40 Dagen 40 Fietstochten: Den Haag – Enschede

De fiets-weersverwachtingen voor deze week en het komende Paasweekend zijn niet slecht. Gewoon ‘in de buurt’ fietsen is dan wel zo makkelijk. De komende dagen komen er wat fietsideeën langs die je makkelijk kunt gaan rijden. En mocht je geen meerdaagse willen fietsen, op deze pagina heb ik wat dag fietstochten verzameld.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Het LF routenetwerk is aan het vernieuwen. Bestaande routes worden omgebouwd in icoonroutes. Zo zijn al de Maasroute, de Kustroute, Waterlinieroute en Zuiderzeeroute gereed. Op het moment van schrijven wordt de Hanzeroute verkend. Over de Midden-Nederlandroute is nog geen melding gemaakt, maar deze zal toch zeker ook een plaats krijgen. Wat opvalt is dat we hier over 300 km een veelzijdig beeld krijgen van ons land. Het tracé gaat middendoor. Ik ga uit van de meest voorkomende windrichting van west naar oost. Meest logisch is dan ook om in Den Haag te starten en in 3 trajecten naar het glooiende Twente te trappen. Je begint dan vlak, maar wel met de wind in de rug. Beide locaties beschikken over een NS station, dus heen- en terugreizen kan met de fiets in de trein.

De gereden route bestaat uit 3 trajecten:

 • van Den Haag tot Doorn (~110 km)
 • van Utrecht naar Wichmond (~116 km)
 • naar Enschede (~102 km)

Maar je kunt ook de verdeling Den Haag – Utrecht (~80 km) – Arnhem (~90 km) en Enschede (~120 km) maken. Een relaxter tempo met 4 of 5 dagen is ook passend.

Omschrijving van de route

Vanaf het station in Den Haag gaat de route in noordelijke richting naar Wassenaar, maar bereikt dit dorp niet. Je kruist de N44 door natuurgebieden en de vogelplas Starreveld, over de A4 naar Stompwijk. Je gaat bovenlangs Zoetermeer en rijdt langs het daar gelegen recreatiegebied Zoetermeerseplas het Groene Hart van Holland in. Bij Hazerswoude-Dorp kruis je de west variant van de LF2 Stedenroute. Via Boskoop kom je in Bodegraven. Net voor Woerden rijden we de provincie Utrecht in. In Haarzuilens kom je langs het prachtige kasteel De Haar. Via Vleuten en De Meern weet je weer dat je nog steeds in de Randstand bent. Je komt nu, na het Amsterdam-Rijnkanaal in centrum Utrecht. De LF4 verlaat de stad richting Bunnik en volgt de bochtige Kromme Rijn. Onder Zeist bereik je de zuidkant van het nationale park de Utrechtse Heuvelrug. Je blijft aan de onderkant, de Langbroeker Wetering met zijn vele kastelen. Na Amerongen, kom je in het Rijndal en het fietspad volgt de Nederrijn. Het Amerongsche Bosch is hier geweldig en laat de zien hoe afwisselend en totaal anders Nederland is. Je klimt en daalt geregeld langs Rhenen, Wageningen, Renkum, Doorwerth en Oosterbeek. Het zuidelijke gedeelte van de Veluwe is spectaculair. Uitgestrekte bos- en heidegebieden, zoals bij de Posbank, wat eigenlijk Herikhuizerveld heet. Hoe het ook zij, je bereikt Arnhem, waarna je in noordoostelijke richting de Veluwe verder verkent. Je fietst parallel aan de IJssel, maar ziet de rivier pas bij Brummen waar je hem oversteekt om bij Bronkhorst, het kleinste stad je van Nederland te komen. Hiervoor is het nog kilometers genieten op de Veluwe, die je bij Laag-Soeren inwisselt voor een prachtige landgoederenstrook. Het is de overgang tussen de Veluwe en de IJssel.

We bereiken nu het laatste gedeelte van de fietstocht. Vanaf de IJssel gaan we naar kastelendorp Vorden. Bos-en cultuurland zijn kenmerkend voor de Achterhoek. Maar ook statige beuken- en eikenlanen trekken de aandacht. Via Het Groote Veld, onder Lochem door en boven Borculo en Neede langs, naar het bosgebied Het Lankheet. We zijn al rond Haaksbergen in Twente, waar de natuur ook erg mooi is. Via o.a. Boekelo gaat de route om Enschede heen en komt uit bij Lonneker, ten noorden van de stad. Hier tref je de LF 14 Saksenroute, die ook onderdeel van het rondje Twente.

Nog 4 berichten naar Pasen

 • wanneer gereden? In juli 2022
 • aantal kilometers:329 km
 • aantal hoogtemeters: 828 hm
 • aantal uren gefietst: bijna 19,5 uur
 • aantal dagen gefietst: 3 dagen
 • de zwaarte van de route:  gemakkelijk
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen Parcours: grotendeels vlak en over meest verharde fietspaden. In het oosten van land ook over zandpaden
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • Den Haag, Utrecht, Arnhem en Enschede
  • Kasteel De Haar
  • Veluwe, De Kromme Rijn en het Twentse landschap

Hoe was deze fietstocht?

In de Achterhoek en in Twente zijn de fietspaden erg smal en is het opletten voor tegemoetkomende fietsers of wandelaars. Maar de natuur is hier prachtig en maakt veel goed. Mocht het regenachtig weer zijn, dan wel rekening houden met modderige ondergrond. De route geeft voldoende mogelijkheid om de grote steden (Arnhem, Utrecht, Enschede en Den Haag) te bezoeken. Op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en in de Achterhoek zijn voldoende overnachtingsmogelijkheden. De bewegwijzering is over het algemeen goed, twee kanten op, maar niet waterdicht. De route maakt zijn belofte meer dan waar.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: