40 Dagen 40 Fietstochten: Rondje Utrecht

De één na laatste, nummer 39! Zoals beloofd, ook in Nederland. Een overzichtelijke tocht langs pràachtplekkies. En dat moet je dan een beetje op z’n utrechs uitspreken. De provincie is 1.560 km2 in oppervlakte, maar gelukkig 300 km in omtrek. Super om in een weekend te fietsen, bijvoorbeeld in dit Paasweekend. De provincie kenmerkt zich in een combinatie van stedelijk wonen en natuur. Zeker ook een groene provincie maar ook vol met wegen. De rijke historie zal je niet ontgaan terwijl je langs rivieren en plassen fietst, heuvels passeert en de lente ruikt.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

Het routeboekje geeft als optie 6 trajecten van ongeveer 40 à 50 km. Je kunt ook van onderstaande verdeling uitgaan.

Je kunt ook de route in 4 trajecten rijden:

 • van Amersfoort/Vathorst naar Amerongen (~80 km)
 • van Amerongen naar Schoonhoven (~77 km)
 • van Schoonhoven naar Abcoude (~74 km)
 • van Abcoude naar Amersfoort/Vathorst (~75 km)

Of je fietst de route in 3 trajecten van ongeveer 100 km:

 • van Amersfoort/Vathorst naar Culemborg (~102 km)
 • van Culemborg naar Uithoorn (~105 km)evt naar camping Amstelkade (~95 km)
 • van Uithoorn naar Amersfoort/Vathorst (~92 km)

Omschrijving van de route

Het rijden van de trajectafstanden is afhankelijk van vele zaken. Zo kan het weer tegenzitten, of blijf je toch iets langer zitten op dat terrasje in dat leuke stadje. Ook zijn er je persoonlijke voorkeuren, ben je een doorfietser of is een trage rit wel zo relaxt? Wil je goed de tijd nemen voor alle dorpen en steden met hun pràachtplekkies? De route kent er vele en er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden, dus het rondje levert maatwerk voor een ieder.

Je kunt starten waar je maar wilt, zelf ga ik met de trein naar Amersfoort en stap uit op station Vathorst (vanuit Zwolle, Amsterdam CS en Utrecht CS met de sprinter te bereiken). Vanuit deze nieuwbouwwijk, die het oude dorp Hooglanderveen omringt gaat de route in zuidelijke richting langs Hoevelaken en passeert de drukke A1. Rechts zie je het bekende knooppunt met de A28. Voor degene die met de auto naar een beginpunt willen rijden, kunnen hier in Hoevelaken bij het Fletcher Hotel parkeren. In overleg is dit meestal wel mogelijk in combinatie met een overnachting. Via Stoutenburg, de Barneveldse Beek over naar Achterveld, een dorp ten oosten van het grotere Leusden. Stap even af en kijk even naar de Sint Jozefkerk. De tent- en zadeldaken zijn op wisselende hoogte aangebracht en de twee torens, die ook al verschillende hoogten hebben vallen op. Een bijzonder Rijksmonument. Langs Scherpenzeel en door Renswoude, de streek waarin we fietsen is de Gelderse Vallei. Ook het gelijknamige kanaal kom je tegen, die vanaf Rhenen stroomt naar de Eem. Het is veelal de grens tussen de provincies. Onder Renswoude moet je iets van de route af als je Kasteel Renswoude wilt zien. Bij Rhenen fiets je tegen de Grebbeberg aan. Wat een totaal ander landschap! Hier kun je kiezen bij knooppunt 32, of onder de berg door met mooi uitzicht over de Nederrijn, of over de berg (Grebbeweg) langs het Militair Ereveld. Beide komen uit in Rhenen.

Het volgende traject gaat over de Heuvelrug in westelijke richting naar Culemborg. Maar eerst valt de Cunerakerk op, met zijn imposante 82 meterhoge toren. Het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug, net zo imposant, en mooi klimmend eerst de Thijmse berg op, waarna de route de Let de Stigterpad volgt. Vernoemd naar de voorzitter van de ‘Gebiedscommissie Utrechtse Heuvelrug’ dat later Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zou worden. We fietsen langs de Sparreboomsche Berg (55m), Elsterberg (65m) en onder de Amerongse Berg (69m) door. Deze laatste is het hoogste punt. In Amerongen langs de Tabaksschuur, met het verderop gelegen museum verwijzend naar de tabaksteelt en verwerking van weleer. Het sluizencomplex richting Wijk bij Duurstede is een waterstaatkundig kunstwerk. Even later in Wijk bij Duurstede fiets je onder de molen door. Nergens ter wereld kan dit. Er is nog meer te zien in dit gezellige stadje, zoals Kasteel Duurstede. Maar de tocht gaat verder naar Culemborg, waar je via de veerpont over de Lek komt. Dit is de Neder-Betuwe, en dus buurt je even in Gelderland. Via de Diefdijk, historische (13e eeuw) en een belangrijke dwarsdijk. Hiervoor ben je langs Fort Everdingen gefietst. Over de dijk, en de A2 (stap even af voor het viaduct van de A2 in de Diefdijk. Er zijn schuiven in aangebracht waarmee de snelweg bij hoogwater kan worden afgesloten!) bereik je Leerdam. Het Glasmuseum, de Grote Kerk, stadsmuren en het Oude Raadhuis zijn te bewonderen.

Na 5 km langs de Linge en na Kedichem gaat de route naar het noorden, langs het Merwedekanaal naar Meerkerk. de A27 over het Groene Hart verder in. In Ameide zie je veel monumentale panden die verwijzen naar haar welvaart in de Gouden Eeuw. Voor Schoonhoven moet je niet de Lek oversteken, maar via de Lekdijk en Tienhoven, Langerak en de historische binnenstad van Nieuwpoort aan de Zuid-Hollandse kant blijven. Met het veer steek je over naar de Krimpenerwaard. Wat sowieso moet van oktober t/m maart, omdat dan het voetveer in Ameide niet vaart. De stad Schoonhoven staat ook bekend als zilverstad, vanwege de zilversmeden en zilverindustrie uit voorbije eeuwen.

De Hollands-Utrechtse laagvlakte, Het Groene Hart, fietsen we verder in naar Oudewater, eerst over een oud ‘kerkepad’ (Cabauw – Polsbroek). Het beschermde stadsgezicht van Oudewater, met de heksenwaag is een mooie onderbreking. Langs de Hollandse IJssel, Hekendorp en het spoor Utrecht-Rotterdam, en de A12 over, fiets je naar historisch Woerden. De Oude Rijn loopt door Woerden en de riviertjes Linschoten en Grecht komen erin uit. In het centrum van de stad is de Oude Rijn in de jaren zestig gedempt. Men spreekt er nu van ‘Rijnstraat’.

Het rondje gaat verder, via Zegveld en botst tegen de Nieuwkoopse Plassen aan. Via Woerdense Verlaat en de Kromme Mijdrecht naar Amstelhoek en Uithoorn. Voor Nessersluis moet je met het veer over waar het Fort Waver-Amstel ligt. Onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Langs de Amstel en de Oude Waver (grens Noord-Holland en Utrecht) en Holendrecht, de A2 over naar Abcoude. Onder de rook van Amsterdam vind je hier, het mooiste dorp van Utrecht. Het heeft dan ook een beschermd dorpsgezicht.

Het laatste onderdeel van het Rondje Utrecht gaat onder het Gooi door en eerst langs de Loosdrechtse Plassen. Als je hier langs het wijde water fietst, denk dan nog even aan het landschap van de Heuvelrug. De diversiteit is toch groot! Langs de Vecht met authentieke plaatsjes als Loenen en Breukelen, zie je ook vele buitenplaatsen en theekoepels. Maar het landschap zal weer veranderen. Na Hollandse Rading bereik je de Utrechtse Heuvelrug weer, met mooie bospaden in de Lage en Hoge Vuursche. Ten westen van Baarn, langs Kasteel Groeneveld. Een buitenplaats uit de 18e eeuw. We verlaten de heuvelrug weer, naar het gebied van de Eem. Via de Wakkerendijk naar Eemnes en Eemdijk, oversteken met een veerpont (niet op zondag!) om naar Bunschoten-Spakenburg te rijden. Langs het Eemmeer over een palendijk. (NB: Dit traject, over de Westdijk is in het seizoen 2021 gesloten. Een omleiding is ter plekke aangegeven). Een reconstructie van hoe de Hollanders de Zuiderzeedijken verstrekte. In Spakenburg, een voormalig vissersdorp, zie je als je geluk hebt nog vrouwen in klederdracht rondlopen. Het is vanaf knooppunt 50, waar de route afscheid neemt van het Eemmeer en ook wij als fietser afscheid moet nemen van deze ‘giro.’ Want over nog maar een paar kilometer zie je de moderne bebouwing van Amersfoort alweer.

Nog 2 berichten naar Pasen

 • wanneer gereden? In maart 2021
 • aantal kilometers:308 km
 • aantal hoogtemeters: 323 hm
 • aantal uren gefietst: bijna 19 uur
 • aantal dagen gefietst: 3 dagen
 • de zwaarte van de route:  Licht en gemakkelijk
 • het wegdek van de route: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
 • Parcours: vlak en over meest verharde fietspaden
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • kasteel Renswoude en Amerongen
  • Grebbeberg
  • Oudewater

Hoe was deze fietstocht?

Het is altijd weer verrassend mooi hoe het landschap is op de fiets. Je denkt het wel te kennen, maar ook op deze route rijd je door regio’s die je niet eerder zo beleefd hebt. Duidelijke pluspunten zijn de goede routebegeleiding zowel in het boekje als onderweg, mede omdat het meest de knooppunten volgt. Het landschap is divers, van heuvelachtig en ‘bossig’ in het zuidoosten en in het mid-noordelijke gedeelte tot vlak polderlandschap in het noordoostelijke en westelijke deel. Je komt langs grote en kleine rivieren, met historische en pittoreske plaatsen. Het geeft een mooie fietsbeleving van Utrecht. Ik heb er veel plezier aan beleefd. Naast deze sterke punten zijn er een aantal mindere waar je rekening mee moet houden. Dit zijn de soms smalle paadjes die ook gaan door toeristisch drukke regio’s (denk aan de Heuvelrug en rond de plassengebieden), waardoor het wat passen en meten is. De route loopt nu eenmaal dichtbij of door dicht bevolkt gebied. In de vlakke gedeelten van o.a. het Groene Hart kan de wind je parten spelen. Dit geldt ook voor enige (langere) stukken op de dijken. Doch alles overziend is dit een prachtige nee een Pràachtige route!

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: