Nice – Avignon: De Provence Middendoor

In ’t Kort:

 • Van Nice naar Avignon
 • 5 etappes, 379 km, 3.732 hm
 • Zwaarte: Bovengemiddeld Inspannend
 • Beleving: Midden door de Provence levert een mooie doorsteek door deze regio vol van kleur en geur
 • Bereikbaarheid: zowel Nice als Avignon zijn goed bereikbaar
 • Veiligheid: meest autoluwe wegen
 • Parcours: fietspaden en rustige wegen, sluit aan op Via Rhona en de Via Aurelia (Tirrenica)
 • Code: NA

een mooie doorsteek door de Provence

Proloog

Er zijn veel fietsroutes door de Provence. Het moet danwel een mooi fietsgebied zijn. Met als basis de door Benjaminse gemaakte trajecten, zijn er globaal 3. Een gaat er langs de kust van Nice naar Toulon, eventueel kan hier de trein verder worden genomen. Een andere gaat bovenlangs met meer klimwerk. Ik kies voor de doorsteek middendoor. Deze gaat via (van oost naar west) Grasse, Les Arcs, Aix-en-Provence en Cavaillon naar Avignon. Daarnaast, zo zie je, zijn er ook diverse rondjes te maken.

Omdat ik er vanuit ga deze route als verbinding tussen Italië en Spanje te gaan fietsen, beschrijf ik de route van oost naar west en kies voor de meest ‘makkelijke.’ Deze middendoor route is 318 km lang. Het alternatief, bovenlangs is 311 km maar ruwer. Misschien wel mooier door de Grand Canyon du Verdon en Gorges du Loup, dus blijft er altijd iets voor later.

Korte omschrijving van de route

Om naar Nice te komen, langs de Rivièra, moet voor de grens een eerste stijle 9% helling overwonnen worden. Daarna is het 10 kilometer vlak om bij Roquebrune een tweede stijging te nemen. Over 7 kilometer 8% en daarna wat lichter. Het is de Grande Corniche op de weg van Menton naar Nice met uitzicht op Monaco. Na de top van de Col d’Eze is het zo’n kleine 10 kilometer dalend naar Nice.

Op basis van de voorcalculatie is de afstand 320 km

Fietsend over de ‘Promenade des Anglais’ wordt Nice verlaten, langs het vliegveld om bij Cagnes-sur-mer de kustlijn te verlaten. Na 20 km noord, bij Le Pont-de-Loup naar het zuiden om Grasse te bereiken, het eerste stuk moet wel flink (9%) worden gebuffeld, maar de laatste 7 kilometer dalen weer. Op en neer gaat de route verder naar Callian en Le Muy. Het laatste loopt door de bossen van Rouet met mooie landschappen, waarbij het dalen het nog mooier maakt.

Le Muy wordt niet aangedaan, de route gaat rechtdoor naar Bagnols-en-Foret en Les Arcs. Dit is een wat grotere gemeente met middeleeuwse kern. Zonder veel te golven naar Vidauban, en dan de rivier Argent stroomopwaarts volgen naar Le Thoronet, en de Abdij.

Hierna volgt het gedeelte naar Aix. Tot zo’n 15 km voor Aix-en-Provence is het steeds licht stijgend over 50 km. Aan het eind een 5% beklimming ligt Saint Antonin-sur-Bayon, een gehucht onder de bergtop van Montagne Sainte Victoire. Hierna is snel dalend naar Le Tholonet en Aix.

Hierna is het op (9%) naar Eguilles, om daarna lang af te dalen naar Salon-de-Provence. Na de vele terrasjes, fontijnen, en wellicht glaasjes Rosé, door naar Cavaillon. Dat kan, maar niet te veel, want er komt een 5 km klim met 4% stijging. Na Mollemort over de Vélorout du Luberon.

De laatste 30 kilometer naar Avignon zijn vlak, alleen bij Les Jonquerettes een heuvel. In Avignon kan je bijvoorbeeld de Via Rhona nemen, naar de Middenlandse Zee en verder naar Spanje (Spanje: Vuelta#1 Avignon – Lorca) of ‘terug’ naar het noorden richting Zwitserland.

Hoogtepunten

 • Abdij van Le Thoronet: gesticht in 1146, is een meesterwerk van Provençaalse romaanse kunst. Het klooster, de kerk en de kapittelzaal van de cisterciënzerabdij wekken meditatie en sereniteit op
 • Aix-en-Provence: De beroemdste straat van Aix is de Cours Mirabeau, een laan met platanen, oude herenhuizen en twee fonteinen. Ten noorden van de Cours Mirabeau ligt het oude centrum met o.a. de kathedraal Saint-Sauveur uit de 15e en 16e eeuw (met romaanse kloostergang en Le Buisson ardent, een Franse primitief van de hand van Nicolas Froment), het stadhuis (met zijn smeedijzeren hek) en vele pleintjes zoals de place Albertas. Ten zuiden van de Cours Mirabeau bevindt zich de Mazarin-wijk met het museum Granet, de Saint-Jean-de-Maltekerk, de fontein van de Vier Dolfijnen en vele woningen van aristocraten, magistraten en andere notabelen uit de 17e eeuw.
 • Cavaillon: Deze stad ligt in de vallei van de Coulon, en ligt in het natuurpark de Luberon. Het Place du Clos was jarenlang het centrum van de meloenenverkoop. Hier wordt nl. de meloen charentais of cavaillon gekweekt

Van Dag tot Dag

Epiloog

Plussen en Minnen

Er moet wel regelmatig geklommen worden op deze fietstocht. Maar altijd rij je van plaats naar plaats, waar je van het mediterrane leven kunt genieten. De omgeving en oude steden zijn duidelijke pluspunten. Avignon als start- of eindplaats een verrassing, voor wie het nog niet kent. Nice is ook de stad met zijn bekende boulevard, waar je kilometers tussen de mensen doorfietst. Kortom de Provence is rustiek, smakelijk genieten en zowel landelijk als stedelijk. En daartussen liggen de mooie heuvels die zorgen dat je met beide benen op de pedalen blijft.

De Statistieken

Dag
NA
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
0La Turbiezie dagboek
1Callian1041047:291264/104
12,2 Zwaar-
13,9C. Les Prairies
2Brignoles891935:51891/89
10,0 Gem+
15,2B&B Hotel Brignoles
3Aix-en-Provence732665:04840/73
11,5 Zwaar-
14,4C. Arc en Ciel
4Cavaillon773435:19643/77
8,6 Gem

14,4C Durance in Cavillon
5Avignon363792:2393/36
2,6 Licht
15,1C. Bagatelle le Pavillon Bleu
totaal km:
gemiddelden:
379
75km
/dag
26:06
5 uur
/dag
Gem+3.732
9,8 hm / km

14,75
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken ‘De Provence Middendoor’

Zwaarte

Bovengemiddeld inspannend

Bronverwijzing

http://www.cyclingeurope.nl

Fotogalerij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: