Epiloog Zeeland- en Hollandroute

Noordzeeroute is niet voor watjes!

Het ziet er onschuldig uit, rijden langs de kust. Windje van zee en het liefst in de rug… voldoende te zien; Brouwersdam, Neeltje Jans, Maasvlakte, grote en kleine steden en natuurlijk het langgerekte duingebied. En dat is wat mij het meest opviel. Ik was het wat vergeten. De duinen zijn hoog, breed en rijk aan prachtige natuur! Terwijl de fietspaden, die overigens in de meeste gevallen ‘glad en strak’ van asfalt zijn, zich een weg banen over en door het duingebied. En dat betekent ‘op en neer.’ Met soms bijtende klimmers en scherpe afdalingen.

20180803_1207089113635012567104607.jpg

Het maakt het al met al een afwisselende en interessante route.

Boven Schoorl koos ik voor de terugreis. De route, overigens in 95% van het traject goed bewegwijzerd, gaat door naar Den Helder en verder de afsluitdijk over naar de Waddenzeeroute . Het is immers ook onderdeel van de 6.000 km lange ‘Nordsea Cycle Route’. Als je niet stopt kom je langs de fjorden in Noorwegen. Ook in het Noordhollandse kom je door nationale parken. Tussen Zandvoort en IJmuiden ben je dan al het nationaal park Zuid-Kennemerland gepasseerd. En ten westen van Schoorl liggen de hoogste en breedste duinen van Nederland. Maar Castricum en Bergen aan Zee, en het verder gelegen Bergen, zelf, zijn net zo leuk als de eerder tegengekomen plaatsen als bijvoorbeeld Katwijk, Noordwijk en niet te vergeten de authentieke dorpen in Zeeland. Naast Den Haag was ik nog niet door een grote stad van belang gekomen. Ach er door? De route loopt niet echt door het centrum. Ook het drukke Scheveningen wordt vermeden. Omdat ik koos voor de afslag LF15 Boerenlandroute kwam Alkmaar wel op de route en volop in de schijnwerpers. Inclusief een goede stadscamping maakt het een stad om nader te bekijken en wellicht wat langer te blijven.

20180803_1205221831181236032439537.jpg
Alkmaar

De LF15 komt later samen met de LF21 Zuiderzeeroute aan de IJsselmeerdijk. Hier aangekomen kun je dus in de noordelijke richting de LF 15 (eindbestemming Enschede) volgen over de Markerwaarddijk, of zuidelijk naar Amsterdam (onderdeel van het ‘rondje IJsselmeer´). De Markerwaarddijk is overigens het hele jaar al dicht (behalve in juli en augustus open). Door dijkverzwaring is het fietspad afgesloten. Ik denk dat het ook een van de redenen is, dat ik de routeafslag naar Hoorn heb gemist. Een paar bordjes zijn waarschijnlijk weggehaald. Ik kwam dus via Edam en Volendam in Amsterdam aan. Een afwijking van de planning, maar dan kan ik na Berlijn, Parijs, Rome en Brussel, nu ook Amsterdam als Europeese hoofdstad ‘bereikt per fiets’ op mijn lijst afvinken!

de statistieken

temporary_file7373547081890272927262007129807724166.jpg
Strava valt ter hoogte van Volendam uit. Stats kloppen dus niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: