Trans Pennine Trail

In ’t Kort:

 • Van Hornsea naar Southport on Merseyside
 • 4 etappes, 346 km, 1.800 hm
 • Zwaarte: Gemakkelijk met enige inspanning
 • Beleving: De route loopt door vele stedelijke gebieden maar ook door prachtige landschappen, dorpen, kastelen, abdijen, grachten en over oude spoorwegen
 • Bereikbaarheid: Ferry Rotterdam – Hull
 • Veiligheid: 60% off-road; autovrije wegen
 • Parcours:  grotendeels verkeersvrij en is verrassend vlak gezien het landschap. Gemakkelijke hellingen en verharde paden (off-road) en soms met ‘gates’
 • Code: HS

From Humberside to Merceyside : van kust naar kust door Engeland

Proloog

In tegenstelling tot de meeste andere lange afstand fietsroutes in het Verenigd Koninkrijk, is de Trans Pennine Trail meestal off-road. De Trail is grotendeels speciaal aangelegd langs kanalen, rivieroevers, over oude spoorwegen, secundaire wegen en stedelijke fietspaden – meer dan 60% van de Trail’s fietsroute is autovrij. Het is een oost-west verbinding tussen de Noordzee en de Ierse zee, over de ‘ruggengraat van Engeland’ het Penninisch Gebergte, in het Engels The Pennines genoemd. Een bergketen van ongeveer 400 kilometer lengte in het noorden van Engeland. De route komt langs Liverpool en ten zuiden van Manchester en ten noorden van Seffield. In de Proloogbeschrijving zijn de routes naar de steden niet opgenomen, maar het zeker de moeite waard om zowel Liverpool als Manchester te bezoeken. Dit geldt ook voor de zijroutes naar York, Leeds en Chesterfield. Ten zuiden waar de route start (of finisht) in Hornsea in East Riding of Yorkshire, meert de Ferry in Hull vanaf Rotterdam aan. Hull is dan ook voor ons een logische startplaats.

De route bestaat uit 4 trajecten:

 • van Hornsea naar Selby (~55 miles ~90 km)
 • van Selby naar Wentworth Castle (~50 miles ~80 km)
 • van Wentworth Castle naar Lymm (~55 miles ~90 km)
 • van Lymm naar Southport (~45 miles ~70 km)
routeverloop inclusief hoogteprofiel

De afstand Kingston upon Hull naar Southport is 300 km

Korte omschrijving van de route

Voor het eerste deel van de tocht heb je de keus, of je gaat direct van de veerboot in westelijke richting landinwaarts, of je gaat naar de kustplaats Hornsea. In het boekje ‘Cycling the Trans Pennine Trail’ gaat de route van west naar oost en is dus Hornsea de eindplaats. Zo je wil kun je dus ook eerst per openbaar of ander vervoer naar Southport en dan terugfietsen. Onderstaande beschrijving gaat er van uit dat je na de boottocht op de fiets wil stappen en na het bereiken van de Ierse Zee teruggaat. Al of niet op de fiets, maar het is ook mogelijk om je fiets en jezelf te laten vervoeren door National Rail of Cyclingtransfers.

Vanaf Kingston upon Hull gaat de route langs de rivier de Humber, waar je ook de imposante Humber Bridge passeert. Het terrein is redelijk vlak met wat kleine heuvels voor Elloughton, al met al dus een mooi begin van de tocht. Bij Weighton Lock ligt een eiland in de brede rivier: Whitton Island. Even verderop split de rivier zich op in de River Trent en River Ouse. Laatstgenoemde volg je naar Blacktoft. De eerste 20 miles (32 km) zitten er dan op.

Ik las dat hier het gebied je een uniek en vredig gevoel geeft. Een uitgestrekte lucht met helder licht en een krachtige wind, met wolken die de horizon steeds doen veranderen. Philip Larkin, de beroemde naoorlogse dichter bezocht dit en zijn geliefde gebied op de fiets.

We gaan verder, voor de volgende 20 miles naar eindpunt Selby en vervolgen de TPT NCN 65. Langs het station van Saltmarshe een rustige landweg op richting Howden waarbij je halverwege de M62 oversteekt. Over 4,5 miles bereikt de route Barmby Barrage aan de rivier Ouse. Je komt op een stuk off-road en daarna op een lane richting Hemingbrough, waar je in de hoofstraat Londis Store voor sandwiches e.d. kunt scoren. Maar zijn ook 2 pubs. Nog even volhouden, het is nog zo’n kleine 4 miles naar Selby. De rivier blijft aan je zijde. In Selby zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. Het wordt ook aanbevolen om Selby Abby te bezoeken, het wordt beschouwd als een van de mooiste niet-kathedraal parochiekerken van het land.

Het tweede deel van de Trans Penine Trail is ook als vlak gemarkeerd en 50 miles (80 km) lang. Aan het eind moet geklommen worden. Eyecatchers in dit deel zijn het natuurgebied Old Moor in Dearne Valley, wat vroeger het hart was van de Engelse kolenindustrie. Ook kom je langs Conisbrough Castle; Ivanhoe is hier tot leven gekomen, en het imposante Conisbrough Viaduct dat de rivier Don overspant. Maar eerst moet je Selby uitrijden om 5 miles verder langs het RAF Burn te fietsen. De geschiedenis van dit vliegveld gaat terug naar 1940. Het land had behoefte aan een vliegveld waar zware bommenwerpers konden opstijgen, ongeacht de windrichting. Na dit voormalige vliegveld zet je koers naar Hirst waar je de Sloop Inn (een pub met een kleine camping) en verder op The Royal Oak een ‘village pub’ met ook een ‘small campingsite’ vindt. Het doet me denken aan de laatste overnachting in Harwich. Hier was ook een kleine campingplaats achter de pub.

De Trail gaat verder naar Carlton, Snaith en Gowdall. Onder de M62 door, hier nog 37 miles tot het eindpunt van dit gedeelte. Een mile verderop steek je de Aire & Calder Navigation over. Via Windmill en Sykehouse naar de New Junction Canal, die je relaxed naar Braithwaite voert. Verder richting Bentley, en onder de A638 door; hierna nog 19 miles te gaan. Daarna de ‘pass under A1, langs de Boat Inn naar de rivier Don waar het Conisbrough Viaduct wacht. 0,4 mile verderop ligt het kasteel. Via Harlington komen we in het natuurgebied RSPB Old Moor. Het is nu nog maar 7 miles naar Wentworth Castle.

Het derde gedeelte gaat naar Lymm over de bergrug. Vanaf Dodworth moet je 13,9 miles (22,5 km) klimmen en zo’n 300 meter in hoogte overbruggen. Niet dat het heel hoog is, maar de hellingen zijn vanaf deze kant zwaar. Bovenin treffen we de Woodhead tunnel op iets meer dan 400 meter. Daarna is het 8 miles dalend tot Hadfield langs meren (reservoirs). Er volgen nog 2 heuvels over 4,5 miles tot Broadbottum, hierna tot Lymm is het omlaag gedurende 30 miles. In het begin van deze track ligt dus de zwaarte, maar het is ook veel dalen. Het karakter is toch wel dat sommige stukken heuvelig zijn.

Dit gedeelte in wat meer detail. Het is dus behoorlijk stijgend waarbij je Oxspring en Penistone, en de A616 oversteekt. Het gebied genaamd Thurlstone Moors voert je naar Dunford Bridge, waarbij je links Windleden Reservoirs en rechts Winscar Reservoirs ziet liggen. De inspanning geeft een prachtige zicht op het landschap van Yorkshire. Na Gallow Moss ga je langs en over de drukke A628. De Gallow Moss is een van de hoogste gedeelte van de TPT, waarbij de route de Woodhead Tunnels passeert. Het landschap blijft spectaculair. De route gaat door het Longdendale dal over een oude spoorwegbedding. Je kijkt uit op de Peak District National Park aan de rand van de Pennine-heuvels. Je ziet de steile hellingen van Bleaklow Stones (628 m), Laurence Edge, Peak Naze Moor (443 m), Peak Naze (385 m), richting Hadfield. Rechts rijd je langs 5 langgerekte reservoirs: de Longdendale Chain. Zij zijn in het Victoriaanse tijdperk aangelegd om de inwoners van Manchester en Derbyshire te voorzien van drinkwater. Na Hadfield, waar je excellent fish and chips kunt eten, volgt een heuvelachtig traject, waarbij de TPT ook Charlesworth passeert. Vlak hiervoor passeer je het gebied waar het oude Romeinse Melandra ford lag. Nog zo’n 30 miles voor de boeg, en na Broadbottom is het dalend tot het eind van deze dag. Na de M60 en het Reddish Vale Visitor Centrum baant de TPT zich langs de rivier de Tame en door de bossen. Het laatste stuk rijden we in de Mersey vallei, langs de bekende rivier en langs natuurgebieden: de zgn. Chorlton- en Sales Water parken. Maar daarvoor in stedelijk gebied: Stockport, langs de Hanover Towels en steek je opnieuw de M60 over. Met nog een kleine 10 miles, de A6144 over naar Lymm en vervolgt de route over een oude spoorweg.

Stockport busstation

Het laatste gedeelte van de TPT NCN 62 is 45 miles lang en is als vlak aangemerkt. Toch zie ik op het hoogteprofiel wel heuvels, dus is dit ‘vlak’ tussen aanhalingstekens. De eerste kilometers gaan naar Latchford Locks en verder langs het Manchester Ship Canal. Op zo’n 7 miles steken we de Mersey over en volgen deze. Ook nog na de Runcorn-Widnes Bridge waardoor we aan de andere zijde gaan rijden. Je komt door het natuurgebied Pickerings Pasture. Langs Hale en de Childe of Hale voor een korte stop. Maar je kunt dit ook doen na Childwall in Sainsbury’s Knotty Ash, je bent dan net over de helft van de dagafstand. De route gaat off-road en volgt 5 miles het oude spoor Liverpool Loop Line naar Aintree. De trail steekt de A5036 over, langs het gemeenschapsbos Jubilee Wood en de Optoplast Factory naar Downholland Brook over de oude spoorbedding van Cheshire Lines Path (Southport and Cheshire Lines Extension Railway). Nog een kleine 4 miles tot de Ierse Zee. Vanaf Sands public house gaat het laatste stuk er langs en naar de officiële start- en finish in Southport: The Seamark. Natuurlijk voor een verplichtigte fotosessie met deze obelisk op de achtergrond. De Seamark is voorzien van het TPT logo dat in de wind draait en is gemaakt van materialen die licht reflecteren en deze maximaliseren. Een gelijke staat ook aan de oostkust, in Hornsea, die je eigenlijk toch wel zou willen zien!

Hoogtepunten

Onderstaande lijst is opgesteld niet met de intentie om volledig te zijn, maar om je een indruk te geven van de bezienswaardigheden op of bij de route.

 • Kingston upon Hull: heeft geen kathedraal, wat heel ongewoon is voor een historische Engelse stad. Het heeft wél de Holy Trinity kerk, de grootste Engelse parochiekerk, wanneer het vloeroppervlak als criterium wordt aangelegd. Hull heeft een uitgebreide museum- en bezoekerswijk met onder andere Wilberforce House, waarin onder andere het Hull en East Riding Museum, de Ferens Art Gallery, het Maritime Museum, Streetlife en Transport Museum, het Spurn Lightship, het Arctic Corsair en het Deep Aquarium te vinden zijn. Andere bezienswaardigheden zijn de Queens Gardens en de Humber Bridge, de op twee na langste single-span-hangbrug in de wereld
 • Humber Bridge: is een hangbrug en heeft een lengte van 2200 meter, werd geopend voor het verkeer op 24 juni 1981. De grootste overspanning is 1.410 meter waarmee de brug tot de top 10 van langste hangbruggen ter wereld behoort. De brug overspant de Humber tussen Barton-upon-Humber aan de zuidzijde en Hessle aan de noordzijde. Het is de verbinding tussen East Riding of Yorkshire en North Lincolnshire
 • Selby: In de plaats ligt een Middeleeuwse abdij met een abdijkerk uit 1069, bekend om zijn gebrandschilderd raam met het wapen van George Washington, gemaakt voor het ontstaan van de Verenigde Staten
 • Conisbrough Castle is een kasteelruïne in Conisbrough, een stadje in het district Doncaster. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw en werd waarschijnlijk door Hamelin de Warenne gebouwd. Het bevindt zich aan de Don en wordt door English Heritage beheerd. Met ruim 30.000 bezoekers per jaar vormt het een van de grootste toeristische trekpleisters van South Yorkshire. Het kasteel vormde tevens de inspiratiebron voor Coningsburgh Castle in Sir Walter Scotts roman Ivanhoe
 • De Dearne Valley is een gebied in South Yorkshire , langs de rivier de Dearne. In 1995 werd het gebied een regeneratie- of herstelgebied, omdat het veel had geleden onder de plotselinge achteruitgang van de diepe steenkoolmijnbouw in de jaren tachtig. Veel hoogwaardige steenkoollagen, waaronder de vruchtbare Barnsley-naad, liggen in dit gebied dicht bij de oppervlakte. Dit betekende dat verreweg de meest voorkomende industrie in het gebied diepe steenkoolwinning was , en dat een groot deel van de economische activiteit van de regio ofwel direct gerelateerd was aan of afhankelijk was van deze industrie. De historische regio heeft een breed scala aan gebouwen en gebieden die van groot archeologisch belang zijn, maar ook veel natuurgebieden
 • Royal Air Force Burn of eenvoudiger RAF Burn is een voormalig Royal Air Force- station op 8 km ten zuiden van Selby en 0,80 km ten oosten van Burn in North Yorkshire , Engeland, dat in 1942 werd geopend en in 1946 werd gesloten. Kort nadat het vliegen was gestopt, nam het Royal Army Service Corps een aantal faciliteiten over om overtollig materieel op te slaan. Veel van de gebouwen zijn ontmanteld, maar alle drie de landingsbanen blijven intact en worden gebruikt door Burn Gliding Club Ltd.
 • De Woodhead Tunnels zijn drie parallelle trans-Pennine  3 mijl (4,8 km) lange spoorwegtunnels op de Woodhead Line , een voormalige grote spoorverbinding van Manchester naar Sheffield in Noord-Engeland. Alle drie de tunnels zijn buiten gebruik voor vervoer
 • Dunford Bridge: de nederzetting, bestaande uit een paar huizen, ligt onder het Winscar-reservoir . Water dat uit de heidevelden rond Grains Moss stroomt , vormt kleine rivieren die samenkomen en de bron vormen van de rivier de Don , die in het reservoir stroomt. Het oostelijke uiteinde van de Woodhead-tunnel ligt in het midden in het gehucht. Het terrein van het voormalige treinstation is nu een parkeerplaats en de oude spoorlijn vormt de route van de Trans-Pennine Trail
 • De Longdendale Chain is een reeks van zes reservoirs aan de rivier Etherow in de Longdendale Valley , in het noorden van Derbyshire . Ze werden gebouwd tussen 1848 en 1884 naar een ontwerp van John Frederick Bateman om de groeiende bevolking van Manchester en Salford van zoet water te voorzien. De bovenste drie reservoirs (Woodhead, Torside en Rhodeswood) en Arnfield zijn voor drinkwater, en de onderste reservoirs (Valehouse en Bottoms) worden gebruikt als compensatiereservoirs om de stroomafwaartse stroming van de rivier in stand te houden. Oorspronkelijk was er een zevende – Hollingworth Reservoir – dat in 1990 werd verlaten en onderdeel is geworden van het Swallows Wood- natuurreservaat
 • Ardotalia (ook bekend als Melandra of Melandra Castle ) is een Romeins fort in Gamesley , nabij Glossop in Derbyshire. Ardotalia is gebouwd door Cohors Primae Frisiavonum – het eerste cohort van Frisiavones
 • Stockport is een grote markt- en industriestad in de Metropolitan Borough of Stockport in Greater Manchester, ten zuidoosten van het stadscentrum van Manchester. Het is de grootste stad in de metropool met dezelfde naam. Het grootste deel van de stad is binnen de grenzen van de historische provincie van Cheshire , met het gebied ten noorden van de Mersey in het historische graafschap Lancashire. Stockport was in de 16e eeuw een klein stadje volledig aan de zuidoever van de Mersey, bekend om de teelt van hennep en de productie van touw . In de 18e eeuw had de stad een van de eerste gemechaniseerde zijdefabrieken op de Britse eilanden . De belangrijkste industrieën van Stockport in de 19e eeuw waren echter de katoen- en aanverwante industrieën. Stockport was ook het middelpunt van de hoedenindustrie van het land, die in 1884 meer dan zes miljoen hoeden per jaar exporteerde; de laatste hoedenfabriek in Stockport werd in 1997 gesloten
 • Southport is een grote badplaats in Merseyside. Southport ligt aan de kust van de Ierse Zee en wordt in het noorden omzoomd door de monding van de Ribble. Historisch onderdeel van Lancashire, de stad werd gesticht in 1792 toen William Sutton, een herbergier uit Churchtown, een badhuis bouwde aan wat nu het zuidelijke uiteinde van Lord Street is. In die tijd was het gebied, bekend als South Hawes, dunbevolkt en werd het gedomineerd door zandduinen. Aan het begin van de 19e eeuw werd het gebied populair bij toeristen vanwege de gemakkelijke toegang vanaf het nabijgelegen kanaal van Leeds en Liverpool. De snelle groei van Southport viel grotendeels samen met de industriële revolutie en het Victoriaanse tijdperk. Attracties in de stad zijn onder andere Southport Pier, het op een na langste zeepier op het Britse eiland, en Lord Street, een elegante lommerrijke winkelstraat. De stad bevat voorbeelden van Victoriaanse architectuur en stedenbouw, op Lord Street en elders. Een bijzonder kenmerk van de stad is de uitgebreide boomaanplant. Dit was een van de voorwaarden die de familie Hesketh vereiste toen ze in de 19e eeuw land beschikbaar maakten voor ontwikkeling. Hesketh Park aan de noordkant van de stad is naar hen vernoemd, gebouwd op land geschonken door ds. Charles Hesketh. Southport is tegenwoordig nog steeds een van de meest populaire badplaatsen in het VK 
 • Manchester: staat over de hele wereld bekend als de geboorteplaats van de industriële revolutie en heeft een trotse geschiedenis in wetenschap, politiek, muziek, kunst en sport. En vandaag combineert de stad dit erfgoed met een vooruitstrevende visie om een ​​stad te zijn die verrassing en plezier biedt. Het stadscentrum van Manchester zit vol met unieke restaurants, bars, winkels, musea, galerieën, hotels en plekken om te verblijven, terwijl ook de omliggende stadsdelen van Greater Manchester een lappendeken van bezoekerservaringen bieden, waaronder schilderachtige marktstadjes, traditionele pubs en prachtige groene ruimtes en waterwegen die te voet of met de fiets verkend kunnen worden. Kortom, er dus veel te zoeken en te vinden. Wat overigens ook geldt voor:
 • Liverpool: gelegen aan de Mersey River, is de bakermat van The Beatles. Naast vele herinneringen aan de Fab Four, biedt Liverpool vele interessante musea, uitstekende winkelmogelijkheden en een veelzijdig nachtleven. De imposante bouwwerken aan de kade zijn sinds enkele jaren bestempeld als Werelderfgoed.

Van dag tot dag

D.m.v. het fietsdagboek

Tijdens en na de fietstocht komen hieronder de dagelijkse berichten

  Epiloog

  Volgt na afloop van de fietstocht

  Plussen en Minnen

  De Statistieken

  Zwaarte

  Fotogalerij

  Virtuele tour

  Bronvermelding

  NB: er zijn kaarten van de trail beschikbaar in de fietsvakantiewinkel

  3 reacties

  1. Thuis hebben we je blog thuis gelezen om wat voorbereid te zijn op onze reis door engeland en Ierland.
   Wij hebben dit Jaar de trail gefietst vanaf Liverpool tot Hull en zijn nog al wat obstakels tegengekomen die erg moeilijk waren met onze ebike vol met bepakking?
   Ik lees niets over de houten trap bij Hale 4 houten haarspeldbochten om 40 hoogte meters te overbruggen met in ieder recht stuk ook nog eens een sluis. Uiteindelijk alles eraf gedaan km boven te komen driekwartier later. De vele obstakels om ander verkeer te weren zijn er de gehele route. Soms moest alles af om er door heen te komen. Na wat aanpassingen aan de bagage ging dat beter, al moesten we er vaak wurmenend doorheen. De trail is vanaf Hadfield tot aan Penisstone te zwaar voor fietsen met volle bepakking, het lijkt meer een mountainbikeroute dan een fietsroute. Als je de trail daar wilt ontwijken moet je de zeer. drukke A628 op. In 16 jaar fietsen heb ik nog nooit zo’n slecht stuk gehad. Voor de rest was alles erg leuk vooral vanaf penisstone en klopte je verhaal helmaal. Wij nemen aan dat je de trail zelf ook hebt gefietst. Groeten kees en joke

   Like

   1. Hallo Kees en Joke. Deze ‘trail’ staat op de pagina Om Naar Uit Te Kijken. De paragrafen plussen en minnen ontbreken dan ook. Ik zou het nog graag eens fietsen. Bedankt voor het delen van jullie ervaringen! Groetjes Henrik

    Like

   2. Dag Henrik,
    Zojuist terug van de groene ronde Ierland ( Benjamins) en de Trans Pennine Trail. Onze ervaringen zijn gelijk aan die van Kees en Joke. Wij fietsen met stevige fietsen en kampeerbagage. Onze sturen kunnen met veel moeite door de talloze hekjes op de tweede dag( vanaf Liverpool. Met stevige fietsen en kampeerbagage raad ik aan dag twee in twee dagen te doen. Dit om van het mooiste en zwaarste stuk ook te kunnen genieten van de uitzichten.
    Lees ook het artikel in Op Pad van enkele jaren geleden.

    Geliked door 1 persoon

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

  %d bloggers liken dit: