XE01 Hoe zal het aflopen? (Zevenaar – Xanten – Hünxe 91 km)

Oostwaarts

Dat de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Rijn liep, weet denk ik wel iedereen. Dat zij het gebied ten oosten en noorden, richting de Elbe interessant vonden, lijkt mij logisch. Als je legers toch in de buurt zijn, waarom zou je je expansiedrift intomen? Diverse verkenners zullen er al geweest. Er wonen trouwens alleen wat slecht georganiseerde en onbeduidende Germaanse stammen. En kijk…de rivier de Lippe stroomt vanaf de Rijn naar het oosten. Dat scheelt ‘kaartkijken.’ De heerlegers komen in beweging. Hoe zal dit aflopen?

Tijd

Het is alweer even geleden. Ja ook van die Romeinen. Ik bedoel dat ik voor mijn tentje een blog zit te schrijven. Eens even bladeren in het fietsdagboek. De laatste post was van 3 juni! Na 3 weken in mei fietsen door stad en land en bergen en dalen, brak een relaxtijd aan. Thuisgekomen zijn er altijd zoveel dingen nog die aandacht vragen. En dan is het natuurlijk niet altijd fietsweer. Maar ondertussen zijn nieuwe plannen gemaakt, zodat ik dacht vanmorgen in het Duitse Wesel op de fiets te zullen stappen om naar Romeinse stad Xanten te rijden, gewoon hier aan de Nederrijn.

Doch, toch verliep het anders. Een defecte Duitse trein zorgde ervoor dat ik besloot in Arnhem over te stappen naar Zevenaar en van daaruit naar het startpunt te trappen. Meer kilometers, meer tijd… maar het zorgde wel weer voor een leuke ontmoeting. Ik zat net over de grens, in Elten een broodje te eten komt een man naar mij toe. Zo dat heb je snel gedaan… Ik zag je de trein uitstappen. Ik moest met de bus… zo gaat het vaak, zei ik. Met het OV heb je veel wachttijd. Hij vertelde dat hij organist is en nu een uitvaart. Nee niet hier in kerk, dorpje verderop. Ik haal hier de elektrische fiets op. Dan fiets ik verder. Hij vraagt naar de route en praten nog wat. We nemen afscheid, maar binnen 2 minuten is hij weer terug. Je moet echt op de Emsroute naar Telgte. Ik had eerder gelezen dat het een pelgrimsoord is. Je weet niet wat je ziet! Dat ga ik zeker doen. Maar nu eerst eens naar het startpunt.

Eerste pauzeplaats in Elten

een overzicht van de route vind je op de pagina: https://fietskriebels.com/emsradweg/

De Lippe

Deze rivier is de leidraad voor de fietstocht van monding tot bron. Cultureel en historisch langs de weg geladeerd met beelden uit een ver verleden, die door de organisatie van de Römer Lippe Route (geopend in april 2013) zijn opgesteld. Het maakt dem Lauf des Flusses Lippe als een historische heerweg, 2000 jaar geleden gefahren. Hoe zal het aflopen met de Romeinen?

Tussen Romeinse en Hanzesteden

Xanten en de eerste plaats van belang daarna is Wesel. De eerste dus ivm Romeinse relikwieën de ander vanwege haar sterke ligging aan de monding van de Lippe in de Rhein. Een oude handels-en garnizoensstad.

De monding van de Lippe in de Rhein

Ik kom toch nog een heel end. En beland op een camping waar het nog vakantietijd is. Ik hoor Pools? Nog al luidruchtig. Er staan inmiddels 4 tenten, waarvan 3 tentenfietsers. De Polen zijn met de auto. Met blijken Tsjechen te zijn.

Het tentenveld op camping Lippetal

Leuk om weer op pad te zijn!

Start in Xanten

5 reacties

  1. Leuk! Xanten…Daar ben ik ook doorheen gefietst toen ik de Limestoute fietste van Katwijk naar Passau. Veel plezier. Ik hou het even dichter bij huis. Ik ga morgen en van t weekend de 11stedentocht in 3 etappes rijden. Ik zal er over bloggen 😜

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: