Epiloog Stedenroute

De terugreis met de trein was zeker niet saai. De conducteur van de NS adviseerde om bij de fiets met bagage te blijven. Hij vertelde dat hij zojuist een nederlandse toerist sprak, die op reis naar Parijs noodgedwongen terug moet; zijn koffer is hier in de trein gestolen. Jaren geleden heb ik meegemaakt dat mijn portemonnee op het station Rome Tiburtina is gestolen. Na deze traumatische ervaring ben ik extra alert.

20180509_132839.jpg

De pakwagen waar plaats is voor maximaal 4 fietsen, geeft ook plaats voor reizigers. En de conducteur geeft mij ook toegang tot een stopcontact. De ‘electriciteits-voorziening’ is eigenlijk alleen beschikbaar voor 1e klasreizigers. Zo kan ik mijn telefoon opladen en bezig met mijn blog over de laatste fietsdag. Niet ongestoord overigens, want het is een komen en gaan van reizigers. Deze IC van Brussel naar Amsterdam stopt in België op Brussel Centrum (hier kun je niet met de fiets komen), Noord en Zaventem en daarna in Mechelen en Antwerpen. In Mechelen stapt een man met fiets in. Hij heeft zo’n geel shirt met Infrabel erop. Van die reflecterende shirtjes die je ook aan moet trekken wanneer je autopech hebt. Ik zag onderweg trouwens dat veel Belgische fietsers er een dragen. Ik had een klus hier.. mompelt hij en gaat naast mij zitten. Ik doe de telefoon weer aan de oplader.

Het is té warm om naar kantoor terug te fietsen. Zijn kantoor is in Antwerpen. We raken in gesprek over het fietsen. Hij is naar Nice gefietst, maar maakt ook wandeltochten. Dit jaar zou hij gaan met een groep, wandelen in Frankrijk. De verplaatsingskosten zijn zo duur; voor de TGV vraagt men € 300 voor de reis. We praten nog wat over Antwerpen en dat overal aan de weg wordt gewerkt en gebouwd. Het lijkt wel een grote bouwplaats! zeg ik. Dan bereiken we Antwerpen en hij stapt uit om zich af te melden op kantoor. Ik pak mijn mobiel weer en start de WordPress-app op.

20180509_150151.jpg

Een groot kabaal om mij heen. Er komen nog meer fietsen! roept een vrouw. Zij plaatst net een fietswagen tussen mij en mijn fiets in. Ik ga op het laatste stoeltje zitten om in de buurt van mijn stekker te blijven en zo mijn territorium af te schermen. Het is een gezin, ze gaan op fietsvakantie dit Hemelvaartsweekend. Drie kinderen, jaartje of 8 a 10. En de ouders. Zij heeft een Santos Travel-lite en hij een KOGA worldtraveler signature. Toe maar! Dit model wordt ‘custom-made’ gemaakt. Staat je naam er ook op? vraag ik. Dat hoefde niet van hem. Ze gaan in Breda overstappen. Dat wordt nog wat in de reguliere NS treinen! Doorgaans is daar niet zo veel ruimte voor deze tentenfietsers. Ik help hen met hun wagentje de trein uit. Altijd een gedoe met zo’n hoogte verschil. De rust weer gekeerd, denk ik.

Niet dus, net voor vertrek komt een wat oudere vrouw met een onvervalst Rotterdamsaccent naar binnen. Ze heeft een E-bike. Oh kunt u mij een zetje geven? Deze ‘bike’ wordt door een andere reiziger naar binnen getild. Ze heeft grijszilver haar en werkt direct na het parkeren van haar fiets, haar rode lippen bij. Wat is Nederland mooi hé, zegt ze. Ze fietst overal en overnacht in hotels. Ja wel met aanbiedingen hoor! Anders is het niet te betalen. Ze vertelt over haar wandeltochten in de winter en fietstochten in de zomer. Zo’n 4.000 km heeft ze met haar E-bike erop zitten. In de ecostand hoor, dan haal ik 100 km ermee… In Rotterdam help ik haar de trein uit. En pak mijn mobiel.

20180509_120819.jpg
Grote Markt Brussel

stedenroute overview en statistieken

Ook voor de minder geoefende fietser is de route goed te doen. Het laatste stukje over de Brabantse heuvels, tussen Leuven en Brussel is heuvelachtig. De rest is hollandsvlak. Je kunt dat goed zien in het hoogteprofiel van dag 4, zowel op de Strava-route en de Relive (zie hieronder).

Het klopt goed wat de site van de groteroutepaden en landelijk fietsplatform zeggen over de aard van de route: een mooie mix van cultuur en natuur. Naast de grote steden, kom je ook door pitoreske Hollandse en Vlaamse plaatsjes. Daarnaast bijzondere natuurgebieden, waarvan ik het bestaan niet afwist. Ik denk aan de Kalmthoutse Heide en het uitgestrekte Zoniënwoud. Wat ik in mijn dagelijkse blog vergeten ben te melden, en waar je langs komt: de dodendraad. De door de Duitsers gemaakte afrastering tussen 1914-1918 om België hermetisch van Nederland af te sluiten. Nu dus 100 jaar geleden.

De bewegwijzering is voor 95% tot aan Tervuren goed. Je hebt echt wel ook andere middelen nodig om op de route te blijven.20180508_103811.jpg

Bedankt voor alle leuke reacties die ik mocht lezen, via mail, deze site of Facebook en Instagram!

Van het Paleis op de Dam naar het Palais Bruxelles

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: