40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Tilburg – Genua

De stad Genua ligt op diverse fietsroutes. Eerder liet ik je de kaart van Bicitalia zien, waarop de (inter)nationale routes staan. Zo ligt het aan de bekende Via Aurelia, de oudste verbinding naar Rome toe waarbij je met de fiets de Tyrreense route kunt nemen (BI19). Wil je de Franse kant op, dan is men bezig met de het fietspad van de Riviera dei Fiori die Genua met Marseille moet verbinden. Het eerste stuk is al klaar en maakt gebruik van een oude spoorbaan, waarbij je niet over de overvolle Aurelia hoeft.

Een van zijn inwoners, de schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer heeft over Genua een prachtig boek geschreven met als titel La Superba, het is een ode aan de stad. Doch de Italianen noemen haar inwoners avari.

Un avaro is een persoon die niet graag geeft, het tegengestelde van een ‘generiso.’ Het verhaal, die deze betiteling verbeeld gaat als volgt. De hoofdpersoon, op reis door Italië bezoekt de stad die bekend is door zijn poëten en zijn volkszangers. Op een wandeling in het oude centrum raakt hij al na 10 minuten verdwaald in het labyrint van nauwe straatjes en steegjes. Hij gaat een bar in om informatie te vragen. Doch de barman zegt dat hij dan ook een koffie moét nemen. Omdat het immers geen ‘ufficio informazioni’ is, maar ‘un bar.’
Hij krijgt de koffie en de barista zegt dat het 2 euro kost. 2 euro! ‘Maar op de prijslijst staat 90 cent!’ De barman antwoordt dat hij de prijslijst niet geschreven heeft en bovendien ‘il caffè al tavolo costa di più. Dat is een in Italië normale zaak; een consumpie aan een tafeltje is duurder dan aan de bar.

De verdwaalde toerist geeft een biljet van 20 euro, omdat hij geen ‘monete’ heeft. De barman kan niet terugbetalen van zoveel geld en stuurt de gast naar een kiosk, tegenover de bar.

Piazza delle Erbe

De verkoper in de kiosk reageert op de vraag om 20 euro te wisselen, dat hij niét een bank is. Hij verkoopt kranten en tijdschriften! Om te kúnnen wisselen moet het slachtoffer een krant kopen en een blad over honden, die hij niet eens heeft. Tutto per pagare un caffè, is hij €15,50 kwijt. Genova è un città poetica, ma anche costosa; Genua is een poëtische stad, maar ook duur, zo verzucht de reiziger…

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Het is mijn eerste solo reis. Maar die moest natuurlijk wel ergens overgaan; voldoende uitdaging, een nieuwe route, binnen een beschermde Europese omgeving naar een vertrouwd land. En dat er voldoende uitdaging is zit, is zeker. Ik noem alleen al de Simplonpas.

Het traject valt uiteen in 3 gedeeltes. Het eerste gedeelte volgt de route van het eerste deel van ‘onbegrensd fietsen van Amsterdam naar Venezië‘ (een route die vervangen is door Rome deel 1) terwijl het tweede gedeelte gebruik maakt van ‘Fietsen naar de Rivièra.‘ Beide van Benjaminse. Dit laatste gedeelte heeft als eindbestemming Nice. Ik heb gekozen voor Genua, omdat ik de zomervakantie verderop in Italië zal doorbrengen. Nice en de Provence komen later in zicht. Dit betekent dat het derde onderdeel de kustlijn, de Rivièra volgt richting Genua. Bovendien is Genua een interessante havenstad om te ontdekken.

Nog 26 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In mei 2019
 • aantal kilometers: bijna 1700 km
 • aantal hoogtemeters: 17.252 hm
 • aantal uren gefietst: 110 uur 48 min
 • aantal dagen gefietst: 19 dagen
 • de zwaarte van de route: boven gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen. Parcours: veel hoogte verschillen met als top de Simplonpas, maar ook langs rivieren waarin -inclusief rondje Piëmonte- vlak wordt gereden
 • de sfeer van de route: een grote diversiteit van regio’s, steden en beelden. Het is een reis door het hart van west Europa naar de Bloemen Riviera.
 • wat waren de hoogtepunten?
  • Regio Piëmonte met Turijn als middelpunt
  • de havenstad Genua
  • fietsen langs de Italiaanse Riviera
  • Bern, de hoofdstad van Zwitserland
  • de beklimming van Simplonpas
  • de doorsteek van de Ardennen (Zoutleeuw, Hoei, Bastogne)
  • Luxemburg en Nancy

Hoe was deze fietstocht?

De ‘oude’ route naar het zuiden gaat over veel heuvels en bergen. Maar je fietst ook regelmatig langs rivieren, of door dalen met weinig hoogtemeters.  Het is een afwisselende route, door diverse regio’s, ieder met hun eigen landschappen en bouw. Daarnaast worden ook mooie kleine en grote steden aangedaan. 

Kortom, de plussen zijn: het is een gevarieerde tocht met mooie steden op de route. Zoals: Luxemburg, Metz, Nancy, Bern, Turijn en eindbestemming Genua. Biel is de verrassing als je daar nog niet eerder bent geweest.

Minpunten liggen in die gedeelten waar veel hoogtemeters gemaakt moeten worden. De Simpsonpas viel mij overigens mee, t.o.v. de Cols naar en in de Jura. De route door de Ardennen is ook niet te onderschatten.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: