2017 Zwolle – Maastricht; deel 0 ‘de wegen naar het Zuiden’

In ’t Kort:

 • Van Zwolle naar Maastricht
 • 6 etappes, 385 km, +/- 2.500 hm
 • Zwaarte: Gemakkelijk met enige inspanning
 • Beleving: over Veluwe, door Hollandse rivieren landschappen en Brabantse natuurgebieden in België langs jaagpaden en drukke dorpen
 • Bereikbaarheid: met de trein is goed
 • Veiligheid: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: vlak, door bossen of open landschap. Soms over zandpaden
 • Code: ZM

De Wegen naar het Zuiden

Toen door omstandigheden het laatste onderdeel naar Rome niet dit jaar kon worden gefietst, stelde mijn vriendin voor om samen in Nederland te gaan rijden. En in de geest van de Rome-reis, werd het Zwolle-Maastricht. De oude romaanse St. Servaasbrug was immers het startpunt geweest. Hoe mooi is het om hier nu te eindigen en, na het bereiken van het einddoel Rome, te kunnen zeggen dat ik van huis naar Rome ben gefietst. Welliswaar in 5 jaarlijkse etappes van een week, maar toch!

Om naar Maastricht te fietsen kun je simpel de LF3-2 (Hanzeroute) van Zwolle naar Nijmegen en dan de LF3-3 (Maasroute) naar Maastricht nemen. Ik koos, in dezelfde geest, voor deel 0 uit de serie ‘onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Rome.’ De route start in Amersfoort. Amsterdam en Utrecht zijn ook mogelijk. Over de Veluwe loopt het eerste traject. Harde wind en veel regen op deze gure oktoberdag zorgen ervoor dat we niet verder komen dan in de buurt van Kootwijk. Hier ligt een prachtige natuurcamping van Staatsbosbeheer. Een aanrader voor fietskampeerders!

Op de tweede dag verlaten we de westflank van de Veluwe richting Barneveld. Na een koffiepauze onder de toren van de Oude Kerk in Barneveld en bij het standbeeld van Jan van Schaffelaar, rijden we Gelderland uit. Via het oude centrum van Amersfoort gaan we de Utrechtse heuvelrug op, langs de Leusderheide. Tot aan Doorn een bosrijke omgeving. In de Kromme Rijnstreek, na kasteel Sterkenburg overnachten we.

20171008_1403413050149126881142386.jpg
20171009_121406505912116.jpg

De derde dag doorkruizen we het rivierengebied. De Lek bij Culemborg over, de diefdijk tot Leerdam, de Linge en de Waal bij Brakel. Tot slot de Afgedamde Maas bij Aalst richting Heusden, waar we tot slot via de Bergsche Maas Brabant in komen. Onder Drunen stopt na 75 km de derde fietsdag.

In Brabant, een geheel ander landschap. Over zand en vennen, door het mooie natuurgebied Loonse en Drunense Duinen, langs Oisterwijk, de Kampina, Oirschotse Heide, langs Veldhoven en Valkenwaard het natuurreservaat De Malpie in. Net voor Borkel en Schaft en dus voor de Belgische grens, moeten we noodgedwongen overnachten in Bergeijk.

20171010_163205575438302.jpg

We hervatten op de 5e dag aan t eind van de morgen de tocht, passeren De Dommel bij Schaft en komen in België. Na Hamont en Lozen, volgen we het jaagpad van de Zuid-Willemsvaart. Gaandeweg merken we dat de omgeving verandert. Vooral aan de westelijk kant zien we meer groen, dat zich ook wat begint te verheffen boven de omgeving. Het zijn de uitlopers van de Belgische Kempen. In Dilsen vinden we een mooi hotel.

De laatste dag is slechts nog een paar uur rijden. Maastricht is niet ver meer, maar de wind en het verlangen naar een terras op t Vrijthof, werken zoals altijd tegen. Toch rijden we hier door een mooi gebied, zo is Stokkem is een bijzonder plaatsje. Bij Berg steken we de grensrivier over en komen we Nederland weer in. Een stukje verderop houden we in Urmond een korte pauze. Urmond heeft een beschermd dorpsgezicht.

Langs het Julianakanaal, de Geul en het verder gelegen Borgharen, verschijnt hier een mooi uitzicht op de Maas. De bebouwing van Maastricht en de St. Pietersberg kondigen de eindfase aan. Via de oude St. Servaasbrug steken we de Maas over en onder het genot van warme chocolademelk een een wafel met aardbeien kijken we terug op een bijzondere tocht.

de routekaart van Zwolle naar Maastricht
20171009_1644271339892802.jpg
Heusden

De afstanden:

 1. Zwolle – Kootwijk 70 km
 2. Sterkenburg (Doorn) 65 km
 3. Drunen 75 km
 4. Bergeijk (v.v. Schaft) 75 km
 5. Dilsen 60 km
 6. Maastricht 40 km

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: