Holland – Hamburg

Kort:

  • Van Zwolle naar Hamburg
  • 6 etappes, 547 km, 1.985 hm
  • Zwaarte: Gemakkelijk met enige inspanning
  • Beleving: afwisselend landschap, natuurgebieden en steden
  • Bereikbaarheid: met de trein is goed
  • Veiligheid: deels vrije fietspaden of autoluwe wegen
  • Parcours: grotendeels vlak, deels bewegwijzerde fietsroutes
  • Code: ZHP (onderdeel van een lus)

Over de Brückenradweg en Radfernweg Hamburg-Bremen naar Noord-Duitsland

Proloog

Zoals je ziet kun je op 2 wijzen vanuit Nederland naar Noord-Duitsland. Via Groningen over de Noordzeekustroute (EV12) of via Arnhem en Münster en dan omhoog. Althans als je de Eurovelo’s wilt volgen. Er zijn natuurlijk legio andere manieren. Ik denk bijvoorbeeld aan de Hanzefietsroute naar Lubeck en Berlijn en de Jutland Fietsroute van Emmen naar Skagen in Deens Jutland. Maar laatstgenoemde gaat niet naar Hamburg, terwijl de EV3 route door Westfalen de Duitse Jakobswege volgt. En zo kom je langs mooie en interessante steden als Münster, Osnabrück en Bremen. Zelf kies ik voor de route Zwolle – Osnabrück, deels over de Saskensroute. Uiteindelijk is ‘the gateway to the world’ Hamburg het einddoel. Ook voor fietsers een gateway, want van hieruit zijn er leuke fietstochten te maken.

De route kent de volgende onderdelen:

  1. Zwolle – Oldenzaal – Osnabrück ~180 km
  2. Osnabrück – Bremen [EV3/Brückenradweg]: 145 km
  3. Bremen – Hamburg [EV3/Radfernweg HH-HB]: 150 km

Overige routesuggesties:

  1. Arnhem – Münster [EV2/LF8 & R1]: ~170 km
    • (vanuit Zutphen ~135 km)
    • (vanuit Zwolle [over de LF15] ~186km)
    • (vanuit Den Haag [over de LF4] ~340 km)
  2. Münster – Osnabrück [EV3/Friedensroute]: ~70 km
routekaart Zwolle – Hamburg

De afstand Arnhem – Hamburg is ~555 km en Zwolle – Hamburg is ~475 km

Korte omschrijving van de route

Eerst even uitgaand van de routesuggestie:

De route wordt van west naar oost gereden en start in Den Haag, Utrecht of Arnhem. Maar ook Zutphen kan. Leidraad is de EV2, die conform de Duitse R1 en de Nederlandse LF4 en het laatste stuk LF8 naar Zwilbroek/Zwillbrock in Duitsland gaat. De EV2 is overigens niet bewegwijzerd, we moeten het doen met de regionale verbindingsborden. Ditzelfde geldt ook voor de EV3. En wil je westelijker starten dan kun je bijvoorbeeld vanuit Den Haag of Utrecht de LF4 volgen.

Het laatste stuk van de LF8 rijdt in het parklandschap van zuid-Twente en de Achterhoek. Al snel gaan we de grens over, door het Münsterland richting Vreden. Terwijl de R1 verder oostwaarts gaat, naar de vrij veeleisende bergketens van het Teutoburgerwoud, het Weserbergland en langs de noordkant van de Harz, naar Berlijn, nemen we de afslag in Münster. Hier volgen we de EuroVelo 3. Deze Pelgrimsroute volgt de routes van drie historische bedevaarten in Duitsland: de Via Baltica, de Jakobsweg in Westfalen en de Nordrheinische Jakobswege. Het pad van Osnabrück naar het zuidelijker gelegen Wuppertal-Beyenburg is het vervolg van de Via Baltica. In deze zuidelijke richting is dan Aken de eindplaats als de grootste westerse bedevaartsoord in Duitsland.

