Hamburg – Praag

In ’t Kort:

  • Van Hamburg naar Praag
  • 12 etappes, 946 km, 2.798 hm
  • Zwaarte: Licht
  • Beleving: tot zuidroute monotoon, daarna meer geaccidenteerd rivierenlandschap met levendige steden
  • Bereikbaarheid: met de trein of met de fiets via de route Holland – Hamburg
  • Veiligheid: meest vrije fietspaden of autoluwe wegen
  • Parcours: vlak en over meest verharde fietspaden
  • Code: ZHP is onderdeel van een lus

ElbeRadweg

Proloog

In de categorie bronnen van de rivier mag de Elbe natuurlijk niet ontbreken. Sterker nog op een site zoals Fietskriebels, moet Duitslands’ meest geliefde ‘flussradweg’ voorkomen. Van de bron van de Elbe in het Reuzengebergte tot aan de monding in de Noordzee legt de rivier een afstand van ruim 1.100 kilometer af. Daar de fietsroute niet altijd precies de oevers volgt, heeft de Elberadweg een lengte van ca. 1.270 kilometer. Maar in deze fietstocht naar Praag sla ik eerder af. In het Tsjechische Melník stroomt de Moldau in de Elbe. En wanneer je deze volgt bereik je bijna automatisch Praag. In het boekje van Europafietsers wordt Praag aangeduid als een mirakel. Zes eeuwen architectuur wachten daar je op. Met de vele torens, de burcht en de Karelsbrug maakt dat deze stad tot een fascinerende eindbestemming of tussenstop van deze route langs de twee rivieren. Tussenstop, omdat ik vanuit Praag terug fiets naar de lage landen.

De route bestaat uit 4 trajecten:

  • van Hamburg tot Maagdenburg (~370 km)
  • van Maagdenburg naar Dresden (~250 km)
  • van Dresden naar Praag (~220km)
routekaart Hamburg – Praag

De afstand Hamburg naar Praag is 840 km

Korte omschrijving van de route

Ze zijn spaarzaam: een fietstocht die midden in het centrum van een wereldstad begint of eindigt, of die dwars door de stad loopt. De Hanzestad Hamburg biedt deze mogelijkheid. Bij de haven, met zijn grootstedelijke en historische flair, eindigt het maritieme landschap van de benedenloop van de Elbe. In Buxtehude herkent men al gauw de oude Hanze-tradities, die de stad met Hamburg en veel andere steden gemeen heeft.

Het eerste traject gaat van Hamburg naar Maagdenburg. Onder Hamburg kan worden gekozen voor de linker (kleingronden)- of rechteroever (steile hellingen). Langs de hoge oever tussen Geesthacht en Lauenburg heb je een prachtig uitzicht over de kleipolders. In Lauenburg begint het UNESCO Biosfeerreservaat Flusslandschaft Elbe dat zich uitstrekt over een lengte van 400 km en dat gekenmerkt wordt door dunbevolkte gebieden en een indrukwekkende dierenwereld. Historisch gezien heeft de scheepvaart haar stempel gedrukt op dit deel van de Elbe, dat gekenmerkt wordt door zijn waterrijke uiterwaarden. 

De Elberadweg is goed bewegwijzerd met het ‘e’ symbool en loopt voor 80% op eigen (overwegend geasfalteerd) fietspad

Net na Havelberg kronkelt de Elbe door een streek waarin de rivier decennialang niet alleen de grensrivier tussen Duitse deelstaten vormde, maar ook tussen Oost- en West-Duitsland. De weilanden en bossen in de dunbevolkte streek vormen de leefwereld voor vele bedreigde dier- en plantensoorten. Naar Tangermünde, in het noorden van Saksen-Anhalt is het mogelijk om – deels over middeleeuwse handelsroutes – per fiets de sporen van de Hanze te volgen. Geen andere streek in Europa heeft zo´n hoge concentratie van Hanzesteden en kan nog steeds trots zijn op tal van bouwwerken die herinneren aan de middeleeuwse samenwerking tussen steden.

Het traject tussen Tangermünde en Maagdenburg wordt gekenmerkt door de ongerepte natuur, inclusief ooievaarts en bevers. Voor de poorten van Maagdenburg ligt het grootste waterwegkundige bouwcomplex van Europa. Op het ‘wasserstrassenkreuz Magdeburg’ kruisen de twee belangrijkste Noord-Duitse waterwegen elkaar. De Elbe en het Middellandkanaal. naast machtige sluizen en een scheepslift, is vooral de 918 meter lange trogbrug indrukwekkend.

 de Slotkerk, waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur zou hebben genageld

Traject 2 gaat naar Dresden. O.a. over Dressau en Wittenberg, en dus maken we kennis met de plekken waar de Reformatie plaatsvond, moderne kunst bewonderen en genieten van een prachtig tuinlandschap – dit alles is mogelijk op dit boeiende deel van de Elberadweg. De volgende 150 km met kleine dorpjes met landbouw zien we na Riesa de eerst wijnbergen. Naar Meissen, waar wijndruiven gedijen; de Elberadweg komt nu langs de Sächsischen Weinstrasse. Dresden, de hoofdstad van Saksen komt in zicht. Dresden is een van hoogtepunten van deze route, fietsend door het historische stadscentrum met zijn Semperoper, Dresdner Zwinger, Residenzschloss en Frauenkirche.

Het laatste deel van de Elberadweg: De Sächsische Schweiz (Saksisch Klein-Zwitserland) is niet alleen een paradijs voor fietsers, maar ook voor wandelaars. Een uitgekiende route, steeds vlak langs het water, voert naar adembenemende uitzichten en door diepe kloven. Het nationale park Sächsische Schweiz is het enige nationale park in Duitsland met rotsformaties als zwaartepunt . 

wijnbouw bij Meissen ten noorden van Dresden

Na Bad Schandau, het oudste kuuroord van de Sächsische Schweiz, de grens over. Het indrukwekkende rotslandschap van Boheems Zwitserland strekt zich uit langs de Elbe, tot vlakbij de stad Děčín (met zijn indrukwekkende slot). Je fietst door de regionale hoofdstad Ústí nad Labem, voorbij aan burcht Schreckenstein. Aansluitend kom je door de lus die de rivier maakt en door het dal van de Elbe. Het dal wordt breder als je de Poort van Bohemen bent gepasseerd. Het oude historische centrum van Litoměřice is beslist een van de hoogtepunten.

De fietsroute loopt door een vruchtbaar landschap in de lagere delen aan de Elbe, deels omzoomd door wijnbergen en kastelen. In het vlakke deel van het Boheemse Elbe-landschap loopt de route van Mělník door vruchtbare weidegebieden en loofbossen, door historische steden, zoals de bedevaartplaats Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, richting Čelákovice. Vanuit hier kan je naar Praag. Je bent er dichtbij, maar je kunt ook al bij Mělník langs de Moldau. In verband met de vele wegwerkzaamheden kies ik voor de route via Mělník.

Praag

Hoogtepunten

  • Hamburg: biedt een keur aan culturele hoogtepunten en voert te ver om deze hier te noemen
  • De 800-jaar oude schippersstad Lauenburg (Elbe) is de zuidelijkste stad van Sleeswijk-Holstein. Bezienswaardig is het schilderachtige centrum met zijn nostalgische, scheve vakwerkhuisjes, het scheepvaartmuseum en de imposante Maria-Magdalenakerk uit 1227
  • Maagdenburg is de stad van uitvinders, technici, geleerden en studenten. Het heeft een unieke cultuur, architectuur en natuur. Maagdenburg was in de middeleeuwen een van de belangrijkste steden van het Heilige Roomse Rijk. Keizer Otto I had er zijn keizerlijke palts en stichtte er een bisdom, dat nog tijdens zijn leven werd verheven tot aartsbisdom Maagdenburg en dat een belangrijk steunpunt was tegen de heidense Slaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals vrijwel geheel verwoest. Na de laatste wereldoorlog behoorde de stad van 1949-1990 tot de DDR en werd er maar weinig hersteld van het oorspronkelijke stadsbeeld. De dom werd wel gerestaureerd
  • In Dessau, de Bauhaus-stad, valt er heel wat te ontdekken
  • Wittenberg met de toevoeging Lutherstadt, naar de reformator Maarten Luther, dateert uit 1922. De relatief kleine stad dankt haar bekendheid aan het feit dat ze vaak beschouwd wordt als de plaats waar de Reformatie begonnen is. In de stad bevinden zich onder meer de Slotkerk, waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur zou hebben genageld
  • Belgern: links van het stadhuis staat een 6 meter hoge Roland-figuur. Hij werd in 1610 uit steen uitgehouwen en staat voor rechtspraak, markt- en muntrecht
  • Dresden: er is veel te vinden over de historie en belangrijkheid van deze stad. Ik noem hier enkel: de Altmarkt  het is een van de belangrijkste pleinen in Dresden. Het is ongeveer 100 bij 130 meter en is gelegen bij de Wilsdrufferweg. Het meest opvallende gebouw aan de Altmarkt is de 92 meter hoge Kreuzkirche.
  • Pirna is een prachtige gerestaureerde stad met veel gebouwen uit de renaissance
  • Mělník: de koningstad met barokkasteel is een belangrijk wijncentrum aan de Elbe-Moldau samenvloeiing
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav: Belangrijke bedevaartstad in Midden-Bohemen, met renaissance slot en modderbad
  • Kleine stad Čelákovice met burcht en burchtmuur in het Boheemse Elbland
  • Praag: met de bijnamen als ‘de Gouden Stad’ en ‘Stad met de Honderd Torens’ krijg je al beeld van de Tsjechische hoofdstad
De Gouden Ridder Dresden

Van dag tot dag

uit het Fietsdagboek

(voor de rit naar Hamburg: Holland – Hamburg)

Voor de rit terug: Terugfietsen vanuit Praag

Epiloog

Plussen en Minnen

De Elberadweg is een gemakkelijke route om in Praag te komen. Het traject bestaat uit 4 gedeeltes: in Duitsland, noord – midden en zuid. en het Tsjechische deel. Over het algemeen vond ik, hoe zuidelijker je komt hoe sfeervoller en mooier de omgeving. Tot en met het middengedeelte is als rustig te bestempelen. Dit geldt ook voor de dorpen en steden. De conditie van de fietspaden is meest goed. Samengevat: minpunt zijn op sommige (m.n. de noordelijke) trajecten eentonige, stille dorpen/landschappen. Pluspunt: veel keuze mogelijk tussen boven- of onderlangs de Elbe, conditie van fietspaden, interessante steden als Maagdenburg, Dessau, Wittenberg, Dresden en natuurlijk Praag, op de route . De Sächsische- en Böhmische Schweiz zijn prachtige natuurparken om doorheen te fietsen.

De Statistieken

Dag
ZHP
NaarKmKm
tot
Fiets
tijd
Etappe
zwaarte
Hoogte
profiel
Gem
Km/u
Overnachting
06bDrage405862:1570/40
1,8 Licht-
17,6C. Elbeland
07Dannenberg886744:53159/88
1,8 Licht-
17,7C.Dannenberg (Elbe)
08Werben1047785:45259/104
2,5
Licht
18,1C. Werben
09Parchau858634:44289/85
3,4
Licht
17,9C. Naherholung Parchauer See (Burg)
10Aken1049676:08207/104
2,0
Licht-
17,0C. Boot & Campingcenter Am Russendamm
11Klöden9210595:48194/92
2,1
Licht-
15,9C. Auf der Tenne
12Nünchritz9911586:07289/99
2,9
Licht
16,1C. Campingfreunde Elbe
13Dresden5912173:34145/59
2,5
Licht
16,4H. Ibis Budget
14Usti Nad Labem9613135:00242/96
2,5
Licht
19,1H. Interhotel
Bohemia
15Melnik8213954:52383/82
4,7
Licht+
16,9C. Autocamp Melnik
16Praag Troja6314584:21384/63
6,1
Gem-
14,4C. Autocamp Dana Troja
totaal km:
gemiddelden:
912
87km
/dag
53:45
5 uur
/dag
Licht2.621
2,9 hm / km

16,9
C – camping
H = hotel
B&B = Bed&Br.
Statistieken Deel 2 ZHP ‘Hamburg – Praag’

Zwaarte

Met in totaal 2.600 hoogtemeters is het langs de Elbe een lichte fietstocht.

Fotogalerij

Virtuele tour

Alle video’s zijn opgenomen bij de betreffende dagboekberichten. Als voorbeeld de tocht langs de Moldau naar Praag.

Bronvermelding

de Elberoute heeft een goede en uitgebreide website in het Nederlands

Oversteek van de Elbe bij Coswig op weg naar Berlijn Klik hier voor de pagina naar Berlijn

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.