SG06 En gammal vattenkvarn och en gammal kyrka (Borgvik – Högsbyn 83 km 812 hm)

Er is niet veel aan de hand vandaag. Behalve dan dat ik ultra vroeg wakker word van een koude neus. De zon schijnt, maar warmt deze koelkast nog niet op. Het is 6 uur en neem een warme douche.

Zal iets voor acht uur zijn geweest, dat ik weg fiets. 15 km verderop is een supermarkt. Ik moet een kwartiertje wachten tot ze open gaan.

Ik koop hier smeerkaas, broodjes en een yoghurtje. Die glijdt buiten uit mijn hand en ligt op de grond, inclusief de inhoud. Ik koop een nieuwe.

Verder is er niet veel aan de hand. De route gaat prachtig op- en neer. Voor m’n gevoel meer neer.

Onderweg lunch ik bij een oude watermolen. Tollebols kvarn in Åmål. Zomers is hier een wafelcafé. Ik doe het, da’s een tijd geleden met La vache qui rit.

Een gave watermolen uit de jaren 1870 met bewaard gebleven waterraderen, watergoot en molendam. Het is idyllisch gelegen bij een kleine stroomversnelling in de Åmålsån.

20 km verderop is Fröskög. Het ligt aan de noordoever van het meer Ärr en wordt voor de rest omringd door zowel landbouwgrond als bos. In deze plaats staat de kerk Fröskogs kyrka, deze kerk is gemaakt van hout en stamt uit 1730. Ik wandel over het oude en uitgebreide kerkhof, dat rond het kerkje ligt.

Omdat er verder niets aan de hand is fiets ik door naar eindbestemming van deze etappe: camping Högsbyns Fritidscenter, net voor Dals Långed.

Er is 1 man voor het café en de camping. Hij vraagt of ik electronic fiets. Op mijn antwoord zegt hij, oh dat is wel het meest betrouwbaar. Ik mag dichtbij het servicehus staan. En terwijl ik mijn tent opzet  bedenk ik me, het was een niets aan de hand  heerlijke fietsdag.

Nog 165 km naar Göteborg.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.