In Münster volgen we de Friedensroute/Vredesroute, die naar Osnabrück leidt. Het is vlak parklandschap. De route zelf is een rondrit, waarbij het oostelijke gedeelte wordt gevolgd, via Sankt Mauritz, Telgte, Ostbevern, Glandorf, Bad Laer, Bad Iburg, Hagen am Teutoburgerwald, en Hasbergen. De route is bewegwijzerd. ik schat het aantal km op 70. In Telgte kruist de route de EmsRadweg. Je volgt dan een westelijker route naar Ostfriesland. (Voor meer info klik hier)

Dan nu de routeomschrijving vanuit Zwolle naar Osnabrück.

Hier vandaan in zuidoostelijke richting via Ommen (LF16) en Tubbergen richting Oldenzaal, via de LF14. Bij De Lutte naar Bad Bentheim, Rheine, passeren het Dormund-Emskanaal, en Ibbenbüren. Hier volgt een eerste klim naar 170 meter over zo’n 10 km. Dit is de Blomenkamp, een straat die klimt naar de Ibbenbürener Bergplatte, een hoogplateau ten noorden van Ibbenbüren.  Het laatste stuk gaat via Lotte naar Osnabrück.

de eerste klim: Blomenkamp

Daarna is het 145 kilometer naar Bremen over de route: Brückenradweg. Het kent 2 parallelleroutes een west- en een oostvariant. Tussen de twee Hanzesteden liggen drie natuurparken met ongerepte moerassen en bossen, tal van historische plaatsen en natuurlijk nogal wat bruggen. Het is een makkelijke route met als tourprofiel:
Meestal vlak door velden, weiden, moerassen en bossen op verharde of verharde wegen – op enkele stukken ook op onverharde bospaden.
Op de westelijke route kunnen kleinere beklimmingen worden overwonnen van Osnabrück-Haste tot Bramsche-Engter en van Damme tot Steinfeld.

Het laatste gedeelte, zo’n 150 km gaat naar Hamburg over de Hamburg-Bremen-fietsroute die loopt door een vlak tot vlak golvend landschap, met af en toe hellingen in het Harburggebergte.

routeverloop Bremen-Hamburg

Volgens de site van Radfernweg Hamburg-Bremen kunnen we Prachtige natuurgebieden en idyllische dorpjes verwachten. En: Geniet van de laaglanden van Wümme, Oste en Esten, zacht glooiende bergkammen, uitgestrekte bossen en velden en ervaar het typische Noord-Duitse landschap tussen de Elbe en de Weser. Aangekomen in Hamburg, voor een stadbezoek, kun je terug met de trein of nog verder. Suggesties zijn: Weserradweg, of langs de Elbe naar Magdeburg en Dessau. Maar ook Denemarken komt in zicht.

Hamburg

Hoogtepunten

Hieronder volgen enige bezienswaardigheden:

  • Münster: undefinedDe afkondiging van de Vrede van Westfalen in 1648 heeft voor Münster als vredestad nog steeds een beslissende invloed op het leven in de stad. De Friedenssaal in het historische stadhuis vertelt op indrukwekkende wijze het verhaal van die tijd
  • Het historische Telgte is een echte parel in het Münsterland. Prachtige oude binnenstad, idyllische ligging aan de Ems en een omgeving om van te dromen. De stad is bekend om haar kapel met een beeld van de Moeder van Smarten.
  • Kasteel bij Bad Iburg: Het is waarschijnlijk uniek dat een katholieke en een evangelische kerk zich in een kasteel bevinden. De bewogen geschiedenis als zetel van de prins-bisschoppen van Osnabrück maakte het mogelijk. Tijdens de Dertigjarige Oorlog raakte het kasteel zwaar beschadigd. In 1714 werd hier de eerste koningin van Pruisen geboren. Vooral de Ridderzaal is een bezoek waard
  • Osnabrück: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de binnenstad zwaar getroffen door luchtbombardementen. Het noordelijke gedeelte van de Altstadt biedt nog een historische aanblik, gedeeltelijk door restauraties. Hier bevinden zich op korte afstand van elkaar twee pleinen: de Markt en het Domhof. Aan de Markt staan het gotische stadhuis (1512), waarin zich de historische Vredeszaal bevindt, en verder de Stadswaag en de Mariakerk (St. Marienkirche). Aan het grotere Domhof staan de laatromaanse dom, die een gotische en een romaanse westtoren heeft, en het Stadstheater, een gebouw in jugendstil uit 1909. De kathedraal is al meer dan twaalf eeuwen het spirituele centrum van het bisdom Osnabrück. De oude stad biedt een kleurrijke mix van handwerkwinkels en gezellige café’s.
  • Belm: Het centrum van het dorp Belm ligt op een heuvel aan de oude militaire weg tussen Minden en Osnabrück. De Belmer-watermolen heeft een geschiedenis van ongeveer 1160 jaar en het huidige kerkgebouw van de parochiekerk St. Dionysius dateert uit de 13e eeuw. Hierin bevindt zich het doopvond van Widukind (Saskische hertog)
  • Bremen: De Hanzestad kan terugkijken op 1200 jaar geschiedenis. Het marktplein met het UNESCO Werelderfgoed stadhuis, St. Petri Kathedraal. Kleine kronkelende straatjes, en winkeltjes en cafés. Een wandeling langs de Weserpromenade Schlachte is ook de moeite waard, waar gezellige restaurants, bars en biertuinen de sfeer bepalen naast de historische en nieuwe schepen
  • Hamburg-Harburg: In het district Harburg van Hamburg, dat grenst aan het Harburggebergte, kunt je het Helms Museum bezoeken met zijn prehistorie en vroege geschiedenis van de regio Hamburg en Nedersaksen. Een bijzonder hoogtepunt van de langeafstandsfietsroute is de Oude Harburg Elbe-brug, waarop je de Zuid-Elbe kunt oversteken
  • Hamburg: wordt ook wel het “Venetië van het noorden” genoemd vanwege de talrijke wateroppervlakken en de kanalen die door bruggen worden overspannen. Het is de een na grootste stad van het land. Een havenstad, door de Elbe verbonden met zee. Over deze metropool is genoeg informatie te vinden.

Van Dag tot Dag

Hieronder volgen de fietsdagboek berichten, tijdens en na de tocht

Het vervolg van deze tocht lees je hier: Langs de Elbe, Hamburg – Praag

Epiloog

Plussen en Minnen

In 6 dagen rij je naar Hamburg, waarbij het grotendeels vlak is. Alleen bij Ibbenbüren en boven Osnabrück is er hoogteverschil. De gekozen route is bewegwijzerd, m.n. Bremen – Hamburg erg goed. Zoals altijd geldt, zorg ook voor kaart/navigatiemateriaal. Overige plus: leuke dorpjes en steden afgewisseld met mooie natuurgebieden (Ochsenmoor). Klein minpuntje: bewegwijzering in Hamburg.

De Statistieken

Dag
ZHP
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
01Bad Bentheim1181186:23213/118
1,8
Licht –
18,4C. Am Berg
02Ostercappeln1082266:45633/108
5,9
Gem –
16,0C. Kronensee
03Bassum923185:26318/92
4,9
Licht+
17,0C. Gros Ringmar
04Zeven1124306:38281/112
2,5
Licht
17,0C. Sonnenkamp
05Buchholz id Nordheide815115:06409/81
5,0
Licht +
15,8H. Deutsches Haus
06aHamburg365472:33131/36
3,6
Licht +
14,0n.v.t.
totaal km:
gemiddelden:
547
99km
/dag
38:55
7 uur
/dag
Licht +1.985
3,6 hm / km

14,4
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken ‘Holland – Hamburg’

Zwaarte

Gemakkelijk met enige inspanning

Fotogalerij

Virtuele tour

Alle video’s zijn opgenomen bij de betreffende dagboekberichten

Bronvermelding

3 reacties

  1. Goedemorgen,

    Mijn naam is Edith Weersink en wij willen binnenkort van Twente naar Hamburg fietsen. Nu zagen wij de route van Zwolle naar Hamburg op deze site staan. Heb je misschien een GPX bestand van deze route zodat wij die kunnen inlezen in onze route app die wij altijd gebruiken.

    Alvast hartelijk dank voor je reactie

    Groet edith weersink

    Like

  2. Goedemiddag,
    bij toeval ben ik op deze website gekomen. Dit is precies de route die ik komende Pasen zou willen rijden met mijn partner. Maar dan wel op de racefiets.. nu lees ik over ‘af en toe onverharde paden’, denkt u dat het te doen zou zijn per race/gravelfiets of zijn er bijv. ook veel mulle zandpaden? Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groet, Hanke

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.