ZZ08 Vraag het de Baas boven! (Darp – Zwolle 68 km)

Vraag het de Baas boven!

Om half acht vanmorgen wordt de onberoerde rust op het terrein van het natuurkampeerterrein Het Hunehuis verstoord. Ik ben de enige kampeerder en kom bij uit een diepe slaap. De wekker van mijn mobiel gaat af. Bij het uitzetten zie ik ook een berichtje van Jos. Hij is de manager van Profitgym, of ik hem nog 1x kan helpen. Hij bedoelt invallen als RPM-instructeur. Op de maandagochtend is het moeilijk een invaller te krijgen. Ik app hem met één oog terug: nee, ik ben niet in Zwolle. Als hij niemand kan vinden, wordt iedereen afgebeld. In een vlaag voelt dat bij mij vervelend. Dat is raar, want ik ben daar niet verantwoordelijk voor.

Ik laat het hunehuis en de hunebedden achter mij en daal van achter de Havelterberg de heuvel af richting het

20180702_1625586456981892515105407.jpg
Meppel

veenlandschap. Nijeveen, Kolderveense Bovenboer, Kolderveen, Veendijk… in Meppel stop ik voor de koffie. En om het te vieren dat ik bijna thuis ben, met appeltaart. Nee, dat is niet waar. Ik had er gewoon zin in. Eigenlijk, als ik terugkijk ben ik elke dag zó begonnen. En terwijl ik de appeltaart eet, wauw deze is echt lekker, hoor ik buon appetito!

Ik hoor meteen dat het geen Italiaanse is. Welke vrouw verstoort mijn ochtendritueel? Het is een oude vrouw, dunne grijze haren. Ook op haar wangen, kin en bovenlip zie ik donzige beharing. Ze heeft een bij de leeftijd passende jurk aan. Ik zeg grazie! En wacht op een mooie Italiaanse volzin. U bent verantwoordelijk zegt ze. U bent een verantwoordelijk man, dát zie ik. Ze heeft nu mijn aandacht. Wat ziet u nog meer? Vraag ik. Met een ferme pas en tikkent met haar stok, loopt ze het bijna lege terras op. Ze komt op een niet vervelende manier bij mijn tafeltje staan. Wij hadden vroeger gasten op de boerderij en wij konden meteen zien, wat voor vlees wij in de kuip hadden als ze het erf op kwamen. Hebt u kinderen? Vroeg de vrouw. Ik hield het bij een simpel ja. Ze vervolgde ik zie dat u een verantwoordelijk man bent en als u het niet meer weet, vraag het dan de Baas boven! Ik wilde niet mijn geloofsleven met deze vrouw bespreken en zei dat ik dat mooi gezegd vond en bedankte haar voor het advies. Ze voegde er nog aan toe de Baas boven, misschien doet hij niet wat u wilt, het is wel het beste voor u! Houd dát in gedachte!

Met dezelfde ferme pas vertrok ze en wenste mij een fijne dag toe. Wie was deze, zo op eens verschenen vrouw? Waarom sprak ze eerst Italiaans? Was het een door de Baas gestuurde engel, of een toevallige passant die het product is van het doorgeschoten rechtschapene in de leer. Die hier in deze omgeving gebezigd wordt?En op deze wijze als evangelist Meppel onveilig maakt?  Zag ze dat ik een pelgrim op gevoel ben?..die doorgaans dolen door dode straten? Het houdt me onderweg wel bezig. Deze bijzondere ontmoeting. Misschien was het wél beide. Wie het weet, mag het zeggen. De Baas boven… niets is wat het lijkt, denk ik terwijl ik Hasselt nader. Niets is wat het lijkt, en dát is het ook niet! Dacht ik zo.

20180702_1621334706837205482892152.jpg
Hasselt

De NAProute en Vechtdalroute komen na het pontje van Haerst samen, en ik rij langs de Vecht Zwolle binnen. Daar waar de gevolgde LF 9 op de IJsseldijk afslaat naar het Kleine Veer en via Hattem naar Breda in het zuiden koerst,  is de Noordelijke Driehoek een ‘driehoek.’ In totaal, dus inclusief de Ameland-en Haskerhorne uitstapjes, heb ik 700 kilometer gefietst. Het waren mooie avonturen in het noorden… en dan is het weer fijn om thuis te komen.

20180702_1622214164327934878901876.jpg
De veerman van t pontje Zwolle – Haerst over de overijsselse Vecht

4 reacties

    1. Primo vado a Bolsena, ancora voglio andare in bici il giro ‘Schelde – Rhein’ da Vlissingen a Venlo. Forse tiro dritto a Zwolle sul ‘Maasroute.’ Quanti giorni già non sei a casa? 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: