar Lubeck en Berlijn en de Jutland Fietsroute van Emmen naar Skagen in Deens Jutland. Maar laatstgenoemde gaat niet naar Hamburg, terwijl de EV3 route door Westfalen de Duitse Jakobswege volgt. En zo kom je langs mooie en interessante steden als Münster, Osnabrück en Bremen. Zelf kies ik voor de route Zwolle – Osnabrück, deels over de Saskensroute. Uiteindelijk is ‘the gateway to the world’ Hamburg het einddoel. Ook voor fietsers een gateway, want van hieruit zijn er leuke fietstochten te maken.

Kijk voor een aantal suggesties op de knoppagina Holland Hamburg, onder aan dit blog.

De route kent de volgende onderdelen:

 1. Zwolle – Oldenzaal – Osnabrück ~180 km
 2. Osnabrück – Bremen [EV3/Brückenradweg]: 145 km
 3. Bremen – Hamburg [EV3/Radfernweg HH-HB]: 150 km

Dan nu de routeomschrijving vanuit Zwolle naar Osnabrück.

Hier vandaan in zuidoostelijke richting via Ommen (LF16) en Tubbergen richting Oldenzaal, via de LF14. Bij De Lutte naar Bad Bentheim, Rheine, passeren het Dormund-Emskanaal, en Ibbenbüren. Hier volgt een eerste klim naar 170 meter over zo’n 10 km. Dit is de Blomenkamp, een straat die klimt naar de Ibbenbürener Bergplatte, een hoogplateau ten noorden van Ibbenbüren.  Het laatste stuk gaat via Lotte naar Osnabrück.

Daarna is het 145 kilometer naar Bremen over de route: Brückenradweg. Het kent 2 parallelleroutes een west- en een oostvariant. Tussen de twee Hanzesteden liggen drie natuurparken met ongerepte moerassen en bossen, tal van historische plaatsen en natuurlijk nogal wat bruggen. Het is een makkelijke route met als tourprofiel:
Meestal vlak door velden, weiden, moerassen en bossen op verharde of verharde wegen – op enkele stukken ook op onverharde bospaden.
Op de westelijke route kunnen kleinere beklimmingen worden overwonnen van Osnabrück-Haste tot Bramsche-Engter en van Damme tot Steinfeld.

Het laatste gedeelte, zo’n 150 km gaat naar Hamburg over de Hamburg-Bremen-fietsroute die loopt door een vlak tot vlak golvend landschap, met af en toe hellingen in het Harburggebergte.

Volgens de site van Radfernweg Hamburg-Bremen kunnen we Prachtige natuurgebieden en idyllische dorpjes verwachten. En: Geniet van de laaglanden van Wümme, Oste en Esten, zacht glooiende bergkammen, uitgestrekte bossen en velden en ervaar het typische Noord-Duitse landschap tussen de Elbe en de Weser. Aangekomen in Hamburg, voor een stadbezoek, kun je terug met de trein of nog verder. Suggesties zijn: Weserradweg, of langs de Elbe naar Magdeburg en Dessau. Maar ook Denemarken komt in zicht.

Nog 22 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In juni 2020
 • aantal kilometers: 547 km
 • aantal hoogtemeters: 1909 hm
 • aantal uren gefietst: 35 uur 38 min
 • aantal dagen gefietst: 6 dagen
 • de zwaarte van de route: gemakkelijk met enige inspanning
 • het wegdek van de route: deels vrije fietspaden of autoluwe wegen Parcours: grotendeels vlak, deels bewegwijzerde fietsroutes
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Munster
  • Osnabrück
  • Het historische Telgte is een echte parel in het Münsterland. Prachtige oude binnenstad, idyllische ligging aan de Ems en een omgeving om van te dromen. De stad is bekend om haar kapel met een beeld van de Moeder van Smarten.
  • Bremen
  • Hamburg

Hoe was deze fietstocht?

In 6 dagen rij je naar Hamburg, waarbij het grotendeels vlak is. Afwisselend landschap, natuurgebieden en steden. Alleen bij Ibbenbüren en boven Osnabrück is er hoogteverschil. De gekozen route is bewegwijzerd, m.n. Bremen – Hamburg erg goed. Zoals altijd geldt, zorg ook voor kaart/navigatiemateriaal. Overige plus: leuke dorpjes en steden afgewisseld met mooie natuurgebieden (Ochsenmoor). Klein minpuntje: bewegwijzering in Hamburg.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: