40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Dover – Londen – Harwich

Mijn gevoel is dat ik nog te weinig gefietst hebt in Engeland. Slechts één keer, en dat smaakte naar meer. Er staat een aantal routes klaar om te fietsen, nu nog de tijd vinden. Waarschijnlijk herken je dit wel; er zijn nog zoveel mooie routes en regio’s te ontdekken met de fiets. Toch had ik een minpunt genoteerd, op de route van dit fietsidee. Hierop reageerde Bart, hij had samen met zijn vrouw heel andere ervaringen! Hierover en over British Famous End to End-route vertelt hij in de podcast die vanaf zondag 26 maart te beluisteren is. Stay tuned!

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Voor deze route verlaten we het continent. Het is zoals de Britten het vasteland ook het liefst aanduiden: the continent. Na de gezamenlijke tochten naar Berlijn, Parijs en Rome is nu in het jaar van de Brexit Londen het doel.

Korte omschrijving van het traject

Aangekomen met de veerboot vanuit Calais, volgen we de National Cycle Route 2 van Dover naar Brighton. Route 2 is een langeafstandsfietsroute die, wanneer voltooid, Dover in Kent verbindt met St. Austell in Cornwall via de zuidkust van Engeland. De zuidkust van Engeland is, zo schrijft Sustrans, een indrukwekkende plek. We gaan dit stuk kustlijn tot aan de bekende badplaats Brighton verkennen per fiets. Wie weet krijgen we later zin om nog eens door te fietsen. Het totale traject naar het oosten bedraagt overigens 580 km, waarvan naar Brighton 150 km.

Hier slaan we af naar het noorden. Via NCR 20 ligt 75 km verderop de Theems. Route 20 bestaat uit twee delen, van Wandsworth naar Carshalton en van Brighton naar Crawley. Wandsworth naar Carshalton staat ook bekend als de Wandle Trail en is een heerlijk rustige route in het zuiden van Londen. Van Brighton naar Crawley staat bekend als de Downs and Weald-fietsroute en voert door bossen, tuinen en dorpen.

Of we nu de NCR 20 of 21 hebben gevolgd, beide komen uit op route 4, die de Theems volgt. Omdat 20 westelijker de stad binnenkomt, is Westminster en Buckingham Palace dichterbij. Na de Tower is route 1 (de bekende Noordzeekustroute / Eurovelo 12) een logische keuze. De 1 verbindt de ene hoofdstad, Londen met de andere, het middeleeuwse Edinburgh. Maar dat is voor later.

Dit 130 km lange gedeelte brengt ons van de Theems in Londen, via Essex en Cambridgeshire, naar de universiteitsstad Cambridge. De route maakt gebruik van een combinatie van National Cycle Network Routes en Local Cycle Routes om ons tussen deze twee geweldige Engelse steden te brengen. Er zijn veel verkeersvrije gedeelten, vooral aan het begin van Londen en Lee Valley Park. De route volgt vervolgens een combinatie van landweggetjes en secundaire wegen naar Waltham Abbey, Harlow en Stansted Mountfitchet, voordat we eindigen in Cambridge. 

Het laatste deel van de route volgen we eerst de nationale fietsroutes 11 en 51 via Cambridgeshire naar Suffolk. De route begint bij de rivier de Cam in Cambridge en gaat langs de rivier en de National Cycle route 11 voordat hij aansluit op National Cycle route 51 in de buurt van Fen Ditton. Een reeks rustige landwegen en off-road paden brengt ons naar Burwell voordat een off-road traject naar Newmarket gaat, de thuisbasis van de beroemde renbaan. (33 km.)

Daarna (de nationale fietsroute 51 verder volgend) door het platteland van Suffolk. De route begint bij het toeristische informatiecentrum in Newmarket en gaat oostwaarts naar Moulton met uitzicht op de rivier de Kennet. De rit gaat verder naar Bury St. Edmunds op rustige wegen langs Ickworth Park and House, eigendom van National Trust, met zijn prachtige tuinen aangelegd door Capability Brown. We eindigen in de buurt van de kathedraal en de verwoeste abdij in Bury St. Edmunds. (30 km)

Vanuit Bury St.Edmunds rijden we door naar Stowmarket (25 km). De route gaat via het centrum van de stad en volgt de rivier de Gippin naar de buitenwijken van Ipswich  (20 km). Hier vandaan via een regionale route (Brantham, Manningtree ) om de rivier de Stour heen, naar de haven van Harwich. (30 km)

Nog 17 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In september 2019
 • aantal kilometers: 610 km
 • aantal hoogtemeters: 3896 hm
 • aantal uren gefietst: bijna 48 uur
 • aantal dagen gefietst: 7 dagen
 • de zwaarte van de route: licht gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route:  licht glooiend tot stevige klimmetjes, fietsroutes zijn soms puzzels, niet altijd vlakke ondergrond
 • wat waren de hoogtepunten?
  • krijtrotsen
  • Brighton en Londen
  • Cambridge

Hoe was deze fietstocht?

Op Londen na is Engeland nog geen fietsland. Al wordt er al gewerkt om de infrastructuur te verbeteren. Ondanks dat we de trajecten van de National Cycle Routes reden, hadden veel paden slechte ondergrond, sloten niet aan op een volgend pad, of waren gewoon niet veilig. Met name het fietsen op autowegen is bijgebleven. Je bent als fietser onderdeel van het (snel)verkeer, en bij hen lijkt de prioriteit te liggen. Ook de smalle wegen, soms met hoge hagen die het zicht in bochten belemmeren, dragen niet bij aan een risicoloze rit. Maar het is wel allemaal heel Engels. Het landschap is mooi, soms licht glooiend, soms met stevige klimmetjes en de Engelsen zelf maken veel goed. Zij zijn zeer hulpvaardig, geïnteresseerd, belangstellend en open. Mocht je alleen (willen) rijden, dan kun je dat gerust doen. De meeste dorpen bieden eet- of drinkfaciliteiten.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: