40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Langs Ems en Lippe

Vandaag 2 fietstochten, 2 fietsideeën. Omdat ze elkaar raken kun je ze achterelkaar fietsen, of wanneer je minder tijd hebt ze stuk voor stuk doen. Bij het rijden langs rivieren, is het altijd weer bijzonder om te zien hoe een klein stroompje een groter rivier wordt waar zelfs, in het geval van de Ems, grote cruiseschepen over varen. Beide routes bieden veel bezienswaardigheden onderweg, maar de sfeer is wel verschillend. De Emsroute voert je door weide-, heide-, en veengebieden. De Römer-Lippe, de naam zegt het al, heeft veel aandacht voor de geschiedenis. Romeinse cultuur en wateravontuur!

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Zoals ik eerder zei, in 40 blogs en 40 podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

In deze fietstocht combineer ik 2 Duitse rivieren, die ik van de bron tot aan de monding (EmsRadweg) af fiets, of van de monding naar de bron (Römer Lippe Route). Over het algemeen is het een vlak traject. Daarbij komt ook dat de start en einde dichtbij (de Nederlandse grens) zijn en je door leuke Duitse vakantieregio’s rijdt.

Korte omschrijving van het traject

Het meest westelijk en niet ver van Nijmegen/Millingen, mondt de Lippe uit in de Niederrhein. De startplaats is Xanten, de bron ligt 295 km stroomopwaarts in het Teutoburger Wald. Xanten is ‘ein Römerstadt’ en dat is niet het enige op de route, wat aan de Romeinen herinnert. Het is een reis door de tijd, want de Römer-Lippe-Route verbindt spannende vindplaatsen van vroegere Romeinse kampen met Romeinse musea en speciale rust- en uitkijkplaatsen. Ze volgt de sporen van de Romeinen en maakt de Romeinse geschiedenis levend aan de hand van informatieborden. Het is een relatief vlak landschap. Enkele klimmingen zijn alleen te verwachten bij de oversteek van het Teutoburger Woud tijdens de laatste 30 kilometer van de route tussen Bad Lippspringe en het Hermannsmonument.

Dit monument is het officiële beginpunt van de Römer-Lippe-route. En omdat ik naar de bron rijd, het eindpunt. Het Hermannsmonument staat op een hoogte van 386 meter en herinnert aan de “Slag in het Teutoburgerwoud” in het jaar 9 na Christus en is het symbool van de stad Detmold. Het ca. 54 meter hoge monument werd gebouwd ter ere van de Cheruskenvorst Arminius, die later “Hermann de Cherusk” werd genoemd.

Iets noordwestelijk van Bad Lippspringe ligt Hövelhof. De start van de EmsRadweg. De bron tussen Hövelhof en Schloss Holte-Stukenbrock is het startpunt. De Ems ontspringt uit de bossen en de heiden van de Senne aan de voet van het Teutoburger woud.

De rivier, hier nog maar een klein stroompje voert door Paderborner- en Gütersloher Land. Voormalige kloosters in Herzebrock, Clarholz en Marienfeld en historische stadjes zoals Rheda-Wiedenbrück en Rietberg.

In het Münsterland komen we oude landhuizen, kastelen en paleizen tegen. De rivier komt langs Münster, de hoofdstad van Westfalen. Hierna volgen het Emsland en Ostfriesland. Na 375 km, in zeehavenstad Emden mondt de rivier uit in de Dollard.

Nog 18 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In augustus 2019
 • aantal kilometers: 781 km
 • aantal hoogtemeters: 3216 hm
 • aantal uren gefietst: bijna 55 uur
 • aantal dagen gefietst: 7 dagen
 • de zwaarte van de route: makkelijk
 • het wegdek van de route:  meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: bewegwijzerd, meest vlak, behalve rond en in het Teutoburger Woud
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Wallfahrtsort Telgte, met de barokke kerk uit 1654 en met schilderachtige watermolen Hans Langen. De barokke bedevaartkapel trekt pelgrims van heinde en verre.
  • Hermannsdenkmal Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann (Arminius), die gezien kan worden als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk. (Bron: Wikipedia)
  • Wesel

Hoe was deze fietstocht?

Een meest overzichtelijke en makkelijk te fietsen route. Voldoende afwisseling; de RLR is drukker en naar de bron toe steiler. De Emsradweg landelijker en stiller. Beide komen door mooie steden en dorpen. Ondanks dat men hun best heeft gedaan de routes te bewegwijzeren, ontbraken hier en daar de bordjes.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: