40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Maastricht – Bazel

Niets is leuker voor een blogger of podcastmaker dan te horen wat de lezers/luisteraars van zijn podcast of site vinden. Fietskriebels wil een platform zijn waar vakantiefietsers worden geïnformeerd en geïnspireerd. En hoe kun je snel laten weten aan de bezoeker op wat voor site hij of zij is terechtgekomen? Dat kunnen de lezers/volgers het beste zelf onder woorden brengen. Daarom staat op de home-pagina ‘voorblad‘ een aantal getuigenissen vermeldt en zijn ze ook opgenomen in de rubriek testimonia. Meest recent ontving ik een mooie mail van Sandra: Hoi Henrik,
Met veel plezier heb ik alle afleveringen van jouw podcast geluisterd. Heerlijk! Dank daarvoor. Wij (Erwin en ik) gaan ook graag op fietsvakantie. Hemelvaartsdag vertrekken we naar Rome via de Reitsma route.
Leuk dat je mensen volgt. Dat geeft inspiratie voor volgende reizen.
Groet,
Sandra

En wat vind jij van Fietskriebels.com en/of de Fietsvakantiepodcast? Mail jouw tekst waarin je in een paar zinnen vertelt wat je van de site/podcast vindt naar contact@fietskriebels.com. Doe je dat voor 31 maart dan maak je kans op het laatste boek van Frank van Rijn.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Bazel

Nog 30 blogs naar Pasen

In de vorige blog was ik aangekomen in Maastricht. Deze zuidelijkste stad van het land is het beginpunt voor de route naar Rome. Sommigen fietsen hem in een keer, maar sommigen gaan ook in etappes. Zo deed ik het ook, steeds in maximaal 1 week, met vervoer van en naar, mee gerekend.

 • wanneer gereden? In september 2014
 • aantal kilometers: 670 km
 • aantal hoogtemeters: 6935 hm
 • aantal uren gefietst: (niet bijgehouden)
 • aantal dagen gefietst: 7 dagen
 • de zwaarte van de route: bovengemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen, diverse landschappen
 • de sfeer van de route: in noord Frankrijk stil, hoe meer naar het zuiden hoe meer (wijn)cultuur
 • wat waren de hoogtepunten?
  • De Hoge Venen
  • Luxemburg met Klein Zwitserland
  • Vogezen
  • Elzas
  • Bazel

Hoe was deze fietstocht?

Deel 1 start in Maastricht en eindigt zo’n 600 km verder in Basel. Het is een prachtige en afwisselende route door de Duitse en Franse taalgrenzen heen. De natuurgebieden van de Hoge Venen, Eifel, Luxemburg en Lotharingen maakten grote indruk. Als eerste echte test voor de Alpen, zouden we de 718 meter hoge Col du Donon in de Vogezen nemen. Helaas was deze afgesloten en moesten we via een hogere en steilere route er overheen (815 m), daarna volgde nog de Col de Stiege gingen we tot slot gespannen 534 meter omhoog. Was dit het? Het stelde weinig voor, die Alp volgend jaar gaan we zingend op!

Hiervoor staan al een aantal hoogtepunten, maar ik wil ze hieronder nog even wat meer omschrijven. Het geeft goed weer hoe deze fietstocht is.

Als eerste de Vennbahn, deze ook op een oude spoorbedding aangelegde fietspad is super. Een echte aanrader om eens ‘solo’ te fietsen, start in Aken, dwars door de Oostkantons, 3 landen tot Troisvierges. Lengte is 125 km, max 3% stijging. Wij kwamen er bij Raeren op. Helaas regen, regen en nog natter… maar we schoten die dag wel flink op. 112 km.

Ten tweede de prachtige zuidelijke Eifel, de Ardennen, Klein Zwitserland, de Vogezen en op het einde de Elzas. Alle met hun beboste heuvels en dit type landschap tegenover het uitgestrekte platteland van Lotharingen. Hier vind je over 100 km geen winkels meer !

Als derde, het zo verschillende landschap van de Elzas. Ándere cultuur, de bouwstijl..een warme deken na het koele van de étangs van de Lotharingen. Hier stijg je geleidelijk uit naar de Vogezen. En in de Elzas springt Colmar eruit. Het is een kwestie van de route du vin volgen. Het is een van de mooiste steden van Frankrijk en zeker van de Elzas

Tussen wijn en Rijn, bereikten we Basel. Het laatste stuk vanaf Colmar, is zo herinner ik me, eentonig en duurt maar.. het zal komen doordat je zo dichtbij het einddoel bent. Puur psychologisch, uiteraard, maar de fietspaden door het Forêt Domaniale de la Harth en langs het Canal de Huningue, zijn welliswaar autovrij maar oer saai.

Strategisch gelegen aan de Rijn, op het drielandenpunt, blijkt Basel een levendige stad. We zijn verrast, want we kennen haar, kijkend vanuit de auto op weg naar Italië, als een industriestad. Het heeft karakter en hier aan vadertje Rijn kijken we terug op een superfietstocht.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: