40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Madrid – Pamplona – Hendaye

Het laatste stuk Spanje uit gaat over een prachtig traject, aangelegd op een voormalige spoorlijn. Om je een levendige indruk te geven heb ik onderstaande video ingesloten. Het is de Via Verde del Bidasoa.

De Bidasoa Greenway gaat over de oude route van een mijntrein die bekend staat als Txikito, een trein die de steden Elizondo (Navarra) verbond met Irun (Gipuzkoa), ik vond het een heel plezierige tocht over deze Via Verde. Het loopt grotendeels langs de oevers van de Bidasoa-rivier, een Baskisch-Navarraese rivier met een korte natuurlijke grens tussen Irun en Frankrijk. Het maakt deel uit van de route van de Eurovelo1. De weg loopt grotendeels over stukken asfalt en andere stukken aangestampte aarde.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Omschrijving van de route

Naar Baskenland

De route gaat noordoostelijk Madrid uit. Vanaf het Plaza Mayor langs de Catedral de la Almudena naar het fietspad Anilo Verde Ciclabile, dit is de fietsrondweg van Madrid. Daarna is het fietsen langs de snelweg M-607 en verderop via Benjaminse-weggetjes naar El Molar. De eerste 55 km zitten er dan op. Voor El Molar moet worden geklommen en verderop naar El Vellon nog een keer, natuurlijk volgt daarna een afdaling waarna het weer een kilometer of 10 vlak blijft. Bij het Uceda tot 900 meter omhoog om dan 20 km op een hoogvlakte te fietsen. Daarna gaat de route het Centrale bergland in, naar Atienza. Op en neer dus, door de uitlopers van de bergen. Atienza is een mooi plaatsje met een kasteel en door een kloofje gaat het naar Berlanga de Duero.

Berlanga is een klein vestingstadje, waarna de route richting Zaragoza door het dal van de Duero voert, bekend ook van de wijnen in het gebied Ribera del Duero. Een Fino Tinto (Tempranillo) is altijd lekker. Doch deze richting gaan we niet. We houden meer noordelijk aan naar Soria. Het is zo’n 50 km rustig klimmend, soms bosrijk traject. Soria is een mooi provinciestadje met ook Romeinse resten en een klein middeleeuws centrum. We zetten koers richting Pamplona, nog 190 km. Maar daartussen is genoeg te beleven; zo komen we de Puerto de Oncala het hoogste punt van de route de Puerto de Campos op 1.485 m tegen. Het voert ook naar de warmwaterbronnen in Arnedillo. Hier begint het fietspad die via Arnedo loopt naar Calahorra. De Via Verde de Cidacos, gaat de bergen uit en eindigt in het stadsparkje en langs de Rio Cidacos, die je al eerder zag. We gaan naar San Adrián en steken de brug over de Ebro over. Volgen de Rio Ega naar Androsila en Lerin. We volgen de NA601 door licht heuvelland naar Larraga. Verder naar Puente de la Reina waar we de Jacobsroute opgaan. Via de NA-1110 kun je rechtstreeks Pamplona, nog wel even over de pas van Perdon (8%).

Het is vanaf Pamplona nog 110 km Spanje. Via de N-135 naar Zurlain en verder doorstijgend naar Eugi aan een groot meer. Hierna volgt nog een flinke stijging naar de de pas Artesiaga op een hoogte van 984 meter. De afdaling met max 9%, is lang over ongeveer 17 kilometer naar het sfeervolle dorp Irurita. Via de Val de Baztan, langs Oronoz e.v.a gaat het rustig over de Vias Verdes del Bidasoa, een fietspad van 42 kilometer lang over een oude spoorlijn door het dal van de Bidasoa. Afwisselend over beton en aangestampte aarde gaat het pad met een stijging van 1% omlaag vanaf Oieregi naar eindbestemming Hendaye bij de monding van de Bidasoa in de baai van Txingudi.

Atienza

Nog 8 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In mei/juni 2022
 • aantal kilometers:619 km
 • aantal hoogtemeters: 6351 hm
 • aantal uren gefietst: 41 uur
 • aantal dagen gefietst: 7 dagen
 • de zwaarte van de route:  bovengemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: meest over verharde provinciale wegen
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • Madrid en Pamplona
  • Via Verde del Bidasoa

Hoe was deze fietstocht?

Na Madrid is het stijgend het centrale berglandschap in. Hoe comfortabel de rit door en uit Madrid ook was, hier was het straf fietsen, inclusief de passen die op deze route liggen. De omgeving is rustig, dun bevolkt, en dus ook dito faciliteiten. Maar de dorpjes zijn leuk en de natuur is prachtig. Hoe meer noordelijk, hoor meer ‘Tirool’ achtig en minder Spaans. Het Baskenland is de meer dan de moeite waard.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: