40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Sevilla – Lissabon

Fietsidee nummer 31 gaat van de Flamenco-stad naar de stad van de Fado. En tussen deze sfeervolle steden heb ik een prachtige fietsroute gemaakt, waarbij je ook deels de Eurovelo 1 volgt. Let hier wel op, want hij is nog niet af. Hier kwam ik achter, toen mijn fietswielen wegzakte in sommige mulle zandgebieden van de Algarve. Toch is de Algarve veel meer dan alleen een kuststrook.

Wil je de Algarve voorbij de toeristische zandstranden ontdekken? Van de woeste kliffen in het westen, de groene bergen van de Serra Monchique tot het dorre Westernlandschap in het oosten. Op de fiets ervaar je de Algarve in zijn gevarieerde schoonheid. Met een recordaantal van 3200 zonuren per jaar mag de Algarve met de eer van zonnigste plek van het Europese vasteland strijken. Met name in het voor- en najaar kun je heerlijk fietsen in Zuid-Portugal met temperaturen boven 20 graden, onder een blauwe hemel als op een briefkaart. Wat je zeker niet mag overslaan is Sagres en het meest zuidwestelijkste puntje van Europa. Naast deze ‘hot-spot’ gaat de route door vele natuurparken en reservaten.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

De fietstocht op het Iberisch schiereiland gaat verder. Grotendeels gebruik ik de bekende routes van Cyclingeurope: naar en door Andalusië en de Ruta Iberica. Doch het eerste stuk zal langs de Costa Almería en de Costa del Sol gaan via de EuroVelo 8 en tussen Sevilla en Lissabon volg ik de EuroVelo 1 eerst langs de Middellandse Zeekust en door de Algarve via de Atlantische Oceaankust omhoog. Tussen de hoofdsteden kan ik dan weer de Ruta Iberica. Via een verbindingsroute tussen Madrid en Hendaye zal ik Frankrijk weer in te rijden en zo de aansluiting hebben op de Vélodyssée. Laatste twee genoemde trajecten behandel ik in het volgende blog. Lissabon vormt namelijk een natuurlijk pauzemoment. Neem gerust even de tijd om in deze overzichtelijke stad te verblijven.

Omschrijving van de route

Deel 2 Langs Zonnige Stranden

Vanuit Sevilla verlaat ik de stad in noord westelijke richting naar Camas de rivier overstekend. Er volgen wat heuvels die na Bollullos een afdaling inzetten richting Huelva, die ik overigens niet aandoe. Via de A-49 en HU-4105 naar Peñuela. Via landbouwwegen gaat het naar Trigueros, waar de EV1 loopt (die hier noord oost-zuid west loopt tussen Cartaya en Gibraleon). We gaan richting Gibraleon en Cartaya, die op 130 km fietsafstand van Sevilla ligt. De EV1 volgend die overigens hier niet bewegwijzerd is. Vanaf Gibraleon volgen we ook VVL Via verde del Litoral naar Quebranta, voor de laatste inkopen in Spanje. Want we zijn hier aan de grens met Portugal (we steken de Guadiana over) gebruikmakend van de Ferry Transbordador naar Vila Real de Santo Antonio. Het is nu nog zo’n 550 km naar de hoofdstad.

Door de Algarve en passeer je mooie kustplaatjes (zie ook onder hoogtepunten) waarbij we Faro allemaal wel kennen als een toeristische enclave. Ook Albufeira valt hieronder. We passeren overigens daarvoor het Parque Natural van Ria Formosa.

De monding van de Ria Formosa , een vochtige zone van internationaal belang, is een labyrint van kanalen, eilanden, moerassen en stranden die zich 60 km langs de kust van de Algarve uitstrekken tussen de stranden van Garrão en Manta Rota. Deze diversiteit aan ecosystemen trekt een gevarieerd dierenleven aan, waaronder veel vogelsoorten.

Na de genoemde steden gaat de route langs bekende maritieme stranden, hoge kliffen en rotsformaties (o.a. Praia da Senhora da Rocha). We naderen het meest zuidwestelijke punt van Europa: het Sagres fort. Hierna is de EV1 bewegwijzerd. De weg naar het noorden langs de Atlantische Oceaan is ingezet, richting Carrapateira. Naar Lissabon toe passeren we vele natuurparken en reservaten. Af en toe met de woeste branding van de Oceaan langs het fietspad. Het tweede deel van deze tocht zit er op, maar uiteraard niet voordat Lissabon is bekeken.

Nog 10 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In mei 2022
 • aantal kilometers:742 km
 • aantal hoogtemeters:7232 hm
 • aantal uren gefietst: 54 uur
 • aantal dagen gefietst: 10 dagen
 • de zwaarte van de route:  bovengemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: indien de route via autowegen loopt zijn deze rustig op drukke kustplaatsen in de Algarve na. De EV1 loopt soms uit op mul zand waarin je wegzakt
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • Algarve in het algemeen en Faro in het bijzonder
  • Het Sagres-fort , het meest zuidwestelijke punt van Europa

Hoe was deze fietstocht?

Deel 2 van deze tocht ging verder naar Lissabon. Na Sevilla eerst heuvels die overgingen in glooiend landschap. Doordat de brug in Huelva gesloten was reed ik om over Gibraleón. De extra kilometers leverde wel een route op door mooie natuurgebieden. De route door de Algarve ging via de EV 1, die hier als een ecovia wordt aangeduid. De bewegwijzering in Portugal is ‘pover.’ Het fietstraject over de EV 1 is niet af en gaat over veel steile heuvels en off road over gravel en door mul zand. Ik raad deze route af. Het zuidwestelijke punt van Europa wordt slecht aangegeven, en er waait een stevige wind. Naar het noorden toe kom je in een nieuwe regio (Aletejo) met een andere sfeer, meer landbouw en kleinere dorpjes en minder toeristen. In de Algarve kom je veel resorts en golfbanen tegen. Met de pont ga je naar Setubal. De route over de westkant is steil en gaat langs de kust. Mooi maar heftig.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: