40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Lissabon – Madrid

Maar liefst 2 hoofdsteden in dit 32e fietsidee. Bij de start van mijn fietsavonturen had ik als doel om alle Europese hoofdsteden met de fiets aan te doen. Net zoals er tegenwoordig fietsers zijn met het doel om alle gemeenten in Nederland ‘aan te tikken.’ Door de tijd heen liet ik me leiden door andere vergezichten. Maar goed, inmiddels heb ik er wel een aantal gehad: Berlijn, Parijs, Amsterdam en Brussel. Rome, Londen, Luxemburg en op een haar na San Marino. En in deze reis Madrid en Lissabon. Twee totaal verschillende steden, qua grootte maar ook zeker met hun eigen sfeer. En het fietspad daartussen? De eerste 270 km in Portugal, door de Alentejo, een droge streek met graanvelden, olijfbomen, kurkeik en eucalyptusbomen. Prachtige steden zoals Evora en Elvas. In Spanje naar Mérida, de grootste stad van de Extremadura, die je befietst over de vlakke Via Verde Vegas del Guadiana en de net zo vlakke Via Verde de la Jara en daar tussen in mooie klimmetjes van en naar Guadaloupe. Het zijn slechts enkele voorbeelden op de bijna 800 kilometer fietstocht.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

De fietstocht op het Iberisch schiereiland gaat verder. Grotendeels gebruik ik de bekende routes van Cyclingeurope: naar en door Andalusië en de Ruta Iberica. Doch het eerste stuk zal langs de Costa Almería en de Costa del Sol gaan via de EuroVelo 8 en tussen Sevilla en Lissabon volg ik de EuroVelo 1 eerst langs de Middellandse Zeekust en door de Algarve via de Atlantische Oceaankust omhoog. Tussen de hoofdsteden kan ik dan weer de Ruta Iberica. Via een verbindingsroute tussen Madrid en Hendaye zal ik Frankrijk weer in te rijden en zo de aansluiting hebben op de Vélodyssée. Na een ruime pauze week in Lissabon is het mooi om nu naar Madrid te fietsen.

  Omschrijving van de route

  Deel 3 Van Hoofdstad Naar Hoofdstad

  Niet alleen Lissabon achterlatend, ook van de zee neem je afscheid. De route gaat het binnenland weer in; op naar Madrid! Ik maak gebruik van de Ruta Iberica (deel 2) van routemaker Paul Benjaminse. Hij beschrijft zijn route welliswaar in beide richtingen, maar de hoofdtekst gaat uit van Madrid naar Lissabon. Ik rijd deze dus omgekeerd. Is Lissabon je startplaats dan kun je hier komen met het vliegtuig, maar ook Camino Fietstransport is een optie.

  Vanuit de stad in zuidelijke richting, kun je op twee manieren fietsen. Via Trafaria of via Cacilhas. De eerste gaat via de zeekant naar het zuiden, de tweede binnendoor over Montilo naar Setúbal. De zeekant heb ik gefietst naar de stad toe, dus voor de afwisseling neem ik nu de pont naar Montilo. Deze route gaat door vlak gebied.

  Door de stad Setubal (90.000 inw) via de pont naar Sol Troia en de eerder gereden weg terugrijden naar het dorp-achter-de- duinen Comporta. Dan nog 30 km naar Alcecer do Sal, het allemaal zo plat als een dubbeltje. De weg naar Evora en Elvas gaat door de Alentejo, een droge streek met graanvelden, olijfbomen, kurkeik en eucalyptusbomen. Het is de kurkeik die het landschap bepaalt. Tot Santa Susana, zo’n 15 km is het nog vlak, daarna gaat het meer glooien. Evora is de eerste grote plaats en is volledig ommuurd met een rijke geschiedenis (zie hoogtepunten). Vervolgens naar Redondo en Vila Vicosa. Hier wordt roze marmer gedolven en heeft een kasteel en een mooi paleis uit de 16e eeuw. De route na Vicosa daalt af naar São Romão. Hierna is het redelijk vlak om iets te stijgen naar Elvas, waarna het weer daalt naar Badajoz. We komen nu in het dal van de Guadiana. Badajoz – in Spanje – is een vestingplaats, voor je het bereikt fiets je langs het universiteitscomplex van de stad. Daarvoor ligt nog andere vestingstad: Elvas, werelderfgoed en omgeven door 7 bastions. Ook binnen de muren is ze fraai. Hierna verlaten we Portugal en steken de rivier over en zijn we 270 km na Lissabon in Spanje.

  Het fietspad gaat onverhard en kronkelend Badajoz uit, later langs een irrigatiekanaal via Montijo naar Mérida, de grootste stad van de Extremadura. Vanaf Mérida is het vrij vlak naar Valverde de Merida en San Pedro. Dat blijft zo, ook via het Canal de Orellana en later de Via Verde Vegas del Guadiana op. Dit loopt zo kilometers door tot Logrosán. Hierna stijgen we 100 meter naar Cañamero en is het nog 30 km naar Guadaloupe. Voor de stad inclusief klooster en de zwarte Madonna moet 8% worden geklommen en daarvoor ligt nog een 6% heuvel. Erger wordt het naar Puerto de San Vicente, 10% op 800 meter, waarna er een 30 km lange geleidelijke afdaling volgt de Extremadura uit en je inmiddels op Via Verde de la Jara rijdt. Het blijft vlak tot Talavera de la Reina. De route gaat door Geoparco Unesco Villuercas Ibores Jara.

  Talavera ligt aan de Taag. Na ongeveer 20 km begint het te stijgen vanaf San Roman de los Montes. En zelfs heftiger tot 8% na Castillo de Bayuela. De top is op 900 meter na El Real de San Vicente. Ook daarna blijft het 40 km op en neer gaan, zeker na Pelahustan, de afdaling naar El Pelayo is 7% over 5 km. Na een stukje langs de Rio Alberche, 8% stijgend naar Urb.Club en verder naar 900 m bij Fresnedillas en tot boven de 1.000 meter naar Silla de Felipe en El Escorial. Hier vind je een groots kloosterpaleis. Madrid is niet zo ver meer.

  Namelijk een kleine 70 km, maar eerst ligt dalend naar Collado Villalba en daalt kilometers later af naar El Cantizal en rijd je uiteraard door de satelliet-en tuinsteden. Via het park van Casa de Campo is dan het centrum van Madrid bereikt, 800 km na die andere hoofdstad.

  Nog 9 blogs naar Pasen

  • wanneer gereden? In mei 2022
  • aantal kilometers:780 km
  • aantal hoogtemeters: 6354 hm
  • aantal uren gefietst: 90 uur
  • aantal dagen gefietst: 9 dagen
  • de zwaarte van de route:  gemiddeld inspannend
  • het wegdek van de route: zoveel mogelijk vrije fietspaden of autoluwe wegen Parcours: m.u.v. sommige Via Verdes is het wegdek verhard
  • wat waren de hoogtepunten ?
   • Evora en Elvas
   • Guadaloupe

  Hoe was deze fietstocht?

  Dit fietsidee gaat van Lissabon naar Madrid en is tot aan de grens eerst meest vlak, wordt glooiender. De Route Iberica van Benjaminse is een goede route met onderweg oude vestingsteden. Als alternatief koos ik om Madrid via de zuidkant te benaderen en via de noordkant weer te verlaten. Er is een camping aan de zuidkant, die – ik heb er zelf niet gestaan, maar kwam er bij toeval langs – een goede uitvalsbasis is voor Madrid. De route naar Madrid is langs de rivier en komt in het centrum uit. Nadeel is dat je het monasterio de San Lorenzo de El Escorial niet tegenkomt. Voordeel is dat het kilometers en hoogtemeters scheelt.

  Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

  Podcast

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

  %d bloggers liken dit: