40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Praag – Zwolle

In fietsidee nummer 20, we zijn op de helft, fietsen we terug vanaf Praag. De meesten zullen naar Praag fietsen, maar er is net zoveel voor te zeggen om naar huis te fietsen. Makkelijk te doen met de trein naar Praag. Op de terugweg kom je trouwens een andere populaire fietsroute tegen. Misschien wel Duitslands meest favoriete, de Weser Radweg. Een route langs de Wezer, die door 6 regio’s voert van het Weserbergland tot aan de Noordzee. In Hann.Münden, waar de Weser Radweg start, gaat fietsidee 20 richting Paderborn een stuk langs de Wezer en dus via de Weser Radweg. De route is zo populair omdat hij vlak is, meest geasfalteerd, verkeersluw en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Daarnaast rijgt de route historische steden, burchten en kloosters aan elkaar. De tocht eindigt in de buurt van Coxhaven in de duinen van de Waddenzee 515 km na de start.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Gradierwerk in Kurpark Hamm (D)

Deze route heb ik als onderdeel van een rondrit gereden. Via Hamburg naar Praag en terug naar huis. In dit blog deel 3 via de Europafietsersroute van Praag terug naar Nederland

De meeste Europafietsers fietsen er naar toe en maken gebruik van de route van deze gelijknamige stichting. Omdat ik vanuit Hamburg via de Elbe en Moldau Praag hoop te bereiken, is deze route erg bruikbaar. Alternatieve terugkeer routes zijn bijvoorbeeld: vanaf Plzen naar Regensburg en via de Limes-route of via Ring 2 en de R1. Doch de snelste is deze ‘Europafietsers-route,’ ook al zit er aan het eind, langs de Lippe voor mij een doublure in. Maar ook deze is tegengesteld gereden en dan zie je vaak weer heel andere dingen.

Als ik de indeling volg, dan bestaat de route tot Millingen uit 5 etappes. De eerste gaat vanuit Praag naar de Duitse grens. Het is een landelijke, rustige route, o.a. langs Plzen en Cheb. De tweede gaat naar Hildburghausen, over het Fichtelgebergte en langs de Main.. Etappe 3 gaat langs de Werra naar Hann. Münden. Via de Diemel en de Weser gaat etappe 4 naar Paderborn. De laatste etappe naar Millingen, via de Lippe en de Rijn. Tot slot om in Zwolle te komen, gaat deel 6 via Arnhem naar Zwolle over de Hanzeroute.

 • Praag – Grens 245 km
 • Hildburghausen 187 km
 • Hann. Münden 261 km
 • Paderborn 144 km
 • Millingen 258 km
 • Zwolle 125 km

Korte omschrijving van de route

Als Praag, met zijn indrukwekkende bouwwerken, zoals de Karelbrug, zijn uitgestrekte pleinen, zoals het Wenceslasplein, de gotische St.Vituskathedraal, de vele middeleeuwse straatjes, etc. achter je ligt begint een mooie tocht langs de Moldau in zuidelijke richting. Bij Zadni Treban kan de burcht Karlstejn worden bezocht. Na Lochovice volgt een klim naar Horovice. Stille weggetjes door boerenland volgen tot aan Plzen. Langs de bierbrouwerij van Pilsner Urquell kom je deze stad in. Langs het riviertje Mze de stad uit naar Radcice. Het landschap is vanaf Konstantinovy Lazne geaccidenteerd. Rond Marianske Lazne, Vysoka, Lipova en Cheb moet geklommen worden. Na het oude centrum van Cheb volgt de route de Wallenstein-Radwanderweg, langs de Ohre de grens over.

Na de grens gaat de route door het Fichtelgebergte, volgt het dal van de Kösseine en Röslau. Na Rodenzenreuth komen de hoogtemeters. Tot aan Bischofsgrün klimmen en dalen om tot 800 meter te stijgen. Dan volgt een lange afdaling naar Bad Berneck. Tot aan Ludwigschorgast een bergje tot 400 meter de Mainradweg volgend. In het Maindal blijven de klimmetjes beperkt. Lichtenfels aan de Main en Coburg zijn een mooi steden. Over ligt golvende heuvels bereik je Hildburghausen, een voormalige hertogenstad van Saksen.

Over autoluwe wegen, fiets- en bospaden volgt de route de Werratal-Radweg door een mooi dal. Vanuit Beieren, door Thüringen naar Hessen. Landschappelijk afwisselend, soms velden en weilanden, soms langs steile rotsenwanden. Noemenswaardig zijn ook de vele stadjes met hun vakwerkhuizen. Licht glooiend en sfeervol is dit gedeelte tot Hann. Münden. Hier komen de Fulda en de Werra samen en gaan verder als de Weser. Verder dus over de Weser-Radweg naar Hemeln en verder. In Wahmbeck steek je de Weser over en naar Bad Karlshafen, bekend als de witte barokstad. De Diemel stroomt hier uit in Weser. Deze Diemelradweg volgend naar Helmarshausen en bij Wülmersen eerst stijgend, dan dalen naar Deisel. Tot aan Trendelburg zijn er wat heuvels. Een stuk verder bij Scherfede over de Diemel, prachtige stad als Warburg achterlatend. Nu richting Hardehausen en Blankenrode dalend en klimmend een verbinding makend naar de Altenau-Radweg. Deze loopt tot Kirchborchen, verder naar Paderborn over de Alme-Radweg.

Na het centrum van Paderborn, langs de kortste rivier van Duitsland, slechts 4 km is de Pader, gaat de route naar Schloss Neuhaus. De Römer-Lippe-Route wordt nu de leidraad tot Wesel. Daar moet de Rheinradweg gevolgd worden. Na Emmerich am Rhein, de route die via de Rheinpromenade loopt, komen we bij Spijk de grens over. Na Tolkamer en Millingen moet hie de LF3 Hanzeroute worden gevolgd verder Nederland in.

Nog 20 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In juni 2020
 • aantal kilometers: 1208 km
 • aantal hoogtemeters: 7406 hm
 • aantal uren gefietst: ~80 uur
 • aantal dagen gefietst: 12 dagen
 • de zwaarte van de route: licht gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: meest autoluwe wegen of fietspaden Parcours: eerst vooral door heuvel/berglandschap; meest langs rivieren
 • wat waren de hoogtepunten? Naast Praag
  • Plzen
  • kuuroord Marianske Lazne
  • Hann. Münden: gelegen op de plaats waar de Werra en de Fulda samenvloeien en de Wezer vormen

Hoe was deze fietstocht?

Vanuit Praag terugrijden is een mooie ervaring. De routedocumentatie is een goed hulpmiddel voor zowel de route als ook voor de voorzieningen onderweg. Pluspunt is ook de bewegwijzering. Doordat veel langs rivieren wordt gereden is het geen zware tocht, maar het heeft wel zware stukken. Landschappelijk is het een gevarieerd geheel. Vooral Thüringen is mooi. De wegconditie laat op sommige stukken te wensen over, maar dat is inherent aan een autoluwe buitenlandse tocht. Een goede fiets met de juiste banden, heeft daar geen moeite hiermee. Al met al een aanrader.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: