40 Dagen 40 Fiets Ideeën: Nantes – Bezingme (nabij Bourlogne s.M) – Normandië

Fietsidee 35 loopt tussen Anjou en Anjouvis. Met deze ondertitel wordt een fietsroute in Normandië bedoeld. Gestimuleerd door het weer van gisteren en vandaag onderstaande fietsbeleving. We gaan de laatste week in, de week naar Pasen. De Goede Week.

NB04 Haute Normandie (Sées – Fontaine-la-Soret 90 km 729 hm)

Stevige wind, onweer en felle regen. Het menu van afgelopen nacht. Om 6 uur ging de wekker. Het was (nog)droog… en koud. Opgestaan en snel de tent ingepakt. De bakker was al om half 7 open, terwijl Sées nog sliep op deze winderige zondagmorgen. Bij de Kathedraal nam ik nog wat foto’s en hoopte dat het droog zou blijven. Wat een verschil met gisteren!

Het bleef droog, op 1 bui na. Daarna klaarde het wat op, maar onstabiel is het. Na zo’n nacht heb ik behoefte aan een echt bed en een goede nachtrust. Dan ga ik de laatste week goed in! Onderweg boek ik bij een B&B een overnachting. Het huis heeft een terras en tuin. Bijzonder gastvrij is het ontvangst. Over de fietsreis willen ze natuurlijk van alles weten. Met mijn boekje en site loop ik de route historie door. Nu gaat de laatste week in. Dat is trouwens net zo onwerkelijk als toen de eerste dagen in Spanje en naar Portugal toe.

1680994800

  dagen

  uren  minuten  seconden

tot

Start van het Fietsseizoen 2023

In 40 blogs en 40 podcasts tel ik af naar Pasen. De reguliere podcast aflevering op vrijdag zal daarom worden gepubliceerd op zondag. Want op zondag geldt de 40 dagen – vastentijd niet.

Om de westzijde van Frankrijk te doorkruisen op de fiets is deze route ideaal. Het vermijdt het doodlopende stuk in Bretagne en maakt gebruik van 3 doorgefietste routes: de 80% autovrije Vélodysée, vlak en glooiend over gedeeltes van de Normandië en Bretagne-route en tot slot vanaf de Opaalkust naar het vlakke strakke Vlaamse land naar Sluis via de Groene Valleien Route. De laatste twee zijn overigens Europafietsersroutes.

De route bestaat van zuid naar noord uit 3 trajecten:

 • van Hendaye tot Nantes (~870 km)
 • van Nantes naar Boulogne sur Mer (~670 km)
 • van Boulogne naar Sluis (~180 km)

Omschrijving van de route

Normandië (tussen Ansjovis en Anjou):

De Vélodyssée gaat nu verder richting Bretagne in. Ik kies een meer noordoostelijke koers naar Normandië. Hiervoor maak ik gebruik van de Europafietsersroute Normandië en Bretagne tussen Ansjovis en Anjou. Deze route zet koers naar Boulogne-sur-Mer vanaf de Loire. De streek waardoor de route richting Angers en Durtal gaat is de Anjou. Een lichtglooiende streek met kastelen, kwekerijen en wijngaarden. Angers ligt nog aan de Loire, we passeren de stad aan de zuidkant. Toch is de stad een bezoek waard, zo lees ik. Wie weet, er zijn ook campings. Bij Sant-Mathurin-sur-Loire verlaat de route de rivier. Het noordelijk deel van de Anjou is bosrijk met veel plattelandskerkjes. Ten zuiden van Durtal is het Forêt de Chambiers, toegankelijk voor de wandelaars en fietsers. Een van de laatste kastelen passeren we nu. Verder noordwaarts steken we de rivier de Sarthe over in Parcé-sur-Sarthe.

Het volgende traject gaat over Alpes Mancelles met als hoogste punt op 400 meter gelegen in het Forêt d’Ecouves die je vanuit het zuiden geleidelijk klimt. Dan is het snel afdalen (10%) over 500 meter naar Sées. Het gebied kenmerkt zich door zandstenen huizen in de dalen, charmante stadjes en romaanse kerkjes. De torens van de kathedraal van Sées steken hoog boven het landschap uit en is een bezoekje waard. De route gaat door deze bisschopsstad. Ten noorden van Sées rijdt de route langs de A28 over de D50 die we volgen tot Saint-Evroult, waar ruïnes staan van een oude abdij. Het dalen en stijgen is na Notre-Dame-du-Hamel grotendeels voorbij. Hier ligt ook de grens tussen Haute-Normandië en Basse-Normandië. De route (hier Valée de la Charentonne) daalt nu naar Bernay. Tussen Broglie en Bernay over een oude spoorlijn een zogenaamde Voie Verte. Bernay is een regiostad, met alle faciliteiten en een oude kern. We volgen de Valée de Risle naar Brionne en Pont-Audemer.

Na Appeville verlaten we de Risle richting de Seine. Na Routot rijden we het Parc naturel des Boucles de la Seine Normande in. Na de oversteek met veerpont van de rivier komen we langs de benedictijnse abdij uit 654 bij Jumièges. Vanaf de Seine gaan we weer richting de zee. Eerst klimt de route naar het (kalksteen)Plateau van de Caux, naar Yerville. Dalend naar Gueures en het vallei van de Saâne. Vanaf Martin-Église naar Touffreville-sur-Eu via een groot landbouwgebied waar je, even van de route af, bij Criel-sur-Eu zee, krijtrots en kiezelstrand ontmoet. Meer van dat vind je even verderop bij le Tréport aan de uitloop van de Bresle. De route komt er langs en gaat door Eu. Dan volgen de laatste 120 km naar Boulogne. Eerst door rustige boerendorpjes naar St. Blimont en verder naar Saint-Valery-sur-Somme, aan de baai van de Somme dus, die sinds 1994 beschermd natuurgebied is. Ultiem leefgebied voor vogels met la slikke en le schorre. Dit middeleeuwse kuststadje verlaten we naar Noyelles-sur-Mer en ruilen badplaatsen om voor eiken- en beukenbos naar Vironchaux. We komen nu in Vallée de l’Authie, waar je bij het dorpje Argoules de Abbaye de Valloires treft. Een herbouwde abdij uit de 12e eeuw. Naar Roussent steken we de rivier over en steken we door naar Montreuil-sur-Mer. Een historische havenstadje.

Voor Boulogne-sur-Mer moet bij Samur behoorlijk worden geklommen en omdat hier ook de Groene Valleien Route aansluit bij Doudeauville (5 km voor Samur)

Nog 6 berichten naar Pasen

 • wanneer gereden? In juni 2022
 • aantal kilometers:686 km
 • aantal hoogtemeters: 5115 hm
 • aantal uren gefietst: 62 uur
 • aantal dagen gefietst: 8 dagen
 • de zwaarte van de route:  Licht gemiddeld inspannend
 • het wegdek van de route: over provinciale wegen allen autoluw
 • wat waren de hoogtepunten ?
  • vele leuke dorpjes in een mooie omgeving
  • Alpes Mancelles
  • Saint Céneri le Gérei

Hoe was deze fietstocht?

De route begint bij Nantes en gaat na de Loire naar het noorden door Normandië. Dit laatste gedeelte voert door mooie heuvels, die wat meer inspanning opleveren. Daarmee is dit gedeelte een mooie aanvulling op het wat monotonere kustgedeelte. In het noordelijkere gedeelte (achter Calais) is het stiller en zijn de dorpen ingetogen. Ten zuiden hiervan is meer leven en leveren de vakwerkhuizen en de vele snelstromende riviertjes een romantischer beeld.

De plussen: een gezellige route eerst langs de Loire en daarna door ‘hoog-en laag Normandië’ wat de fietsdagen steeds een ander karakter geeft. Nantes is de grootste plaats op de route, maar ook kleinere zijn aantrekkelijk. Het voorzieningen niveau is, op het noorden na, goed. Je komt door mooie groene valleien met rivieren. Ik vond het een verrassend mooie route.

De minnen: de route vraagt soms meer inspanning, met name in en voor de Alpes Mancelles. In de noordelijkste regio zijn de faciliteiten karig en de dorpen niet verlaten, maar wel stil.

Meer informatie over deze route vind je via deze pagina:

Podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: