40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Nice – Avignon

De Provence, een prachtig gebied in het zuiden van Frankrijk. Bekend om haar uitgestrekte wijngaarden, fraaie natuurgebieden en historische stadjes. Een plek die ideaal is voor jouw fietsvakantie? Ik denk het zeker, met dit fietsidee geef ik je een indruk met een mogelijk te fietsen route. De Provence heeft veel pre’s. Een gunstig klimaat, vlakke als bergachtige routes, faciliteiten genoeg en natuurlijk een prachtig landschap.

Even wat weetjes over deze regio:

 • Vanaf april tot en met oktober is het gemiddeld warmer dan 15 graden. Ideaal fietsweer dus. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden. 
 • Qua neerslag valt het in de Provence mee. Alleen in oktober en november valt er veel regen. In de zomermaanden valt er haast geen neerslag. In het voorjaar valt er her en der wel neerslag, als je in deze maanden hier op fietsvakantie gaat moet je daar dus rekening mee houden.
 • Er zijn veel soorten accommodatie mogelijkheden, afhankelijk wat je wilt gaan doen. De regio doorfietsen, of een gebied verkennen? Campings en hotels zijn er genoeg om als uitvalbasis te gebruiken of als doorgangsmogelijkheid.
 • Uitdaging: fiets de Mont Ventoux! De berg wordt gevreesd voor haar steile hellingen en harde winden.
 • Luberon is een bergmassief in de Provence. Deze bergen zijn minder hoog en minder steil dan de Mont Ventoux. Hierdoor zijn de beter geschikt voor fietsers van alle niveaus. Naast ruige bergen vind je hier ook authentieke stadjes waar je heerlijk wat kunt eten of drinken. Het gebergte zelf is 60 kilometer lang en 5 kilometer breed. 
 • De regio waar de Mont Ventoux ligt heet Vaucluse. Deze is een door fietsers geliefde regio binnen de Provence. Dit gebied kent zowel bergachtig als vlak terrein. Wat dit gebied kenmerkt zijn de uitgestrekte wijngaarden en groene velden. Verspreid over de regio vind je middeleeuwse dorpjes met karakteristieke pleintjes en gezellige cafés. 
1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Er zijn veel fietsroutes door de Provence. Het moet danwel een mooi fietsgebied zijn. Met als basis de door Benjaminse gemaakte trajecten, zijn er globaal 3. Een gaat er langs de kust van Nice naar Toulon, eventueel kan hier de trein verder worden genomen. Een andere gaat bovenlangs met meer klimwerk. Ik kies voor de doorsteek middendoor. Deze gaat via (van oost naar west) Grasse, Les Arcs, Aix-en-Provence en Cavaillon naar Avignon. Daarnaast, zo zie je, zijn er ook diverse rondjes te maken.

Omdat ik er vanuit ga deze route als verbinding tussen Italië en Spanje te gaan fietsen, beschrijf ik de route van oost naar west en kies voor de meest ‘makkelijke.’ Deze middendoor route is 318 km lang. Het alternatief, bovenlangs is 311 km maar ruwer. Misschien wel mooier door de Grand Canyon du Verdon en Gorges du Loup, dus blijft er altijd iets voor later.

Omschrijving van de route

Om naar Nice te komen, langs de Rivièra, moet voor de grens een eerste stijle 9% helling overwonnen worden. Daarna is het 10 kilometer vlak om bij Roquebrune een tweede stijging te nemen. Over 7 kilometer 8% en daarna wat lichter. Het is de Grande Corniche op de weg van Menton naar Nice met uitzicht op Monaco. Na de top van de Col d’Eze is het zo’n kleine 10 kilometer dalend naar Nice.

Fietsend over de ‘Promenade des Anglais’ wordt Nice verlaten, langs het vliegveld om bij Cagnes-sur-mer de kustlijn te verlaten. Na 20 km noord, bij Le Pont-de-Loup naar het zuiden om Grasse te bereiken, het eerste stuk moet wel flink (9%) worden gebuffeld, maar de laatste 7 kilometer dalen weer. Op en neer gaat de route verder naar Callian en Le Muy. Het laatste loopt door de bossen van Rouet met mooie landschappen, waarbij het dalen het nog mooier maakt.

Le Muy wordt niet aangedaan, de route gaat rechtdoor naar Bagnols-en-Foret en Les Arcs. Dit is een wat grotere gemeente met middeleeuwse kern. Zonder veel te golven naar Vidauban, en dan de rivier Argent stroomopwaarts volgen naar Le Thoronet, en de Abdij.

Hierna volgt het gedeelte naar Aix. Tot zo’n 15 km voor Aix-en-Provence is het steeds licht stijgend over 50 km. Aan het eind een 5% beklimming ligt Saint Antonin-sur-Bayon, een gehucht onder de bergtop van Montagne Sainte Victoire. Hierna is snel dalend naar Le Tholonet en Aix.

Hierna is het op (9%) naar Eguilles, om daarna lang af te dalen naar Salon-de-Provence. Na de vele terrasjes, fontijnen, en wellicht glaasjes Rosé, door naar Cavaillon. Dat kan, maar niet te veel, want er komt een 5 km klim met 4% stijging. Na Mollemort over de Vélorout du Luberon.

De laatste 30 kilometer naar Avignon zijn vlak, alleen bij Les Jonquerettes een heuvel. In Avignon kan je bijvoorbeeld de Via Rhona nemen, naar de Middenlandse Zee en verder naar Spanje (Spanje: Vuelta#1 Avignon – Lorca) of ‘terug’ naar het noorden richting Zwitserland.

Nog 13 blogs naar Pasen

 • wanneer gereden? In augustus 2021
 • aantal kilometers:379 km
 • aantal hoogtemeters: 3732 hm
 • aantal uren gefietst: 26 uur
 • aantal dagen gefietst: 5 dagen
 • de zwaarte van de route:  Boven Gemiddeld Inspannend
 • het wegdek van de route: meest autoluwe wegen
 • Parcours: fietspaden en rustige wegen, sluit aan op Via Rhona en de Via Aurelia (Tirrenica)
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • Aix-en-Provence en Cavaillon

Hoe was deze fietstocht?

Er moet wel regelmatig geklommen worden op deze fietstocht. Maar altijd rij je van plaats naar plaats, waar je van het mediterrane leven kunt genieten. De omgeving en oude steden zijn duidelijke pluspunten. Avignon als start- of eindplaats een verrassing, voor wie het nog niet kent. Nice is ook de stad met zijn bekende boulevard, waar je kilometers tussen de mensen doorfietst. Kortom de Provence is rustiek, smakelijk genieten en zowel landelijk als stedelijk. En daartussen liggen de mooie heuvels die zorgen dat je met beide benen op de pedalen blijft.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: