Dit fietsidee gaat over dé Vélodyssée. La Vélodyssée is een Frans project van 3 Gewesten en 9 Departementen rond een gemeenschappelijke ambitie: La Vélodyssée positioneren als een excellente route voor fietstoerisme in Frankrijk en in het buitenland. Ik fietste de route van zuid naar noord. Ondanks dat hij de westkust volgt, zie je niet alleen maar zee. Er zijn genoeg andere landschappen en volop bekende steden op de route. Variatie genoeg, als je deze route wilt doen, lees mijn ervaringen dan zullen je verwachtingen beter matchen met je eigen ervaringen. En deel je eigen ervaringen daarna gerust op dit platform!
dagen
uren minuten seconden
tot
Start van het Fietsseizoen 2023
Om de westzijde van Frankrijk te doorkruisen op de fiets is deze route ideaal om naar Nederland terug te fietsen. Het vermijdt het doodlopende stuk in Bretagne en maakt gebruik van 3 doorgefietste routes: de 80% autovrije Vélodysée, vlak en glooiend over gedeeltes van de Normandië en Bretagne-route en tot slot vanaf de Opaalkust naar het vlakke strakke Vlaamse land naar Sluis via de Groene Valleien Route. De laatste twee zijn overigens Europafietsersroutes. Daar lees je morgen meer over.
De route bestaat van zuid naar noord uit 3 trajecten:
- van Hendaye tot Nantes (~870 km)
- van Nantes naar Boulogne sur Mer (~670 km)
- van Boulogne naar Sluis (~180 km)
Omschrijving van de route
Deel 1 La Vélodyssée
Het eerste traject start vanaf Frans Baskenland en maakt gebruik van La Vélodyssée. Ik kom hieraan vanuit de route uit Madrid en Pamplona, zie Vuelta#2. Een route van Cyclingeurope.nl. Aan overnachtingsfaciliteiten geen gebrek langs deze kustroute. Zo staan er direct al in Hendaye 14 campings ingetekend. We laten de Pyreneeën achter ons en fietsen langs de rotsachtige Baskische kust (met enige klimmetjes) door Baskische badplaatsen. Saint-Jean-de-Lux en Biarritz zijn goede representanten hiervan. Bij Bayonne, rijden we langs de rivier L’Adour en vervolgen de route langs de haven en industrie. Later volgen duingebied en bossen door Hossegor en Léon, om het Étang de Léon heen. Verder langs de Golf van Biskaje, regelmatig klimmend en dalend. Dat klimmen en dalen wordt nog een paar keer herhaald tot dat je Arcachon bereikt. Doch na Dune du Pilot moet je kiezen; links gaat de route via de baai van Arcachon met de veerboot naar Cap Ferret en Le Canon. Of rechtsaf via een langere weg, om de baai heen via Biganos. Dit is de officiële route. Met de boot heb je meer zicht op het bassin, anders niet en fiets je door langs drukke wegen en saaie buitenwijken.

De route gaat verder de duinen door richting Soulac-sur-Mer. Na deze badplaats steken we per boot La Gironde over en verlaten we de Côte d’Argent, de zilveren kust. De boot vertrekt ten noorden van Le Verdon-sur-Mer en meert af in Royan. De kust is hier grillig en de route gaat naar een voormalige trambaan naar La Palmyre. Verder naar Marennes, met haar 85 meter hoge kerktoren. Eerst door de bossen, later over brug van de Seudre. Er zijn hier veel oesterkwekers. Via Rockefort, met rijk maritiem verleden naar Rochelle.

We verlaten de stad langs de spoorlijn in oostelijke richting naar Dompierre-sur-Mer en Andilly via het jaagpad langs het Canal de Marrans à la Rochelle. Via moerasgebied met smalle bruggetjes komen we in L’Aiguillon. Vanaf hier volgt de route weer de kustlijn, langs soms drukke wegen, over fietspaden en boulevards. In Les Sables-d’Olonne is deze boulevards zelfs 3 km lang. Deze stad is de belangrijkste kustplaats van de Côte de Lumière (de kust van het licht). Ruim 30 km noordelijker bereik je Saint-Gilles, dat bekend staat als de vissershaven met de meeste aanvoer van sardines in Frankrijk. Genoeg eetgelegenheden dus hier. Via de drukke badplaats Saint-Jean-de-Monts de attracties achterlatend en over de lange boulevard door de hoge en lage duinen verder naar La Barre-de-Monts. Hier even informeren over Le passage du Gois niet onder water staat, anders via Saint-Urbain naar Beauvoir. Even later fietsen we weer langs de kust en oesterbanken naar havenplaatsje Pornic waar we de Canal de la Haute Perche oversteken. Nog 20 km en we ontmoeten de Loire in Saint Brevin-les-Pins. Hier nemen we afscheid van de Atlantische Oceaan en vervolgt La Vélodysée de route samen met La Loire-a-Vélo tot Nantes. In Trentemoult op de zuidelijke oever steek je over naar Île de Nantes het centrum in.
Nog 7 berichten naar Pasen
- wanneer gereden? In juni 2022
- aantal kilometers:919 km
- aantal hoogtemeters: 2860 hm
- aantal uren gefietst: 62 uur
- aantal dagen gefietst: 10 dagen
- de zwaarte van de route: Licht
- het wegdek van de route: over provinciale wegen en vrij liggende fietspaden, of bospaden
- wat waren de hoogtepunten ?
- Biarritz
- Nantes
- Rochefort
Hoe was deze fietstocht?
Het totale traject geeft een mooi beeld van de Franse Atlantische Kust. Diverse kustplaatsen worden afgewisseld met grote gedeelten laagland, waar de nu ingepolderde moerassen je recht en strak doorheen leiden. Daarnaast zijn er ook lange gedeelten duin- en bosgebieden. Hier moet je wel rekenen op meer klimmen en minder afwisselend landschap. Sommige ‘dorpjes’ langs de kust lijken meer op nederzettingen om badgasten te behagen.
De plussen: voldoende overnachtingsvoorzieningen, grotendeels bewegwijzerde route, mooie kusttrajecten met ook grotere badplaatsen (gezellige boulevards), aantal hoogtemeters is gering. De minnen: door de vele steile korte duinklimmetjes is het gevoelsmatig zwaar. Diverse trajecten zijn monotoon (langs meren, polders en aangelegde bossen) en minder geschikt voor gezinnen, de fietspaden zijn op diverse plekken slecht (kuilen of stoepen) of gevaarlijk (zigzag op dezelfde wegen), de bewegwijzering is niet identiek (elk departement gebruikt eigen route-aanduidingen) en ontbreekt of is slecht te zien. Navigatie is nodig om makkelijk door te kunnen fietsen.
Meer informatie over deze route vind je via deze pagina: