40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Zigzag in de Eifel

Het beschermde stadsgezicht van Roermond is het decor voor de start van fietsidee #25, een fietstocht door een regio die ook bekend staat door zijn, door rivieren gevormde dalen, gedoofde vulkaankegels, tot veen geworden droge maren, bizarre rotsformaties en gelaagde hoogtes. Een landschap, dat in beweging schijnt te zijn; een groene lappendeken van velden, hoogvlakten, bossen en heldere meren. Zie hier de entourage waarin ik zigzag in de Eifel als fietsidee voorstel.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Fietsen is nooit saai in de Eifel. Er zijn immers vulkanische bergen, heuvels, (stuw)meren en veel bos. Dus minder geschikt voor een relaxte fietstocht, zul je denken. Er zijn natuurlijk routes waarbij je flink moet klimmen, maar er zijn er ook die zorgen voor een vlak parcours. Zij gaan langs rivieren, of maken gebruik van de oude spoortracé’s die zijn omgebouwd tot prachtige fietstrajecten. Daar ben ik naar opzoek gegaan. Mijn missie: de Eifel op de fiets leren kennen, met een meerdaagse fietstocht, zonder (té) veel klimwerk door mooie natuur en leuke steden. En is dat gelukt?

Omschrijving van de route

Ik start in Roermond en volg het RoerOever-fietspad (RurUferRadweg), bijna tot de bron. Die ligt in de Hoge Venen in België (Signal de Botrange) 160 km en ruim 600 meter hoger, verderop. De route komt na 12 kilometer vanaf de monding in de Maas op Duits gebied: het Heinsberger Land. Na het bruinkoolgebied bij Julich en de bossen van Duren zie je het kasteel van Nideggen hoog boven de Rur. Je komt nu in het Nationalpark Eifel met het indrukwekkende merenlandschap van Obersee en Rursee bij Rurberg. Overigens: met circa 205 miljoen kubieke meter opgestuwd water is het Roerstuwmeer het op een na grootste stuwmeer in Duitsland. Na de meren volgt het fietspad door het vredige Roerdal; 20 kilometer voor de bron ligt Monschau waar ik de Vennbahn oprij richting Waimes en St. Vith.

Monschau

Ik volg de Vennbahn tot de aansluiting met de Venn-Moezel-Eifel-fietsroute. Dit onderdeel is het Enz-fietspad (Pronsfeld-Holsthum). Vanaf het knooppunt Pronsfeld – hier komen Enz-, Prüm- en Eifel-Ardennen-fietspad bij elkaar – tot aan Neuerburg fiets je met weinig verval op een voormalig spoortracé. Op dit stuk met indrukwekkende panorama´s over de toppen van de Islek, fiets je door twee tunnels en door ongerepte natuur tot aan het historische Neuerburg met een schilderachtig oud centrum en een fraaie burcht. Verder stroomafwaarts naar het diep ingeslepen dal en het uitgestrekte Bitburger Gutland. Langs de oevers van de Enz loopt het pad door lieftallige Eifeldorpjes en over een kam naar Holsthum in het dal van de Prüm.

Ik ga weer naar het noorden, en volg de Prüm, terug naar Pronsfeld. Tussen Waxweiler en Prüm, valt het samen met het tracé van een voormalige spoorlijn. De andere stukken vergen meer inspanning. Het stuwmeer bij Bitburg in Biersdorf am See en de eind augustus/begin september metershoge hopplanten bij Holsthum zijn een bezienswaardigheid. Vlak boven Prüm, bij Weinsheim ga ik via het Nims-fietspad voor de 2x naar het zuiden om deze keer wel het zuidelijkste punt te bereiken.

Het Nims traject (Weinsheim – Irreler Mühle) is in totaal 62 km. Best wel sportief, met flinke klimmen en afdalingen, gaat het er bij het noordelijke deel van het pad aan toe. Van Weinsheim bij Prüm loopt dit via de Schönecker Schweiz naar Bitburg. Tussen Weinsheim en Lasel (21 km): vlak tot licht heuvelachtig traject, Lasel-Bitburg (24 km) heeft een heuvelachtig gedeelte met sterkere stijgingen en afdalingen, Bitburg-Irreler Mühle (20 km): nauwelijks stijgingen, omdat de weg over een voormalig spoortracé loopt.

Tot aan Minden, een stukje het Prüm-fietspad volgend, waar de Duits-Luxemburgse grens is en ik via de Sauer naar de Moezel fiets via de Sauer Radweg. De Sauertal-fietsroute eindigt (voor deze tocht) in Wasserbillig (Luxemburg) en loopt voor een deel over een spoorwegtracé. Hier laten schitterende wijngaarden en schilderachtige plaatsjes zien hoe mooi Luxemburg is. Interessant om te weten: tussen Metzdorf en Wintersdorf loopt de route over een ca. 200 meter lange staanderconstructie om een waardevol vochtig natuurgebied te beschermen. De Ralinger tunnel uit 1914 van 336 meter lang, die op natuurlijke wijze wordt verlicht is ook zeer indrukwekkend. In Wasserbilligerbruck via het Moezel traject naar de oudste stad van Duitsland: Trier.

Tot slot, voor de laatste keer ‘omhoog’ naar het noorden, via het fietspad langs de Kyll (Losheimergraben – Trier). Deze fiets ik helemaal: 122 km dwars door de Eifel. Permanente begeleiders van de langste rivier van de Eifel zijn het Kyll-fietspad en de spoorlijn Keulen-Trier. Dat laatste is een groot voordeel voor de comfortabele terugreis dankzij de 22 stations en om het enige echt steile stuk tussen Kyllburg en Bitburg-Erdorf ‘over te slaan’. Niet dat ik dat van plan ben. Het is al met al maar een licht heuvelachtige traject, dat loopt langs talrijke kastelen zoals de Bertradaburcht in Mürlenbach of de kasteelruïne Ramstein bij Kordel, en door gemoedelijke dorpjes zoals Birgel met een historische watermolen, door de detective-stad Hillesheim, de bronnenstad Gerolstein, langs de bierstad Bitburg. En dat allemaal vanaf de Romeinse stad Trier. De weg doorkruist indrukwekkende landschappen: de boomgaarden en velden van de zuidelijke Eifel en de ruige rotsformaties van het Bitburger Gutland., het meer van Kronenburg en de bossen van de noordelijke Eifel, de Vulkaaneifel,

Hierna aansluiting op de Vennbahn via Ravel L45 a (Jünkerath – Weyertz). Deze ‘bahn’ volg ik verder tot het start-of in dit geval eindpunt Aachen Rothe Erde. Via de Dom van Aken naar de buitenwijken richting Vaals en verder via de LF6 naar Mechelen en Gulpen. Na Bemelen via de LF3 Maasroute terug naar Roermond, waar dit zigzag rondje Eifel begon.

Nog 16 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In augustus 2020
 • aantal kilometers: 813 km
 • aantal hoogtemeters: 5938 hm
 • aantal uren gefietst: bijna 50 uur
 • aantal dagen gefietst: 9 dagen
 • de zwaarte van de route:  Licht gemiddeld inspannend (soms venijnige klim)
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: bewegwijzerd, o.a. langs rivieren, oude spoortracés, ook bospaden, maar meest verhard
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Rursee met dam
  • National Park Eifel
  • steden: Roermond, Trier en Prüm
  • Gerolstein

Hoe was deze fietstocht?

Bij het samenstellen van de tocht ging ik uit van het volgende kader: een goede indruk van de regio, zoveel als mogelijk langs bewegwijzerde routes, maximaal een gemiddelde inspannende fietstocht in 9 dagen. Hierdoor kun je deze tocht in een werkweek + beide weekenden fietsen. Aan deze voorwaarden is voldaan. Voor de zwaarte zie onderstaande tabel. De Plussen en Minnen per fietspad op een rij:

 • RurUferRadweg: geen bewegwijzering op het Nederlandse deel. In Duitsland gaat het pad veelal onverhard, eerste gedeelte zonder klimwerk, langs Rursee zwaarder met enige forse stijging. Vooral in het Nationalpark Eifel is de rit door de natuur mooi.
 • Vennbahn: deze wordt 2x aangedaan. Vanaf Monschau is het zoeken naar de aansluiting: volg hiervoor Malmedy. Zoals bekend is het grote voordeel dat er nauwelijks stijging is. Nadeel is een wat eentonige rit.
 • Enzradweg: vanaf Pronsfeld een strakke baan die vooral na Arzfeld naar Holsthum dalend is; geasfalteerde route met tunnels.
 • Prümradweg: grotendeels verhard, maar ook door bospaden. Voor Biersdorf am See flinke stijgingen, waardoor het in noordelijke richting een zwaar traject is tot Waxweiler. Hierna over spoortracé.
 • Nimsradweg: voornamelijk verhard, gemakkelijk traject met enkele korte stijgingen, meest dalend door mooi dal, de weg naar Schönecken is prachtig
 • Kyllradweg: vooral het tweede gedeelte is zwaar door de twee bergen voor Kyllburg; het eerste gedeelte door het park Südeifel is landelijk en aantrekkelijk. Naar Gerolstein in Vulcaneifel ruwer, stijgend en dalend tot Jünckerrath daarna spoortracé tot in België met aansluiting op Vennbahn. Qua natuur een mooi traject, die wat meer moeite kost in noordelijke richting.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: