40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Hamburg – Praag

Als ik denk aan een fietstocht en in gedachte terugga naar die tijd, komen er altijd wel een paar herinneringen naar boven. Vooral als ik word geholpen door de aantekeningen in mijn fietsdagboek. Hoe was bijvoorbeeld de fietstocht naar Praag? Het 19e fietsidee waar ik vandaag bij stil sta. Het is een scala aan souvenirs waar ik dan aan denk… bijvoorbeeld wanneer ik Dresden uitrij en Tsjechië in, op zondag 28 juni 2020:

Vanwege de corona-maatregelen zijn de eettijden in het hotel in blokken verdeeld. Ik kon nog kiezen tussen half 7 of half 10. Ik had een rustig dagje, dus koos voor uitslapen en dan kon ik tot half 10 de fiets vast bepakken. Om kwart over 9 was ik klaar en ging eten. Ze deed niet moeilijk, wel dat ik geen mondkapje droeg. Niet bij me, zei ik. Ik kreeg er een van het hotel. Ontbijt zonder masker is natuurlijk riskant. Ik verliet het hotel.

Een warm deken viel op me. Ik had 12 uur in de airco vertoefd, de regen van gisteren had de warmte niet verjaagd. Net zoals de Dresdenaren deed ik alsof mijn neus bloedde. Ik trapte lekker weg. Zij ook, met kinderen, of ouderen, sommigen houden een dikke bandenrace of joggers die aanstellerig stonden te rekken en strekken, langs de elberadweg. 

Het bleef nog lang druk op deze zomerse zondag. Zeker tot Pirna. Gelegen in een prachtige omgeving. De Elbe voert nu door een echt dal, aan weerszijden steile wanden, die het fietspad moet delen met het spoor en wegen naar de huizen, die tegen de hellingen zijn aangebouwd. Sächsischen Schweiz en na de grens, Boheems Zwitserland zijn natuurgebieden.

Na de grens een dikke onweersbui. Ik stond letterlijk een kwartier aan de grond genageld. Fietsen was gevaarlijk, de wind sterk, water van alle kanten, donder en bliksem. Daarna klaarde het weer op. Omdat de voorspellingen slecht zijn en er overigens geen camping in de buurt ligt, boek ik een pension in Usti. Daar aangekomen, spreekt de barvrouw geen buitenlandse talen. Maar met hulp van vertaalgoogle, zegt ze dat het vol is. Ik bel het nummer, dat neemt niet op. Ik heb al wel betaald! Buiten direct Booking.com gemaild en op naar een ander hotel. Daar gaat alles goed en met een kamer op de negende etage een prachtig uitzicht op het stadje aan de Elbe en de burg Schreckenstein. Of te wel Hrad Střekov, in het hier gebezigde koeterwaals.

Wil je de bijbehorende foto’s zien, klik dan hier
1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Deze route heb ik als onderdeel van een rondrit gereden. Via Hamburg naar Praag en terug naar huis. In dit blog deel 2 langs de Elbe naar Dresden en verder de Moldau volgend naar Praag.

Van de bron van de Elbe in het Reuzengebergte tot aan de monding in de Noordzee legt de rivier een afstand van ruim 1.100 kilometer af. Daar de fietsroute niet altijd precies de oevers volgt, heeft de Elberadweg een lengte van ca. 1.270 kilometer. Maar in deze fietstocht naar Praag sla ik eerder af. In het Tsjechische Melník stroomt de Moldau in de Elbe. En wanneer je deze volgt bereik je bijna automatisch Praag. In het boekje van Europafietsers wordt Praag aangeduid als een mirakel. Zes eeuwen architectuur wachten daar je op. Met de vele torens, de burcht en de Karelsbrug maakt dat deze stad tot een fascinerende eindbestemming of tussenstop van deze route langs de twee rivieren. Tussenstop, omdat ik vanuit Praag terug fiets naar de lage landen.

De route bestaat uit 3 trajecten:

 • van Hamburg tot Maagdenburg (~370 km)
 • van Maagdenburg naar Dresden (~250 km)
 • van Dresden naar Praag (~220km)

Ze zijn spaarzaam: een fietstocht die midden in het centrum van een wereldstad begint of eindigt, of die dwars door de stad loopt. De Hanzestad Hamburg biedt deze mogelijkheid. Bij de haven, met zijn grootstedelijke en historische flair, eindigt het maritieme landschap van de benedenloop van de Elbe. In Buxtehude herkent men al gauw de oude Hanze-tradities, die de stad met Hamburg en veel andere steden gemeen heeft.

Het eerste traject gaat van Hamburg naar Maagdenburg. Onder Hamburg kan worden gekozen voor de linker (kleingronden)- of rechteroever (steile hellingen). Langs de hoge oever tussen Geesthacht en Lauenburg heb je een prachtig uitzicht over de kleipolders. In Lauenburg begint het UNESCO Biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe dat zich uitstrekt over een lengte van 400 km en dat gekenmerkt wordt door dunbevolkte gebieden en een indrukwekkende dierenwereld. Historisch gezien heeft de scheepvaart haar stempel gedrukt op dit deel van de Elbe, dat gekenmerkt wordt door zijn waterrijke uiterwaarden. 

Net na Havelberg kronkelt de Elbe door een streek waarin de rivier decennialang niet alleen de grensrivier tussen Duitse deelstaten vormde, maar ook tussen Oost- en West-Duitsland. De weilanden en bossen in de dunbevolkte streek vormen de leefwereld voor vele bedreigde dier- en plantensoorten. Naar Tangermünde, in het noorden van Saksen-Anhalt is het mogelijk om – deels over middeleeuwse handelsroutes – per fiets de sporen van de Hanze te volgen. Geen andere streek in Europa heeft zo´n hoge concentratie van Hanzesteden en kan nog steeds trots zijn op tal van bouwwerken die herinneren aan de middeleeuwse samenwerking tussen steden.

Het traject tussen Tangermünde en Maagdenburg wordt gekenmerkt door de ongerepte natuur, inclusief ooievaarts en bevers. Voor de poorten van Maagdenburg ligt het grootste waterwegkundige bouwcomplex van Europa. Op het ‘wasserstrassenkreuz Magdeburg’ kruisen de twee belangrijkste Noord-Duitse waterwegen elkaar. De Elbe en het Middellandkanaal. naast machtige sluizen en een scheepslift, is vooral de 918 meter lange trogbrug indrukwekkend.

Traject 2 gaat naar Dresden. O.a. over Dressau en Wittenberg, en dus maken we kennis met de plekken waar de Reformatie plaatsvond, moderne kunst bewonderen en genieten van een prachtig tuinlandschap – dit alles is mogelijk op dit boeiende deel van de Elberadweg. De volgende 150 km met kleine dorpjes met landbouw zien we na Riesa de eerst wijnbergen. Naar Meissen, waar wijndruiven gedijen; de Elberadweg komt nu langs de Sächsischen Weinstrasse. Dresden, de hoofdstad van Saksen komt in zicht. Dresden is een van hoogtepunten van deze route, fietsend door het historische stadscentrum met zijn Semperoper, Dresdner Zwinger, Residenzschloss en Frauenkirche.

Het laatste deel van de Elberadweg: De Sächsische Schweiz (Saksisch Klein-Zwitserland) is niet alleen een paradijs voor fietsers, maar ook voor wandelaars. Een uitgekiende route, steeds vlak langs het water, voert naar adembenemende uitzichten en door diepe kloven. Het nationale park Sächsische Schweiz is het enige nationale park in Duitsland met rotsformaties als zwaartepunt . 

Na Bad Schandau, het oudste kuuroord van de Sächsische Schweiz, de grens over. Het indrukwekkende rotslandschap van Boheems Zwitserland strekt zich uit langs de Elbe, tot vlakbij de stad Děčín (met zijn indrukwekkende slot). Je fietst door de regionale hoofdstad Ústí nad Labem, voorbij aan burcht Schreckenstein. Aansluitend kom je door de lus die de rivier maakt en door het dal van de Elbe. Het dal wordt breder als je de Poort van Bohemen bent gepasseerd. Het oude historische centrum van Litoměřice is beslist een van de hoogtepunten.

De fietsroute loopt door een vruchtbaar landschap in de lagere delen aan de Elbe, deels omzoomd door wijnbergen en kastelen. In het vlakke deel van het Boheemse Elbe-landschap loopt de route van Mělník door vruchtbare weidegebieden en loofbossen, door historische steden, zoals de bedevaartplaats Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, richting Čelákovice. Vanuit hier kan je naar Praag. Je bent er dichtbij, maar je kunt ook al bij Mělník langs de Moldau. In verband met de vele wegwerkzaamheden kies ik voor de route via Mělník.

Nog 21 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In juni 2020
 • aantal kilometers: 946 km
 • aantal hoogtemeters: 2798 hm
 • aantal uren gefietst: 56 uur 05min
 • aantal dagen gefietst: 12 dagen
 • de zwaarte van de route: licht
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen. Parcours: vlak en over meest verharde fietspaden
 • wat waren de hoogtepunten? Naast Hamburg en Praag
  • Dresden
  • Wittenberg
  • Maagdenburg
  • fietsen langs de Elbe en de Moldau zijn sowieso de moeite waard

Hoe was deze fietstocht?

De beleving is tot zuidroute monotoon, daarna meer geaccidenteerd rivierenlandschap met levendige steden

De Elberadweg is een gemakkelijke route om in Praag te komen. Het traject bestaat uit 4 gedeeltes: in Duitsland, noord – midden en zuid. en het Tsjechische deel. Over het algemeen vond ik, hoe zuidelijker je komt hoe sfeervoller en mooier de omgeving. Tot en met het middengedeelte is als rustig te bestempelen. Dit geldt ook voor de dorpen en steden. De conditie van de fietspaden is meest goed. Samengevat: minpunt zijn op sommige (m.n. de noordelijke) trajecten eentonige, stille dorpen/landschappen. Pluspunt: veel keuze mogelijk tussen boven- of onderlangs de Elbe, conditie van fietspaden, interessante steden als Maagdenburg, Dessau, Wittenberg, Dresden en natuurlijk Praag, op de route . De Sächsische- en Böhmische Schweiz zijn prachtige natuurparken om doorheen te fietsen.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: