40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Eindhoven – Parijs

Goed in een week te doen, een fietstocht naar Parijs vanaf die andere lichtstad. En in Parijs kun je ook steeds beter fietsen. Een stad beleven op de fiets heeft dezelfde voordelen als een fietsvakantie: je bent veel meer onderdeel van de stad, je hebt de tijd om de gebouwen en de wijken in je op te nemen, de sfeer te ervaren en je snel naar ‘hotspots’ te begeven zonder dat je mooie plekken voorbij snelt. Geen parkeerproblemen, geen slentertochten of wachten op het OV.

Er is in Parijs de laatste jaren meer dan 400 km fietspad bijgekomen. Het wordt dus ook veiliger. Al is de Parijzenaar niet veel fietsers gewend, blijft het dus opletten. Behalve op de fietspaden, mag je ook op meeste bus- of taxibanen fietsen. Buiten de belangrijkste bezienswaardigheden kun je met behulp van dit boek de minder bekende wijken in. Joke Radius heeft drie fietstochten door een aantal niet-toeristische wijken van Parijs beschreven. De routes gaan langs water, parken, kerkhoven en boulevards, over voormalige spoorwegtracés en door heel smalle straatjes. Uiteraard zijn er langs de routes tal van café’s met terras voor een stop, maar ook musea en aparte bezienswaardigheden.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Het eind 14e eeuws kasteel in Pierrefonds (gerestaureerd in 1857)

Na Berlijn, werd Parijs de tweede fietsreis. Wie heeft deze niet gefietst? Conform de route van Benjaminse vertrokken we uit Eindhoven, om na 5 dagen de Franse lichtstad te bereiken. De route is, zo schrijft hij voor 99% heel makkelijk. En dat klopt. Bij Mariënbourg is t even klimmen en later nog enkele korte stukken in Frankrijk.

Nog 23 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In oktober 2013
 • aantal kilometers: 500 km
 • aantal hoogtemeters: onbekend
 • aantal uren gefietst: onbekend
 • aantal dagen gefietst: 5 dagen
 • de zwaarte van de route: de zwaarte coëfficiënt kan niet worden berekend
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen.
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Dinant
  • Hoegaarden
  • het Kasteel van Pierrefonds
  • Laon
  • Parijs (uiteraard)

Hoe was deze fietstocht?

Wat mij van deze route is bijgebleven, is het kaarsrechte fietspad in België aan t begin. Deze gaat over een oude spoorbedding. Daarna passeer je leuke stadjes als Diest en Tienen. Na het verlaten van het Nederlandstalig taalgebied kom je door Namen en Dinant.

Inmiddels is de omgeving sterk veranderd op het jaagpad langs de Maas richting Mariënbourg en klim je het maasdal uit, de bossen in. Richting Laon, de grens over is het parcours licht gooiend. Let in deze omgeving er wel op, dat er weinig overnachtingsmogelijkheden zijn. En onze ervaring is dat, hoe dichter bij Parijs hoe verlatener de dorpen zijn. Tussen Laon en Parijs kom je kastelen, jachtwouden en abdijen tegen. Pierrefonds en het Forêt de Compiège zijn prachtig. Via het fietspad langs het Canal de l’Ourcq rij je zomaar Parijs in.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

2 reacties

 1. Leuk om te lezen! In 2009 hebben we deze route in 5 dagen vanuit Zwolle gefietst.

  Toen nog op onze hybride fietsen met en bob-yak karretje met 30+ kg bagage.

  De hoogtepunten komen inderdaad overeen met wat je beschrijft.

  Als je het leuk vindt heb ik nog wel een overzichtje van de routes in routeyou.com / Excel met daarin de hoogtemeters

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: